用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 2020 1st in
樓主: wongszehang
go

培僑 2020 1st in   [複製鏈接]

tummypooh 發表於 19-10-21 15:31
如果介意好多非廣東話人一齊in會多左內地同學,咁應該好多都唔使諗。最出名個幾間神校及貴價學校都係好多~~ ...

避開國內小朋友絕對係策略
因為佢地真係好強,操流利英文及普通話,再者通常呢d家庭都有錢比佢地大量補習。
反正都係陪佢地跑,去大抽獎都不是壞事

pollywcw 發表於 19-10-21 15:27
好明顯係有唔少人陸人IN, 係我附近唔少大人小朋友都講普通話. 之前去過幾間INTERVIEW, 都冇咁既情況.

...

是的,我估原因1.是當年內地人買大圍名城投資移民.2.是培僑多國語教授科目.
另外每年自行及大抽獎公布當日,新聞都會采訪41網既內地家長.

pollywcw 發表於 19-10-21 15:27
好明顯係有唔少人陸人IN, 係我附近唔少大人小朋友都講普通話. 之前去過幾間INTERVIEW, 都冇咁既情況.

...

我又唔覺培僑特別多大陸人,其實間間都差不多一樣咁多大陸人in. 間間都聽到普通話家長係附近

有錢內地人, 小朋友英文普通話強勁個堆,係會讀國際學校
普普通通先會讀 培僑

wongszehang 發表於 19-10-19 10:58
請問如果自己drive有冇位泊車 ?

冇, 好心家長真係自律啲
學校都講明冇泊位, 盡量用公共交通工具
都仲大把人渣車上去, 仲要塞住晒個門口等....
結果面試日聽得最多的廣播,
就係XX 1234 車主唔該即刻駛走架車!

前兩年考培僑前連講座都冇去聽,因為培僑只係我漁翁撒網嘅其中一間,冇特別想入去讀,其後考到有offer之後先去了解培僑。考試當日係有聽到啲講普通話嘅人去考 ,但係心諗大家都係要面試先可以考入去,即係證明小朋友係達到水準先會考到,不過我果刻諗住有offer先再諗。宜家揀左入讀培僑,班內大多數也是港孩,約有四,五位是能說流利講東話或/和普通話的小朋友,鄰班也有數位外藉,混血小朋友。至於班主任是一位NET+一位說普通話的班主任,起初以為普通話是內地人,但有一次她打電話給我時才知她能說純正廣東話(完全沒有口音),我自己估計可能她要配合PKC英普教學,所以平日主要說普通話。

現在我都會繼續留意培僑收生考試方式同校內動向 因為也會希望將來妹妹能夠考入培僑。

回覆樓主:

In完覺得培僑係好有心, 由地下安排書比小朋友睇, 開放一d特別室比家長等候, 校長Q&A session 不停回答家長問題, 可能我地in得唔多間無見識到其他, 我覺得呢間係安排得最好同最有心果間!

回覆 akakaka 的帖子

去過培僑的家長應該可以發現,學校裡有幾間餐廳在裡面,而且有中西餐之分,味道亦不錯,都是全賴關心師生的校長,因為培僑位處山上,上落吃飯不安全及較浪費時間,所以不允許學生外出吃午飯,但又不想師生獨沽一味每天吃同一口味,亦不忍師生在炎熱的夏天和寒冷的冬天在室外進食而加建了幾間餐室,作為家長,我們是感動的,而且小孩每天都可選擇不同的餐廳進食,評價都不錯!
聽聞將會在教學樓每層設購飯票機,方便學生不用特意走到地面購飯票。能做的學校都盡力去做,很難得!

ccycsy 發表於 19-10-22 10:05

去過培僑的家長應該可以發現,學校裡有幾間餐廳在裡面,而且有中西餐之分,味道亦不 ...

是否小學生都是自己選擇餐廳?
還是都在classroom內食?
Thanks

pollywcw 發表於 19-10-21 15:48
有錢內地人, 小朋友英文普通話強勁個堆,係會讀國際學校
普普通通先會讀 培僑

呢樣野我唔係好同意,我知道有國際學校九成係香港人,得幾個講普通話嘅小朋友,反而我仔幼稚園有個內地人家長嘅同學K2轉左CCKG,也準備考培僑,佢絕對係兩文三語超流利的
我知得培僑太遲,如果我仔中文好啲我都會試下考

ccycsy 發表於 19-10-22 10:05

去過培僑的家長應該可以發現,學校裡有幾間餐廳在裡面,而且有中西餐之分,味道亦不 ...

認同

wongszehang 發表於 19-10-22 10:45
是否小學生都是自己選擇餐廳?
還是都在classroom內食?
Thanks
小學生不能自己去餐廳吃飯,祗能由校內餐廳製作後送上課室進食,午飯時間一定會有一位班主任在課室內監管他們,所以他們不敢揀飲擇食,因為老師及飯長會檢查他們吃完的飯盒,效果比在家吃飯強!
中學生則可以自己去喜歡的餐廳午飯!

ccycsy 發表於 19-10-22 11:52
小學生不能自己去餐廳吃飯,祗能由校內餐廳製作後送上課室進食,午飯時間一定會有一位班主任在課室內監管他 ...

做得好呀
要食晒d野

我也愛學校飯商每天在學校CANTEEN新鮮炒的蔬菜, 不會是前一晚炒定.  亦愛飯商無限量的添食, 你叫A餐, 食哂的話, 小朋友仲可以去添食埋B餐都仲得, 仲隔天有新鮮水果比小朋友, 水果食不下, 也可拿回家, 等我呢D懶媽可以唔洗日日買水果比佢食

2849 發表於 19-10-22 12:53
我也愛學校飯商每天在學校CANTEEN新鮮炒的蔬菜, 不會是前一晚炒定.  亦愛飯商無限量的添食, 你叫A餐, 食哂 ...

In 培僑前兩日 係in男拔
因唔想個仔in到盲目左
所以我冇去男拔
想好好in 培僑
希望有機會入pkc加入您地呀

神校都唔去IN, 一心考PK, 祝你成功

2849 發表於 19-10-22 13:51
神校都唔去IN, 一心考PK, 祝你成功

主要係我唔鍾意男拔,當然也愛pkc

First in 考左咩呢?

akakaka 發表於 19-10-21 22:06
In完覺得培僑係好有心, 由地下安排書比小朋友睇, 開放一d特別室比家長等候, 校長Q&A session 不停回答家 ...

我都係咁覺得!我覺得距地係我in的學校入面安排的最好最合理!

是否今日培僑出一面結果?
‹ 上一主題|下一主題