用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公   [複製鏈接]

回覆樓主:

一早就知佢地係有關系,所以個個先想去讀佢間幼稚園咋ma

其實CKY TSL同LH青衣有咩關係?好似瞇埋眼咁收?

maylulu 發表於 19-9-30 18:25
不如加埋sfa

Chan343 發表於 19-9-30 13:02
所有人interview time是自選,grouping是即時assigned。本身文娜小朋友的group 是否和你小孩一樣?

文娜 ...

面試嗰陣,小朋友要帶學生手册嘅

autumnfly 發表於 19-9-30 18:43
面試嗰陣,小朋友要帶學生手册嘅

係喎!這是good point

maylulu 發表於 19-9-30 18:25

係咪曲?

支持樓主!非常明白你感受!

如果cky你講到明同某d幼稚園有聯繫會收%幾或加分當然冇問題,明買明賣,一個願打一個願挨,就算係得0.001%都肯試咁就係家長問題!或者你一樣方式的機會俾小朋友試完同分而優先收某名幼我哋亦冇問題,怪只怪當初自己冇留意一早的關係!但依家係50人大集會in和單一面對面in 咁都話冇唔公平的家長我只可以話你心態寬闊到令人敬佩!

救命!好怕Lee D家長,小小問題(自認為)就走上黎開哂名大吵大鬧,好心啦,公平?點為止公唔公平?符合你們心目中的定義先為止公平?何況世界上無邊度算係可以公平。
其實好多學校、社會都係咁,再者,好多人表面咁做一套,實際也是唔公平,咁又點? 教好自己的兒女做好面試,做好自己已足夠

CruzSze 發表於 19-9-30 13:05
我囡囡上星期五in,出來講的就係如樓主所講,4組小朋友由大哥哥大姐姐一齊帶入班房,3個小朋友一張枱,成個 ...
請問你小朋友幾月份 B,我囝 9月B,考既就係你講 lee 種,可能分大細B去考?

樓上家長叫人禁聲,咩世界?
好彩咁多名校生出來,求改變!
世界上無絕對公平,CKY有咁嘅面試安排,預咗畀人講!
莫要人不知.....
冇報cky

DevilPig 發表於 19-9-30 19:36
請問你小朋友幾月份 B,我囝 9月B,考既就係你講 lee 種,可能分大細B去考? ...
不會la 吧, otherwise 必定有人告上平機會。我只知tsl 會張大B細B分開在不同group,玩集體遊戲是唔會因爲大細B差異而影響結果,不過內容應該還是一樣

恐龍爸爸524 發表於 19-9-30 11:58
只能夠說一句 (睇開 D 啦) ...... 其實直私呢個遊戲,不但考小朋友能力,亦考家長心智。
有 D 人話公平 , ...

我都想知點解入陳守仁要入學之園?

至少我識幾個入陳守仁的都不是讀學之園。

你講到學之園學費貴,但一樣大把人爭住入。學之園學生,性格活潑主動,英普雙語能力高,而呢d正正係直私最喜歡收的學生。

學之園其實都有收細B㗎,你有無試過報讀先?

Sing13 發表於 19-9-30 15:43
其實收最多關係人士既是SPCC, 何況SPCC是直資, 而CKY是私校.
又有沒人走去投訴SPCC不公呢, (不過人地乾脆唔 ...

呢間SPCC無謂講,我小朋友同我fd小朋友同一時段考,考嘅嘢唔一樣,出嚟嘅時間都唔一樣,一早根本已經揀好哂

Sing13 發表於 19-9-30 15:43
其實收最多關係人士既是SPCC, 何況SPCC是直資, 而CKY是私校.
又有沒人走去投訴SPCC不公呢, (不過人地乾脆唔 ...

幾年前,spcc兩條隊分得好明確,有關係見超過一個鐘,無關係者等完一大輪只係問幾條基本問題就走得,ek都有多人鬧過。
係近幾年有改善,兩條隊都見差唔多時間。

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

樓主,完全明白你感受,撐你!
同一個interview,考嘅嘢應該一樣,至少要俾小朋友發揮,佢可能畫畫唔叻,但答問題或跳baby shark好呢?點解唔係考哂所有項目再計分?咁樣好唔公平!
不過呢間學校不讀也罷,行政超亂,上年先因為出錯明明無second interview都可以有offer!

helloeunicebb 發表於 19-9-30 20:37
呢間SPCC無謂講,我小朋友同我fd小朋友同一時段考,考嘅嘢唔一樣,出嚟嘅時間都唔一樣,一早根本已經揀好 ...

上年考?

NNbaby 發表於 19-9-30 20:43
上年考?

我同自己講過,到細嗰個考小一時,我一定唔會再報呢間!

volar 發表於 19-9-30 11:26
幼稚園開校時,其賣點之一就係有絕對優勢入CKY,

這個已是多年來公開的秘密!

「「保良局蔡繼有學校」總校長劉筱玲博士,育有一對子女,長女Winnie今年初也加入教育界,於九龍塘開辦幼稚園,她則擔任顧問,從旁協助。」

https://eastweek.my-magazine.me/main/22675

CruzSze 發表於 19-9-30 19:19
支持樓主!非常明白你感受!

如果cky你講到明同某d幼稚園有聯繫會收%幾或加分當然冇問題,明買明賣,一個 ...

問題是我們大部分証人都不是「50人大集會」,會不會只有樓主小孩誤會了?

MrBeast 發表於 19-9-30 17:32
你太年輕了,像我們這些老餅,是不會在這裏斗纏

實在睇唔過眼,你睇,過咗5頁,呢個懷疑已經講到好似事實一樣。

何況文娜有咩優勢,都遠不如 LH,人地入DB, YW, GT, KTS, 港同啲人多到。唔通佢哋校長係咁多間小學校長嘅契仔咩?
‹ 上一主題|下一主題