用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

sunnymama2 發表於 19-9-30 11:40
咁又係,傳聞DB初步考得好的會再入第二間房interview。

仲有,如果一心想收Manhabitat 的學生 點解仲要專 ...

我仔上年無入第2 間房, 但有2nd in的...... 我仔出黎係講得好detail的, 所以都好肯定無再另去一間房interview, 之後再問其他2nd in 人士都係無

993rs 發表於 19-9-30 22:42
實在睇唔過眼,你睇,過咗5頁,呢個懷疑已經講到好似事實一樣。

何況文娜有咩優勢,都遠不如 LH,人地入D ...

就係文娜冇咩優勢,但又年年咁多人入CKY,先令咁多家長話兩間學校嘅關係係公開嘅秘密囉

回覆樓主:

我無試過報讀,都係睇返佢 d 數據,佢地佔左陳守仁 30-40 個學位,我有同事個女讀緊,信不信由你。
都係個句啦!我睇開左,而且要讀隨左有錢,仲要考核。
每間學校都有小朋友入讀,只是個機會率係幾多呀?
我只想說考直私,本來就無公平可言(呢個是我個人睇法)

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

我之前都覺得cky可能會比較睇背景之類,但我女上年都有考,非文娜雅拔學生,細b,冇背景,超普通私樓,父母亦非專業人士,2nd interview 之後直接有offer, 我女同我講淨係入去玩,所以之後我信真係唔關其他嘢事,純粹運氣

利申:現非cky 學生

DengCK 發表於 19-9-30 16:25
點解想入陳守仁就要入Lh?
大把不同幼稚園生都可以入到。

我其實無自怨自艾,因為已經睇開左,雖然報左名,都係去參觀一下學校算數。
我只是講出問題所在,你話劵幼都有人讀咁個比率呢?私幼一間派 3 個位都唔夠派啦!
小朋友其他方面未必是學校而家需要既野,佢地只要學術好,一日睇幾本書,懂兩文三語,係一個劵幼你可以睇到以上特質?
好多人講野都會作大左,但數據唔會扼人,你睇返佢個升學數據就知道。。

dragonhorse 發表於 19-9-30 23:06
就係文娜冇咩優勢,但又年年咁多人入CKY,先令咁多家長話兩間學校嘅關係係公開嘅秘密囉
...

「咁多」即係幾多?

993rs 發表於 19-9-30 23:25
「咁多」即係幾多?

我諗就算我答你有幾多,可能你又會問我資料嘅真確性又或者來源。就以上屆為例,文娜有大約一半學生入左CKY,數據來自文娜家長,用家親口講嘅數據,如果咁都要去質疑,只可以怪我太輕易信人囉⋯⋯

piglover 發表於 19-9-30 20:22
我都想知點解入陳守仁要入學之園?

至少我識幾個入陳守仁的都不是讀學之園。

我無試過報讀,都係睇返佢 d 數據,佢地佔左陳守仁 30-40 個學位,我有同事個女讀緊,信不信由你。
都係個句啦!我睇開左,而且要讀隨左有錢,仲要考核。
每間學校都有小朋友入讀,只是個機會率係幾多呀?
我只想說考直私,本來就無公平可言(呢個是我個人睇法)

dragonhorse 發表於 19-9-30 23:40
我諗就算我答你有幾多,可能你又會問我資料嘅真確性又或者來源。就以上屆為例,文娜有大約一半學生入左CKY ...
咁敢質疑呀,我又唔係文娜用家,不過作為CKY用家,我未認識到文娜用家啫。而且我小朋友又係嗰啲冇份考英數、冇份唱歌跳舞,玩兩round遊戲就收到 offer,未能如樓主朋友般受到CKY「厚待」接受全方位面試評核,我以為so咗添,原來要過五關斬六仗先係捷徑

Chan343    發表於 19-10-2 11:34

Hi yettalam, thanks a lot for your very useful information. I am very much surprised by the responses of many parents who don't think it's a problem at all, using so many "reasons" (e.g. private school can do anything they like and so you even don't have the right to complain or say a thing; your case is only a particular case as her kid has different arrangement and get admitted and thus what you said is wrong and she is right; it's no problem at all for arrangement with kids from Manhabit even if it is totally secret and unannounced and the schools are more like family business, ....)
For me your information means that for many kids applying CKY this year, it is just a lucky draw. The school even do not care what is an interview. .... For me, this reason is enough for me of not applying this school.

Luckily, I did not apply this school for my kid in this year, otherwise I will just waste my time and $400.

Frankly speaking, for many of the DSS/private school interviews, due to so many applicants (4k-7k), I doubt very much the chance of getting admitted. Only those strongly trained kids could be admitted (but for many cases, as interview is very brief, I also doubt if such interview works). For CKY, from yettalam experience, the story is different: even those strongly trained kids could not be admitted as the school consider reasons other than interview performance. Therefore, I don't participate in this game which waste the valuable time for both the kids and parents.  For me, I will choose a school that really want to nurture kids and actually so many local schools fall into this category.

993rs 發表於 19-10-1 00:03
咁敢質疑呀,我又唔係文娜用家,不過作為CKY用家,我未認識到文娜用家啫。而且我小朋友又係嗰啲冇份考英數 ...

冇質疑就最好啦,你小朋友嗰屆玩遊戲,可能每屆方式吾同又吾定

回覆 993rs 的帖子

公平幫樓主講一句,你都話你係cky的用家,咁即唔係今年考小,你有冇睇清楚樓主一開始就已寫以往如何冇從追究只係講今年的面試,所以你嗰年的什麼都冇考到只係玩游戲有offer,可能你嗰年的面試方式全部一視同仁都係咁呢,所以并不可以相題並論,以往係點并不代表今年係點。

恐龍爸爸524 發表於 19-9-30 23:51
都係個 ...

學校揀個叻(in terms of 學校追求既質素如愛閱讀、outgoing、鍾意思考)既小朋友,有幾唔公平?如果要人人機會均等先算公平,咁全部抽簽就最公平。

私幼如果唔係學術好語文好語境好升學好(相對而言,而且不是指所有學生),家長點解要每個月俾幾千一年俾接近十皮讀明明唔駛點俾錢就有得讀的幼稚園?

如果收幾千蚊但俾返學券俾到的野無extra就真係唔公平喇!直私收得多名幼學生不代表有甚麼關係,只是該學校有較多學生附合該學校要求。

無錢讀私幼/入唔到私幼/唔想俾錢讀私幼/不恥讀私幼,大可由家長發功外補或自己教,考到名校不是夢。例子當然不多,因為大部分target直私的都會target入名幼作為第一步,又或者咁講,入券幼的大部分都無興趣玩直私遊戲。

minibigmac    發表於 19-10-3 17:31

NNbaby 發表於 19-9-30 20:41
幾年前,spcc兩條隊分得好明確,有關係見超過一個鐘,無關係者等完一大輪只係問幾條基本問題就走得,ek都 ...

原來係咁!多謝你嘅補充!我小朋友上年連問題都無機會答,佢話只係玩遊戲,好開心,我聽完心裡面一沉,仲要扮無嘢同佢講「咁就好,咁好玩,咁開心」!
我朋友係無關係人士,但佢小朋友係讀緊小學,重考小一,超大b,英文好!
我起初都以為好公平,因為佢會報名表講名無關係人士收幾多人,又唔收報名費,早知唔嘥時間!

CruzSze 發表於 19-10-1 01:14
回覆 993rs 的帖子

公平幫樓主講一句,你都話你係cky的用家,咁即唔係今年考小,你有冇睇清楚樓主一開始就 ...

我是今屆考生。不是就讀樓主所講的幼稚園。也已分享了兒子在考場內的經驗(可留意上面樓層)。而且,也確認過身邊就讀高主教,SC, LH, KV, 啟思,Vic, SPK等朋友的子女考法相類(都是用油顏色去答題)。為什麼大家要咁選擇性接受人家的分享呢?

我是絕不容忍不公義不公平之事,但問題是,現在真的是不公平不公義嗎?如果小朋友和家長說「只有油顏色」的話,你可以試吓用我已分享的內容去「套」個小朋友分享多少少。有時候,小朋友的理解和我們成年人的不同。我仔間間都話無考數學的,因為在他眼中,除非見到算式6+3, 否則你問佢6粒糖食左3粒,淨返幾多,佢都只當做「傾吓計」。

作為成年人,我覺得實在不應單憑懷疑便說到是事實一樣。這是不負責任的。

而且,用常理去推斷,佢要收個別小朋友,根本不用特登去考多d/考小d, 有需要,交個name list就係啦。洗鬼搞咁多野俾人講?

恐龍爸爸524 發表於 19-9-30 23:51
都係個 ...

如果講公平,而家津貼小學玩大抽獎,完全唔面試,更加唔公平。(我記得以前津小都要面試)

點解咁多家長要去考直私,就係因為信唔過大抽獎,因為更加唔公平。

考直私,考核小朋友愛閱讀,活潑主動性格,兩文三語能力,學校擇優而取,有幾唔公平?家長用接近十萬一年讀私幼,就係 因為私幼可以培養到呢d。

唔講升學率,私幼通常都有Net做班主仼,同券幼一星期兩三堂英文已經差好遠。唔好幻想一星期出外補一堂英文可以追到。小朋友嘅自然反應係補唔到,日日3個鐘對Net, 同你一星期補一堂。私幼語境已經差好遠。

如果私幼和券幼教的完全一樣,仲會唔會有人放棄免費而願意花十萬一年選擇私幼。你其實係倒因爲果,見到私幼考小成績靚,就話不公平。

真心真心唔明為什麼咁多家長喜歡CKY。想請教大概幾多%CKY 中學畢業生留港升大學?

回覆樓主:

12年後dse就冇再所謂家㡳唔家底,公平唔公平,什麼名校唔名校
到時自然知道去到乜standard 囉
即使入到名校
上到中學讀書其實靠自己

回覆 tingkit 的帖子

你囡英文係咪好勁架?

DengCK 發表於 19-10-1 01:45

學校揀個叻(in terms of 學校追求既質素如愛閱讀、outgoing ...

其實唔想係到同你拗,只是大家各有睇法,我也無話學校呢個選擇是錯,我係學校可能都會咁樣揀。
當然你要玩佢呢個遊戲你一定要就住佢規則黎玩。
但如主題就學校對學校就真的有點不公,可能而家仲有人說公平,係因為大人習慣左呢種社會現實,但是不是我們從小就要比小朋友接觸呢個貧,富遊戲。
話比佢聽入到呢間幼稚園你就可以入到理想學校,入到理想學校就可以讀到理想大學。
不其然地將一種另類價值觀念,灌輸比小朋友,聽你口氣好明顯你讀私幼都預左有 extra 既野啦!
小朋友將來點睇應該有自己想法,而唔係話比佢聽富人就有必然優勢,當然呢個係社會現實,但點解咁小 5 歲,就要教佢分裂各個唔同階層既人。。