用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 合十法教完唔明
go

合十法教完唔明

請教大家,因明年要考小一,知道要考加減心算,我仔只係識數手指,試過用湊十法教完佢仲亂,湊十後唔記得加番淨番個數

仔自細數感弱,加減數手指都教左好耐先明,有無辦法可以教到佢心算?還是要等年紀大啲會慢慢掌握得好啲?謝謝你們

PS 依家k2 年頭大B

回覆樓主:

大B出年才考, 家長唔使咁緊張喎。

我個小朋友係8月B, 之前十合法係教極都唔明,我放棄費唔理佢。但大大下小朋友自然就識計,考小時20以內加減都冇問題。

scgift 發表於 19-10-2 09:55
大B出年才考, 家長唔使咁緊張喎。

我個小朋友係8月B, 之前十合法係教極都唔明,我放棄費唔理佢。但大大下 ...

可能都係我太緊張!因考小要預備好多方面,成日都驚唔夠時間,想搞得一樣得一樣

多謝你分享,希望我仔都好似你女咁有一日會自己掌握到

pizzafat 發表於 19-10-2 10:08
可能都係我太緊張!因考小要預備好多方面,成日都驚唔夠時間,想搞得一樣得一樣

多謝你分享,希望我仔都 ...

數學未到嗰個位唔明就係唔明。反而中英閱讀要襯早加強準備。

scgift 發表於 19-10-2 10:11
數學未到嗰個位唔明就係唔明。反而中英閱讀要襯早加強準備。

我自己數學都好差所以好明白....

知道考小一唔係只係考學術,表達禮貌都緊要,最慘呢兩樣仲難教

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-2 11:06
回覆 pizzafat 的帖子

最重要唔好急,更唔好因此而常常責罵孩子,若這樣衹會更差效果.  香港人已經出名咩都 ...

道理係明既,但係好似我果個,第一行個字串啱,最後果行又串錯,見到真係眼火爆,你女女聰明,少好多煩惱

數學可以用玩遊戲方式教,比賽由小朋友負責記分,我用白板記,不一定要擦走,下次玩一直加上去,當加到百位數時順便教曉小朋友,小朋友鐘意加幾多分便幾多,全部由他計算,勝負不重要,分數也不重要,只望能從玩樂中也能學多點學術。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-3 21:56
每個孩子都是聰明的,看會否投入.我都是用玩遊戲方式教,兩三次就明一點點,隔天隔天再玩下就通~玩就是最快令 ...

咁大個人仲要玩住學?!佢P5了。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-4 09:53
我回應版主我的方式而已, 但.........好似版主孩子唔係P5???若到P5都未識這樣的數學運用有點............. ...

係,學前班小朋友係玩住學最好

回覆 little_yolky 的帖子

合十法,基本先要記熟10的組合。如5+5, 4+6, 3+7
最好是在遊戯中學習。有個紙牌遊戲-吊魚,可跟他玩。