用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

MrBeast 發表於 19-9-30 11:31
雖然係但制度必需公平和透明,不過如其他網友提到,可能是小朋友講唔出所有项目,又或者是過唔到first rd  ...

咁又係,傳聞DB初步考得好的會再入第二間房interview。

仲有,如果一心想收Manhabitat 的學生 點解仲要專登in得咁全面咁哂時間,個個先加10分就得啦。正如SPB都係有關係人士都係先加10分的。

回覆 yettalam 的帖子

我身邊D非Manhabit小朋友都係「全面」interview ....

其實是私校一間,何以存在公平不公平?

回覆 lambeanmama 的帖子

明白你亦同意你所講!但本人小朋友就係屬於可以將成件事和步驟表達得非常清楚的小朋友,同時今次我哋係3位小朋友同一日去in,2位出來答案都一樣都話老師冇單獨面對面對問過任何一條問題而係直接去課室睇完影片油完顏色就可以走得!但另1位小朋友(文娜雅拔)就話老師單獨考咗自我介紹,中/英故事,數學 看圖數數量,中/英問題,表演唱歌!分別之大,如果有媽媽都覺得咁嘅方式係冇問題,咁本人只可以客氣嘅講大家心目中之「不公平」定儀唔一樣!

deco99 發表於 19-9-30 11:39
可惜我小朋友入幼稚園後我先知,我本身好鍾意cky,可惜三次面試後未入到,我都諗過如果讀咗manhabit可能結 ...

我都係阿仔要準備考小學先知咩叫三私一直,cky, 阿仔而家讀緊的小學都係k2要準備報考才認識。

回覆 sunnymama2 的帖子

一心收M學生但并不是全部收,所以會認真in去選擇,其他學生有幾千位又何必讓費咁多時間呢(除非名幼)!

sunnymama2 發表於 19-9-30 10:57
好明顯有些家長考小冇做過研究
有做過研究,但冇諗過cky面試會做到咁出面啫

yettalam 發表於 19-9-30 11:43

明白你亦同意你所講!但本人小朋友就係屬於可以將成件事和步驟表達得非常清楚的 ...

我又舉個例, 以我所知SMC 第一輪已經會將啲佢覺得有talent 既學生再拉入獨立房面談,呢類小朋友會另外加分,咁你覺唔覺有問題? 有時學校計分政策係學校話事,佢一句話你小朋友唔得,咁可以點? 告佢嗎?

明白你亦同意你所講!但本人小朋友就係屬於可以將成件事和步驟表達得非常清楚的 ...
先利申,只是路過。
若你懷疑的是事實,絕對是問題,不過同時你有冇諗過其實亦可能睇片畫畫都是考核的一部分?

Lilianyu500 發表於 19-9-30 10:51

不嬲都知㗎啦, 算啦睇開啲啦,間間學校都有唔公平嘅情況 ...

世界上不嬲都存在不公平存啦。

你搵工識人都會易入的,我唔覺得有咩大件事

SPCC 講明會收70% 有關係人事,唔通又話佢唔公平

唔值得為咁小事咁勞氣   

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

只能夠說一句 (睇開 D 啦) ...... 其實直私呢個遊戲,不但考小朋友能力,亦考家長心智。
有 D 人話公平 ,我可以講 (廢話 ,從來唔會有公平)。你打機一樣贏左一定話公平,但係一個唔公平既環境到輸左呢 ? 已經唔係用輸嬴去做定論啦.....

等於你想讀陳守仁就要入學之園,你要入學之園都要入到佢地 PN ,你要入學之園又要有錢 ?

我明白呢個係幼稚園既賣點,但可唔可以公正一點去玩遊戲呢 ?

我不點名說蔡繼有 .... 因為確實不是人人都可以讀 。如果真係優先收生你直接可以同家長講,唔好扮晒公平,其實就是不公平。

yettalam ......都係一句睇開 D 啦 !!

testher 發表於 19-9-30 11:52
我又舉個例, 以我所知SMC 第一輪已經會將啲佢覺得有talent 既學生再拉入獨立房面談,呢類小朋友會另外加 ...

都係,阿仔in某間學校,又係一組1x人輪流in幾張枱,個個等叫名出去,阿仔和其他小朋友in完等走,其中一個老師臨尾(冇叫名)拖住我個仔出去再問多幾條問題。。。看似都幾唔公平ga對其他小朋友,但老師的評分準則你永遠唔會清楚,有時運氣都好重要。

其實就算文娜有優勢,頂多咪有分加(利申:我唔係文娜用家、亦唔知有冇分加)。相對DB、SPCC,填 form 打開第二頁時果種「無力感」,CKY 真係唔算d乜。

玩過兩年既經驗,CKY interview 方式算係較「公平」既一間,佢有老師用心地同小朋友玩到開開心心先去 interview,比班天性較怕醜既小朋友預先熱身,發揮到真正實力。

另一間我覺得較公平既係 SFA,大家一齊做券,得就得 2nd in、唔得就唔得。

btw 我個證人就係冇(2)講中/英故事、冇(3)中/英的題目、冇(4)數學、冇(5)表演唱歌,冇關系、冇文娜 background、冇 3rd in,入去玩完遊戲出來,而有 offer

我個證明人都有睇影片油顏色。佢話播廣東話故事,就影片內容問問題。填顏色其實係color the circles with the right answers. 係做選擇題。

佢都有唱歌,臨走時睇baby shark video, 大家跟住唱/跳舞。

回覆樓主:

我覺得樓主的驚訝都合理ge....唔刨開EK 可能未必知道文校同cky 咁"友好"。而且又唔係果啲兄妹/舊生/同辦學團體加分呢啲慣常嘢。

樓主,唔緊要,其實好多人唔讀文校都考到 cky 的。

回覆 anfisonbb 的帖子

我都估唔到咁多家長覺得冇問題......

我明白有學校可能會優待某些幼稚園的學生,又或者會對有兄姊在學的考生加分。但至少我們都希望有一個機會(緃使可能會俾其他考生欠缺優勢)可以藉著我們孩子的能力考到心儀的學校。

如果事情屬實,如此明顯不同的待遇,緃使有些我們的孩子是如何優秀,看來也是沒有機會的。如果樓主指控屬實,這不只是"優待"或"加分"的問題,這是根本性的"抹煞"。

我都明白學校可以有其自主評分準則,但可以考慮報名前講明先。有些家長會因為撞期選擇面見CKY而放棄面見另外一間可能都不錯的學校,那就更加可惜。

Cky 我end up 冇報
但正如上星期去KY一樣
校長一條問題都冇問
另一位老師只問成組一條無聊問題
咁就走la
也覺得已經screen out 了

回覆樓主:

其實傳聞 cky 也是很喜歡收 LH 的小朋友的。所以學校具體的準則係如何就無從而知,亦都沒人可以過問,因為始終是"學校內政"  

yettalam 發表於 19-9-30 11:28
有聯繫的學校有印象分,或者兄弟姐妹加分并冇問題,但大前提下係應該一視同仁下俾每一位小朋友同樣的面试方 ...

我小朋友無關係,但無50 人一齊in,都有考上文的「全面」野

Spcc講明%收有關係人士
有些學校講明兄姊舊生有分加
給家長們知道係正面,公開。講明主要收邊間幼稚園更好,唔好浪費大家時間
所以大家討厭黑箱作業