用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 直資價錢但年年出IB狀元嘅國際學校ESF,千載難逢有位申請 ...
樓主: 小時了了
go

直資價錢但年年出IB狀元嘅國際學校ESF,千載難逢有位申請

Soundervolt 發表於 19-10-3 09:26
唔少IB狀元都係由本地學校高中時轉去讀IB,學生本身質素已經極高。國際學校愈高年級愈多vacancy。

...

未必,高中過驚追唔切英文,可能要考Eng B,唔係間間IS offer Eng B.
好似GSIS y8後都唔收插班了,local school y7過去好多仲要上學校提供的英文補底班,有神校生過去都唔適應要留班。

Lalaji 發表於 19-10-3 18:32
計你咁講,其實在職媽媽會唔會更難handle國際學校功課。

我相信又唔會,local好、IB好,再上都要自己學習,只係初小我幫下小朋友適應

我意思係就算 happy learning,其實都只係講緊學習氣氛而已,付出冇少到

回覆樓主:

我是在職媽媽,孩子從Y1開始唸國際學校,之前在維記幼稚園讀K1-2。

小學階段我和他均快樂,因為沒有考試(Exam); summative and formative assessments 當然有,但無壓力無負擔,當事人的成績又不太差,所以算是合理過關。

快樂的另一定義是孩子可以大量閲讀,做了多年快樂的書蟲;又可以接觸不同的體藝活動,多姿多彩。

到中學階段,Y7-9是新知識的學習和適應期,學校仍然未有exam, 不過普遍來說,少年人對自己漸有要求;成績不好會覺得醜。

Y10-11是搏殺期,ESF要面對igcse公開試、RC進入IBMYP最後兩年,功課和評估排山倒海。

Y12-13如考IBDP, 是最具挑戰的兩年,順利完成是年輕人自己的成就。

Radiomama 發表於 19-10-3 19:47
我是在職媽媽,孩子從Y1開始唸國際學校,之前在維記幼稚園讀K1-2。

小學階段我和他均快樂,因為沒有考試(E ...

是的,所以我覺得愈早入IS愈好,到中學就享受不到沒有面試班,考証書和不停面試的幼稚園,沒有有測考和呈分,快樂自在的小學。

Lalaji 發表於 19-10-3 15:12
其實呢個係我成日都有嘅迷思。esf咁多狀元,當中有幾多係由細到大都係esf讀?

真係可以又happy又考到狀元 ...

「esf咁多狀元,當中有幾多係由細到大都係esf讀?」
大把,況且ESF中學又不是收很多local生,我相信耀中/CIS那些收得更多local.
不用神化local轉去的學生,以今年FIS/GSIS為例,狀元大多是IS生,例如去年GSIS 4個狀元起碼有兩個是細細開始讀的,FIS的大多是外國人。local的training去到IS除了英文,仲有好多野要適應。

「真係可以又happy又考到狀元?」
所謂happy不是不用功,只是學校把學習deliver得happy, 很尊重學生很人性化,學生不用浪費精力在爭名次,呈分,簽左通告未。況且緊張成績的一羣,大把時間外補就一定的,你唔緊張唔補又得,反正直升。不過有空間比你遲發力係真的,local你高小唔發功去band2/3了。
(BTW人地係狀元,其實又未必係太關自己事。)

Lalaji 發表於 19-10-3 15:12
其實呢個係我成日都有嘅迷思。esf咁多狀元,當中有幾多係由細到大都係esf讀?

真係可以又happy又考到狀元 ...

Island School 狀元是ESF 小學直升,校長在information sharing session説的

964000 發表於 19-10-4 23:54
「esf咁多狀元,當中有幾多係由細到大都係esf讀?」
大把,況且ESF中學又不是收很多local生,我相信耀中/C ...

Agree