用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國定加拿大
go

英國定加拿大 [複製鏈接]

大家好,阿女喺band2中學讀繄中五,一直打算去英國或加拿大升學,揾左兩間agent,第一間agent建議1月去英國一間state school讀pre a-level,果間肯收阿女,另一間agent apply加拿大嘅private boarding school 1月去讀grade 11果間都收左,而家唔知點選擇,兩邊都各有好處
   1    0    0    0

Ann1967 發表於 19-10-1 15:21
大家好,阿女喺band2中學讀繄中五,一直打算去英國或加拿大升學,揾左兩間agent,第一間agent建議1月去英國 ...

DSE 讀甚麼科?GCE 會讀甚麼科?U想讀甚麼科?

一月去加拿大讀grade11, 那麼只有一年凖備考大學。如果是這樣,我覺得時間不夠。

我會選擇英國,讀了pre Alevel之後再上a level,到時都好多選擇,最差都可以升英國大學foundation。但朋友說加拿大是以校內成績報大學,升U的機會高,如果英文好。

回覆 kls12 的帖子

Dse讀econ,bafs,gce會讀business,math同psychology,u讀咩佢自己都唔太清楚

回覆 jj100c 的帖子

多謝你嘅意見,其實我首選都係英國,不過怕佢會覺得a-level辛苦,你的子女係咪喺英國讀書讀a-level

回覆 Ann1967 的帖子

Pre Alevel 是否係比學生考番gcse?你要問清楚。其實讀一年pre再上Alevel都好,起碼知道學校邊科老師教得好,再選擇A level 科目。

回覆 Ann1967 的帖子

點解A level 唔讀econ?

阿女覺得econ難

小朋友的英文雖要一定水準才能應付Business 和psychology。如果學校接受讀pre A level 四科,可以試試Math, Business, Psychology 和Econ 。然後,A Level 才四選三。這樣可能辛苦少少,但是可以減少選錯科的情況。

回覆 LLLT 的帖子

多謝你的意見!

其實父母唔洗擔心/諗咁多先,不如問下囡囡意見,想唔想去或想去邊度讀書好過啦.

回覆 LLLT 的帖子

好認同先揀四科,聽我女講psychology 都好多concept 及key term要記。

英國啦。
加拿大高中而家好難,要做好多嘢,例如 volunteer work etc,如果性格內向都幾煩。
大學收生亦睇 non-academic ,尤其出名 program。
香港人唔慣的,除非 international school 讀開,會好 d 。
local school ,去英國,只讀書,乜都唔駛。

Ann1967 發表於 19-10-2 13:22

多謝你嘅意見,其實我首選都係英國,不過怕佢會覺得a-level辛苦,你的子女係咪喺英國 ...

為什麼要讀A-Level? 想在英國讀大學,不一定要讀A-Level。有些讀了一年A-level ,都轉了讀foundation. 何不直接讀foundation? 找不到合適的,才轉讀A-Level 吧。

回覆 kls12 的帖子

我都有諗過,因為agent話foundation扣除假期之後讀7個月就升大學,a-level可以打好基礎

回覆 Cara2006 的帖子

多謝你的意見!

回覆樓主:

A level始終係一個認可學歷,之後可經ucas報大學,foundation 一般只可升上聯系大學,如聯系大學係心儀的就ok, 我理解foundation可選擇科目亦未必多

poonseelai 發表於 19-10-3 17:44
A level始終係一個認可學歷,之後可經ucas報大學,foundation 一般只可升上聯系大學,如聯系大學係心儀的就 ...

同意 !
A Level 是正式高中畢業資歷,foundation 不是。
有些大企業或某些國家的政府工會十分執著,我有親戚就係因為咁,有一份工見唔成。係呀,明明大學畢咗業,都睇高中成績。

‹ 上一主題|下一主題