用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

helloeunicebb 發表於 19-10-1 06:55
原來係咁!多謝你嘅補充!我小朋友上年連問題都無機會答,佢話只係玩遊戲,好開心,我聽完心裡面一沉,仲 ...

咁你朋友個仔女最終有無offer?

回覆 lambeanmama 的帖子

我都同意小朋友未必能夠好仔細講出所有細節。
不過而家大家討論緊既重點係有無獲"選中"抽出黎做個人面見,一般既小朋友都能分辨和說出。

綜合家長既說法,有小部份的申請人有個人面見既機會,但大部份則沒有此機會。這不只是懷疑。

你於樓上分享你小朋友的情況,其實正是大部份人所說的情況,一樣沒有如一些特別受照顧既考生般,一樣沒有獲得個人面見既機會。

回覆 993rs 的帖子

你所分享既係上屆面見的情況,點代表到今屆面見沒有不公?

dragonhorse 發表於 19-10-1 00:57
冇質疑就最好啦,你小朋友嗰屆玩遊戲,可能每屆方式吾同又吾定

不如你又解釋下部份考生得到「全面考核」點解係一種優惠?你確定50人一組既考生全部唔收?甚至你肯定面試係有出現你哋claim既情況?

zondervan 發表於 19-10-1 09:28

留意,單獨面見,和單獨問係兩回事。

同一間學校的老師都有兩種唔同問法,可能輪流問,可能要舉手答。

亦有可能小朋友表現好,老師問多幾條問題都唔奇

zondervan 發表於 19-10-1 09:28

如果是這樣的話,或許要留返出二面list 嘅時候,證明一吓有無小兒呢類考題的小朋友進級了。我到時一定上來update吓大家。

都係個句,要唔公平收生,佢地每見該校幼稚園小朋友先加10分便可,根本無需做到出面令人察覺。

Deleted

CruzSze 發表於 19-10-1 01:14
回覆 993rs 的帖子

公平幫樓主講一句,你都話你係cky的用家,咁即唔係今年考小,你有冇睇清楚樓主一開始就 ...

個post源於一個懷疑,大家都係靠小朋友describe 估個情況,可能同時有50人既活動、亦有個人活動而因太短暫而冇太大印象。

但你只要代入校方角度就會覺得個懷疑唔合邏輯,假如要優惠文娜學生,通常除咗因為私人關係,亦係因為大家理念、教育方式相近,面試加分就是了,考多啲係咩玩法?CKY收180人,文娜幾多人?點解要放棄了解其他考生既機會?LH係大戶都只係提供咗30個學生。DB, DG, SPCC派彩會走一批,YW, 四小龍派彩又走一批,LS, MCS 放旁又走一批,我懷疑180個位佢要派多3成offer,文娜邊夠數?邊得閒浪費咁多人力物力做場show比家長睇?

我係用家,唔係要盲目defend間學校,而係我了解學校方向,defend 緊邏輯

993rs 發表於 19-10-1 10:10
個post源於一個懷疑,大家都係靠小朋友describe 估個情況,可能同時有50人既活動、亦有個人活動而因太短暫 ...

謠言止於智者

都係嗰句,要優待某校學生,私下加幾十分就可,唔需要“浪費”人力物力。

仲有,樓主講的文娜雅拔的學生係個人面見定單獨問問題,好唔同。

bepositive99 發表於 19-10-1 09:00
回覆 tingkit 的帖子

你囡英文係咪好勁架?

不是,完全冇嗰d Cambridge 之類嘅嘢

其實我上年都聽到有小朋友考得比較深入同我女講嘅淨係玩唔同,亦有d人話一面玩,二面就考學術,但最終二面我女都話玩咋,我唔知會唔會係玩嘅過程考左,又或者考左之後玩左一輪佢覺得淨係玩,我都心諗,可能我地唔係佢地杯茶,所以淨玩,但有offer之後我就明,其實真係唔關事,所以可能你最後都好似我咁呢,唔需要咁快下定論吖

利申:我不是用家

993rs 發表於 19-10-1 09:42
不如你又解釋下部份考生得到「全面考核」點解係一種優惠?你確定50人一組既考生全部唔收?甚至你肯定面試 ...

解釋咁多做乜,啱聽就聽,吾啱聽拗來有乜意思!心水清嘅家長就知樓主想表達乜。

tingkit 發表於 19-10-1 10:33
其實我上年都聽到有小朋友考得比較深入同我女講嘅淨係玩唔同,亦有d人話一面玩,二面就考學術,但最終二面 ...

都係ga, 我仔前年考, 第二面乜都冇考,只玩遊戲,遊戲win 左就有貼紙,我仔玩兩次都輸左。當時好多人都唔明究竟考乜野

之後問阿仔遊戲玩法,再問阿仔玩的過程阿仔做過乜,唔係馬後炮,我當時都幾有信心阿仔會有三面。反而聽阿仔所述,佢嗰組win左遊戲的小朋友,個人估計未必有三面。

我好欣賞cky 的考核方法,老師好有心思,絕對唔係面試班或在家中訓練得到的。

除非cky 管理層和老師今年大變,否則收生取向應該係一樣,當然年年考的方法唔同啦,唔會咁易比你估到。

利申,非CKY用家,亦收過唔少學校的reject, 因為小朋友真係技不如人。

sunnymama2 發表於 19-10-1 10:20
謠言止於智者

都係嗰句,要優待某校學生,私下加幾十分就可,唔需要“浪費”人力物力。

Agree,要優待某校學生,私下加分都得,使咩做場大龍鳳?

恐龍爸爸524 發表於 19-10-1 09:02

其實唔想係到同你拗,只是大家各有睇法,我也無話學校 ...

我就緊係認為佢有extra野先會每個月俾多幾千讀私幼。我就貪佢有語境。如果唔係我慳返d錢讀券幼唔好?

你話//佢地只要學術好,一日睇幾本書,懂兩文三語,係一個劵幼你可以睇到以上特質?//

唔好意思,你所講的我覺得都可以係券幼學生見到。家長每日陪讀,係淘寶淘支點讀筆點讀書,播下外語卡通片,只花幾舊水有幾難?

你又唔讀私幼,自己又唔努力培養玩呢個遊戲的技能,只識話個遊戲唔公平有咩意義?人人都想唔付出有成果,唔係無,但你要係奇材。

//話比佢聽入到呢間幼稚園你就可以入到理想學校,入到理想學校就可以讀到理想大學//呢個只係大人的意識,小朋友邊識分理唔理想。邨校都不少人升三大!

同一件事可以有不同present方法。無謂常將貧富放在咀邊,你令我想起我一個朋友。每次見面都話自己窮呀小朋友讀邨校咁,無人睇唔起佢,係佢自己睇唔起自己。我同不少朋友邨校出身,住公屋,而家雖非飛黃騰達但總算叫做偽中產。自知遊戲難玩咪努力d,而唔係又要玩又要怨呢怨路。一係索性咪玩咪「見識」,好多人疊埋心水等抽獎一樣悠然自得。

完。

(我平時無咁直接,但對住男人會直接點(如果你真係爸爸的話))

NNbaby 發表於 19-10-1 09:08
咁你朋友個仔女最終有無offer?

無offer,但睇得出一早已經filter咗背景比較好嘅小朋友(唔計有關係人士)分開interview(即使同一時段),考嘅嘢係唔同,我fd話考四字成語,又考好深嘅數,佢個小朋友唔識,但我小朋友根本唔入流,四字成語同數學都無問,連基本自我介紹都無問,只係入去玩遊戲,玩完咪走得,根本嘥時間,早知係咁,就算唔洗報名費都唔會老遠咁出嚟!(註:我係講緊SPCC而唔係CKY,因為有媽媽問開先回答,可能離咗題,唔好意思)

講英文叻?

回覆 sunnymama2 的帖子

最終有offer ?

bepositive99 發表於 19-10-1 12:02

講英文叻?

唔算特別叻,只可以話肯講同中英都多嘢講,英普幼,但我地冇工人,亦唔係會同小朋友平時講英文,不過我女係多嘴主動型

恐龍爸爸524 發表於 19-10-1 09:02

其實唔想係到同你拗,只是大家各有睇法,我也無話學校 ...

我好唔明,考小學,點可以扯上貧富遊戲?

券幼學術比較弱,係不爭的事實。家長要自己努力發功,才可以追上學術。

培養閱讀習慣,又同貧富有咩關係?圖書館有好多繪本,家長可以好好利用免費資源培養小朋友閱讀習慣。

淘寶有點讀筆,有好多點讀英文書,花費都係一千幾百。如果家長你好好利用,都可以提升小朋友英文能力。

考小除佐金錢,家長背後嘅努力都不可忽視。你話LH多人考到TSL, 你知道家長背後點做準備嗎?

你一味話唔公平,話富人優先。金錢唔付出,努力唔付出。將勤補拙,呢句話,你應該聽過。

唔付出,但又想要有好結果,就真係唔公平。對其他努力的人不公平。