用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國有無喉嚨痛藥賣?
go

請問英國有無喉嚨痛藥賣?

阿囡FLATMATE喉嚨痛睇醫生,好似係用電話睇架.醫生話英國無醫喉嚨痛.叫佢去藥房問下.去到藥房佢話有抗生素同咳水.問佢要邊樣?最後買左抗生素返去宿舍.其實應該點做呢?買咩藥呢?吾該晒.

ydoris 發表於 19-10-2 09:45
阿囡FLATMATE喉嚨痛睇醫生,好似係用電話睇架.醫生話英國無醫喉嚨痛.叫佢去藥房問下.去到藥房佢話有抗生素同 ...

我仔在英國剛剛都話喉嚨痛, 我叫佢食川貝枇杷膏

買使立消喉糖或者去買manuke honey,每次一茶匙,慢慢含再飲水。

Manuka honey

英國醫生唔醫喉痛,我女試過痛左一星期,所以我都買定一D無糖王老吉沖劑或夏桑菊比佢

用比較咸既鹽水漱喉嚨部份,早午晚三次,又平又快見效

所以我在行李中預備了足夠的消炎止痛藥給呀仔帶去。上年有大部分消炎藥俾呀仔同學攞咗去食,淨番幾粒

hongkeikei 發表於 19-10-5 01:28
所以我在行李中預備了足夠的消炎止痛藥給呀仔帶去。上年有大部分消炎藥俾呀仔同學攞咗去食,淨番幾粒
...

我都是有預備日本出噴喉嚨的藥比阿女 帶去用 。

阿仔說昨天買了Cough Relief

ydoris 發表於 19-10-2 09:45
阿囡FLATMATE喉嚨痛睇醫生,好似係用電話睇架.醫生話英國無醫喉嚨痛.叫佢去藥房問下.去到藥房佢話有抗生素同 ...

華人開的店鋪可能有喉嚨痛藥

謝謝。因為怕吾俾帶中藥所以只帶西藥。我都有俾消炎藥阿囡帶去。佢俾左佢flatmate食lor。咁我記底呢d藥叫佢去買啦。。

去華人舖頭問。冇的話,買住 Manuka honey 同 Strepsil 頂住先。英國啲藥都殘殘地,唔高效,買左都冇咩用。

喉嚨痛呢啲濕星野,醫生肯定唔會同你醫生(感冒都唔醫),下次一定要帶香港啲藥過去。

ydoris 發表於 19-10-6 16:39
謝謝。因為怕吾俾帶中藥所以只帶西藥。我都有俾消炎藥阿囡帶去。佢俾左佢flatmate食lor。咁我記底呢d藥叫佢 ...

請問是那款消炎藥?

返嚟香港果時,去睇開個醫生度配定帶過去啦,佢哋唔會咁易開抗生素同消炎藥㗎啦

回覆 llmom 的帖子

係消炎酵素,政府診所開既,我自己去配.帶左十幾粒過去.氣管舒張劑就連醫生紙兩款吸劑共五支開左俾我帶去英國.阿囡讀一年,畢業先返架啦.我打算寄少少俾佢.

有冇發燒?有發燒要食退燒藥喎

簡單在藥房可買些Mefenamic Acid 250mg, 這些消炎止痛藥在香港不需醫生處方,可帶定去英國傍身。

回覆 hongkeikei 的帖子

謝,應該係天氣令喉嚨吾舒服姐,我見佢同阿囡尋日都好開心咁去左做義工...

可以去Boots, superdrug,超市買nurofen express, 紅色的。

hongkeikei    發表於 19-10-11 16:40