用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公   [複製鏈接]

lambeanmama 發表於 19-10-3 20:58
你是指出有幾多人應考IB, 而不是版友問的有幾多人可以考IB。我身邊認識的朋友子女,尤其有美加護照的,也 ...

從數字上看 Y12有99%學生考IBDP
有至少3位6A+學生外闖
但不知外闖中有多少未達標考IBDP

2019 IBDP: 92
Class of 2019: 93
2017 IGCSE: 138 (6A+: 95)

http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2013/08/CKY-School-Profile-18-19.pdf

993rs 發表於 19-10-3 21:52
我冇呢方面資料。最 relevant 既數字只有用 bilingual dip 93% 對比,DB 88%、ISF 72%、YCIS 69%
...

Bilingual 比較反映到中文水平,反映不到英文A/B,因為一般考中文A,就算英文B, 其他paper用英文作答便可claim bilingual,除左FIS, GSIS呢D可能會Eng A+French/German A作bilingual , 但兩間就冇提供Eng B.
不過我覺得CKY成績的確不錯,反映學校收生走selective路線成功,三成考完IGCSE走在IS中不算特別多,很多學生會選擇考A level. 已經比另外幾間local schools多人考IB, 那些一般只有25-50%。

964000 發表於 19-10-4 08:33
Bilingual 比較反映到中文水平,反映不到英文A/B,因為一般考中文A,就算英文B, 其他paper用英文作答便可c ...

Bilingual dip 係冇法指出幾多 Eng A 的,所以我都帶定頭盔

其實我原意係假設當 CKY local school 去對比 DB 既88%,不過唔想直接比較神校。咁可以推理 CKY 系 IB stream 來講達一定水平。如果當 CKY 係 IS,又係另一回事。

個人理解,有幾 native,係睇小朋友花幾多時間去使用該語言。唔記得CKY year 3 定幾多年班開始,系學校既語言已轉成英文,但始終 local families 比 IS 多,屋企都係講廣東話,使用中文機會比一般 IS 多。結果係 bilingual dip % 比其他 IB school 高,但比 English proficiency 我始終認為 IS 好。籠統d講,IMO CKY 定位係 IS 同 local school 既混合,能力、university placement 多多少少都咁反映。

講起成績,有感而發。12年後既事,校長都可能換幾個,考 IB/DSE 時可能係學校既另一個高峰、亦有可能係低潮,冇人保証。最重要係揀一所適合既學校

993rs 發表於 19-10-4 09:43
Bilingual dip 係冇法指出幾多 Eng A 的,所以我都帶定頭盔

其實我原意係假設當 CKY local scho ...

聽聞正常情況CHI同Eng都要揀A,好多家長唔鍾意,因為如揀B成績更好,我就鍾意呢點,唔在意成績低少少。特殊情況,如學生唔係中國人,可揀Chi B

993rs 發表於 19-10-4 09:43

其實我原意係假設當 CKY local scho ...

IB Bilingual diploma資料要學校提供
- DBS全部"2 Language A Subjects"
- SPCC約一半有考Eng A

https://ib.dbs.edu.hk/ib-exam-results/

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/4326/School%20Profile%20Sep%202018.pdf

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/3217/School%2520Profile%2520Sep2017.pdf

deco99 發表於 19-10-4 13:19
聽聞正常情況CHI同Eng都要揀A,好多家長唔鍾意,因為如揀B成績更好,我就鍾意呢點,唔在意成績低少少。特 ...

唔係正常唔正常,係兩個方法都是bilingual diploma

poonseelai 發表於 19-10-4 15:23
唔係正常唔正常,係兩個方法都是bilingual diploma

我係話一般來講cky唔允許學生揀B

deco99 發表於 19-10-4 20:09
我係話一般來講cky唔允許學生揀B

oh, I see

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

其實咁扣唔扣成貪污呢?

RWKT 發表於 19-9-30 10:42
"原來文娜雅拔幼稚園的校監是蔡繼有校長的女兒..." Are you serious?!

咁文娜雅拔咪知會問啲乜咩題目囉!母女關係私商授受咁邊會公平呀!保良局唔覺有問題咩!定係保良局隻眼開隻眼閉?CKY校長權力好大?不過校長聽聞年過七十,都嗰頭近,瓜咗就無哂利益輸送囉!

全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

私校有選擇學生的權利。
好多學校都有俾聯繫幼稚園加分。
有D學校亦偏好收某些名幼。
我覺得冇乜出奇!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

結果出來了,讀MH 那些朋友能入CKY 2nd in 嗎?

Chan343 發表於 19-10-28 19:13
結果出來了,讀MH 那些朋友能入CKY 2nd in 嗎?

我都好想知道。

我識啲朋友無禮遇in 多左但有幸入2nd in

我小朋友是讀卷幼, N冇,去年都入到2nd In。
老實說這校一定睇家庭背景有分加,如覺得有問題,就不要考啦,否則,入到都不是好事。淨睇openday就知各家長背景和金錢support有排鬥(emoji)

我識既SC小朋友全部都入二面

deleted

sushimama 發表於 19-10-29 07:05
我小朋友是讀卷幼, N冇,去年都入到2nd In。
老實說這校一定睇家庭背景有分加,如覺得有問題,就不要考啦 ...
"家長背景和金錢support有排鬥"例如?

我想知樓主得厚待的MH 朋友能否入2nd in
‹ 上一主題|下一主題