用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國租樓不能換鎖咩?
go

請問英國租樓不能換鎖咩?

兒子今年改租私樓但Agent 說不可以換鎖, 就算揍鎖都要留一條key 比業主.
我覺得不合理, 請問是常規嗎?

loop 發表於 19-10-2 13:55
兒子今年改租私樓但Agent 說不可以換鎖, 就算揍鎖都要留一條key 比業主.
...
not sure about the rules and my child does not change the lock

loop    發表於 19-10-2 14:52

loop 發表於 19-10-2 13:55
...
通常如有任何嘢損壞,都要通知業主或Agent,由佢去更換.如自己更換需要先得對方同意, 不過d鬼佬/鬼婆好麻煩拖得就拖.

回覆 Zsokol 的帖子

thanks Zsokol  !
9月中才入伙, 幾個小伙子覺得唔多安心, 想換鎖, 因為唔想有人無啦啦入屋, 感到不安全, 但Agent 而家就話, 如果要換鎖都要留一套新key 比佢, 咁我換來做咩?
呢個業主好煩, 水, 電, 煤, wifi, 屋租要一次過比6個月作為按金, 咁都算啦, 可以接受, 而家入左伙, 鎖都唔比換

英國租屋, 真係乜都唔換得, landlord有鎖匙的, 仲會成日上嚟CHECK屋

LULU-MAK 發表於 19-10-2 15:40
英國租屋, 真係乜都唔換得, landlord有鎖匙的, 仲會成日上嚟CHECK屋
請問佢地有權隨時上來Check 而無預約? 咁間屋有野唔見左搵邊個. 同埋好唔公平, 一d 安全感都無

回覆 loop 的帖子

You must give your landlord access to the property to inspect it or carry out repairs. Your landlord has to give you at least 24 hours’ notice and visit at a reasonable time of day, unless it’s an emergency and they need immediate access. https://www.gov.uk/private-renting

cow 發表於 19-10-2 15:54
回覆 loop 的帖子

You must give your landlord access to the property to inspect it or carry out repa ...
thanks a lot cow !
Would you please let me know which item showing this rule ? (your landlord with access right to the property for inspection & they have a right to keep my key ) ?

i can't find on the page.....

thanks again cow !

loop 發表於 19-10-2 16:10
thanks a lot cow !
Would you please let me know which item showing this rule ? (your landlord with a ...

Under Your rights and responsibilities -> Your Responsibilities

回覆 cow 的帖子

Thanks a million !

如果業主/Agent想入你間屋時都會預先通知你,此終間屋係長租比學生,佢地都唔會整衰個名. 以我個女經驗越早搵屋,越搵到妳好質數房屋和業主.

Zsokol 發表於 19-10-2 17:24
如果業主/Agent想入你間屋時都會預先通知你,此終間屋係長租比學生,佢地都唔會整衰個名. 以我個女經驗越早搵 ...

請問有冇喺倫敦嘅好租屋agent介紹

Zsokol 發表於 19-10-2 17:24
如果業主/Agent想入你間屋時都會預先通知你,此終間屋係長租比學生,佢地都唔會整衰個名. 以我個女經驗越早搵 ...

仲想請教下通常大約幾早要搵定下一年租屋?唔該晒

mikeka 發表於 19-10-2 17:45

快嘅聖誕前,多D選擇,越遲租金越貴

mikeka 發表於 19-10-2 17:45
Sorry,我就唔知道,全部都係我個女自己攪掂,不過佢唔係倫敦,佢話最好係完聖誕假後去搵就最好.

Zsokol 發表於 19-10-2 21:30
Sorry,我就唔知道,全部都係我個女自己攪掂,不過佢唔係倫敦,佢話最好係完聖誕假後去搵就最好. ...

咁快搵?咁起租幾時開始啊?

Zsokol 發表於 19-10-2 21:30
Sorry,我就唔知道,全部都係我個女自己攪掂,不過佢唔係倫敦,佢話最好係完聖誕假後去搵就最好. ...

佢真係叻女可以自己搞掂!

我女兒幾個同學一齊租,都係唔準換鎖,我都覺得幾個女仔唔係好安全

mikeka 發表於 19-10-3 01:54
咁快搵?咁起租幾時開始啊?

簽約交定金,我孩子100鎊,父母簽担保,開學前起租,業主好人的話可比你暑假放低私人物件,不用租倉。孩子在外,當然要自己攪掂

mikeka 發表於 19-10-3 02:11
佢真係叻女可以自己搞掂!

她不是叻女,只不過父母不在身邊,唔再有依賴,乜都要自己攪掂,無辦法. 當回到香港後又變回一條大懶蟲. 如果係第一年過去,根本有好多事情要自己攪/和解決,沒人可以幫你. 這個就是出國讀書其中一個鍛鍊和經驗.