用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 搵agent vs 自己報大學
go

搵agent vs 自己報大學

請問搵agent報UCAS 同自己報UCAS有什麼分別? 邊樣好D?

我而家搵咗一間agent,佢叫我個仔係佢office開UCAS account, 我想問如果我將來唔幫襯佢,可否改為自己報?

因為我聽人講,好多agent為了造成生意賺佣金, 會推介一些次一等的大學或者佣金較高的大學,若我到時不滿意,想改為自己報還可以嗎?

謝謝指教

活出彩虹 發表於 19-10-2 22:16
請問搵agent報UCAS 同自己報UCAS有什麼分別? 邊樣好D?

我而家搵咗一間agent,佢叫我個仔係佢office開UCAS  ...
每個人只可以報一個UCAS Account.除非你有2個身份.因為申請UCAS時,有一欄如有Agent委託需填上,當如有任何消息或事情都會同樣通知比佢地.最重要如果學生真係被取錄,佢地當然收到commission.

至於學校好唔好,佢地強迫唔到你既.最重要係自己做足功課.

回覆樓主:

報ucas唔係好複什,學生自己都處理到,最花時間係選校選科和寫personal statement, 這些都要自己下功夫,到時agent推介一間學校自己都可check 下啱唔啱自己

1. Agent 會推薦學校,但你唔鍾意,堅持要乜學校,佢哋都唔會迫你,但有機會因為合作關係弱,如果有野追大學就未必追得咁好(你成績正常的話,都冇需要追)。最重要做齊資料收集,清楚邊啲大學適合,唔好盡信排名。
2. UCAS account 係可以搵其他 agent 接手,但要雙方交代清楚方便接手。
3. Agent 報 UCAS,佢可以提埋你需要乜文件,甚少漏野,甚至幫你搞 visa。Predicted Grade 同 Recommendation Letter 都可以拆信睇,甚至畀你正/副本。如果自己報,學校會幫你呈上,未必可以畀你睇到內容。但 UCAS 唔複雜,自己小心啲就冇問題。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁請問經agent報同自己報的院校取錄機率有分別嗎?經agent取錄院校要比commission agent, 如自己報院校咪省卻commission?  Thanks!

dora8802 發表於 19-10-3 10:52
回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁請問經agent報同自己報的院校取錄機率有分別嗎?經agent取錄院校要比commissi ...
一樣,Agent唔可以左右到學校決定.

回覆 Zsokol 的帖子

多謝回覆。朋白agent唔可以左右學校的選擇。但如果兩個學生成績一樣,唔知學校系咪會傾向取錄自行報名的學生以省免agent嘅佣金呢?!

dora8802 發表於 19-10-3 12:22

多謝回覆。朋白agent唔可以左右學校的選擇。但如果兩個學生成績一樣,唔知學校系咪會 ...

我也有這疑問呢

Zsokol 發表於 19-10-2 23:04
每個人只可以報一個UCAS Account.除非你有2個身份.因為申請UCAS時,有一欄如有Agent委託需填上,當如有任何消 ...

明白,謝謝

poonseelai 發表於 19-10-2 23:35
報ucas唔係好複什,學生自己都處理到,最花時間係選校選科和寫personal statement, 這些都要自己下功夫,到 ...

明白,謝謝

1998Ruby1998 發表於 19-10-3 00:18
1. Agent 會推薦學校,但你唔鍾意,堅持要乜學校,佢哋都唔會迫你,但有機會因為合作關係弱,如果有野追大 ...

謝謝賜教。

阿仔間學校已向全級學生提供Predicted  Grades, 校長推薦信就要申請才有,暫未收到。

我可否先給Agent 阿仔PG, 請他推介大學,然後再決定是否幫襯他呢?

活出彩虹 發表於 19-10-3 12:37
我也有這疑問呢

我可以講一個小小經驗大家分享, 我唔知道是不是所有Agent都會一樣做, 當年我個女要做視像interview,當日有另一個男生同佢一樣,都是同一學校和同一科,(而佢2個dse成積都是一樣)最后,學校只取錄咗我個女,個男仔就reject. 之後agent同我地講會再試吓寫封信幫個男仔.不過佢地話機會唔會好大. 佢地話英國學校d鬼佬/鬼婆好有主見(固執)唔會因agent講幾句就會改變主意,除非你有其它好成績比佢睇到.最終,只有我個女入左year 1,而個男仔...好似報左foundation.

Zsokol 發表於 19-10-3 12:55
我可以講一個小小經驗大家分享, 我唔知道是不是所有Agent都會一樣做, 當年我個女要做視像interview,當日有 ...

謝謝分享

Zsokol 發表於 19-10-3 12:55
我可以講一個小小經驗大家分享, 我唔知道是不是所有Agent都會一樣做, 當年我個女要做視像interview,當日有 ...

你個女係自己報,個男仔係經agent報嗎?

即係用不用Agent入學機會都是不收影響嗎?

活出彩虹 發表於 19-10-3 13:04
你個女係自己報,個男仔係經agent報嗎?

即係用不用Agent入學機會都是不收影響嗎?
我個女都係agent direct報,唔經ucas.

回覆樓主:

除了個別大學或科目要額外考試和面試,英國大學收生係看成績和personal statement, 有些根本唔会经agent, e.g. oxbridge。相信大部分人自己申請,用经agent

dora8802 發表於 19-10-3 12:22

多謝回覆。朋白agent唔可以左右學校的選擇。但如果兩個學生成績一樣,唔知學校系咪會 ...

唔會,都唔關事,你擔心過龍。

Zsokol 發表於 19-10-3 14:03
我個女都係agent direct報,唔經ucas.

你點樣唔經 ucas 報?

活出彩虹 發表於 19-10-3 12:43
謝謝賜教。

阿仔間學校已向全級學生提供Predicted  Grades, 校長推薦信就要申請才有,暫未收到。

唔係校長推薦信,係學校推薦信,唔一定係校長寫,我嗰封係升學 team 嘅老師寫,連校長簽名/印仔都冇。

你經 agent 報,唔洗理佢介紹乜院校,你自己心中有數就得,根本無關佢介紹唔介紹而決定幫襯。

活出彩虹 發表於 19-10-3 12:43
謝謝賜教。

你仔在英國讀緊書嗎?英國學校應該會協助學校報 ucas 的。