用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

piglover 發表於 19-10-1 12:33

我好唔明,考小學,點可以扯上貧富遊戲? :unkno ...

我都真係頂佢唔順 希望佢真身其實係女人嚟。

如認同私幼入直私成功率更大,一係努力搵錢,入york都可以不錯,一係讀券幼自己發功。

學你話齋圖書館借書唔駛錢,我識人月入廿萬以上個個星期同細路去公共圖書館借書。去淘寶買支點讀筆一千幾百。如果咁都無做又拉落貧富先至講唔通。

作為父母,係應該在有限資源下努力幫小朋友,而唔係又唔入私幼又唔發功但就想空降個佢心中的理想學位比佢子女。

DengCK 發表於 19-10-1 12:44

如認同私幼入直私成功率更大,一係努力搵錢,入york ...

我都頂他唔順。一味埋怨TSL, YW 比佐好多學位LH,係咁話學校唔公平。

我都識人券幼入到直私,但父母在背後係付出好多努力㗎。

讀私幼講到咩富人遊戲咁,其實,我見LH都有唔少學生住居屋㗎。

DengCK 發表於 19-10-1 12:44

如認同私幼入直私成功率更大,一係努力搵錢,入york ...

喇,我唔准你咁樣講,你咁樣講對其他媽媽唔公平。

陪太子讀幼稚園兩年多,我覺得父母嘅努力,才是小朋友成長嘅最重要基石。

piglover 發表於 19-10-1 12:59
我都頂他唔順。一味埋怨TSL, YW 比佐好多學位LH,係咁話學校唔公平。

我都識人券 ...

公屋都可以有唔少閒錢因爲唔駛供樓。重點係個父母願意付出幾多心神時間去栽培。

真心希望佢只係在網上埋怨而無在仔女面前咁做。小朋友看在眼內真係會由細自卑同失敗時只懂怨天怨地

lambeanmama 發表於 19-10-1 13:03
喇,我唔準你咁樣講,你咁樣講對其他媽媽唔公平。

陪太子讀幼稚園兩年多,我覺得父母嘅努力,才是小朋友 ...

對不起,我都覺我對其他媽媽不公

我唔會話讀私幼券幼無分別咁自欺欺人,但畢竟幼稚園只是一對2x人每天3小時計埋茶點廁所時間。放學後,家長放工如肯花時間一對一,讀券幼的小朋友係咪真係無得同私幼fight?當然不是。未放工時點樣安排時間,例如叫長老或工人叫小朋友玩點讀筆,都可以學好英文。假日時點樣好好利用,去下博物館或者去下農場,都可以幫小朋友開眼界同一個好好的學習機會。

學習唔係一入名幼私幼就一步登天。係由每天累積而來。

DengCK 發表於 19-10-1 13:05

公屋都可以有唔少閒錢因爲唔駛供樓。重點係個父母願意付出幾 ...

呢個我認同,住公屋真係更有錢㗎。交千幾二千蚊租就全包,壞水製,壞鎖,房署全包㗎。

低級中產,交租,供樓真係更窮。  

私幼返3個鐘,扣番茶點,廁所時間,又真係唔會好多時間學習。無論私幼定券幼,要考小有好成績,父母都要付出好多時間。   

果位爸爸無限放大佐個結果,而忽略佐當中的原因。

helloeunicebb 發表於 19-10-1 11:53

無offer,但睇得出一早已經filter咗背景比較好嘅小朋 ...

其實有個網友講得岩,如果學校一早同人講定收幾多某私幼,等有心入小學既人可以準備入邊間私幼,而唔好只做 show ,等人地準備好晒又無位,其實唔會比人話。。

helloeunicebb 發表於 19-10-1 11:53

無offer,但睇得出一早已經filter咗背景比較好嘅小朋 ...

我的小朋友去年也只是在spcc 玩遊戲(他說老師並沒有考學術問題),但最終有幸入讀。但我也知同年有些小朋友有考好多學術,最後也是能入讀。可能是不同組別考核的方式不同。但好難咁就認定話學校一早screen 走咗自己個小朋友所以才考得咁淺。至少我地個 case 唔係咁。

簡單分享所聞而已。冇心離題的。

hppa    發表於 19-10-3 15:07

DengCK 發表於 19-10-1 13:10

對不起,我都覺我對其他媽媽不公

原本唔想再覆,但睇到你最後嗰句好有感觸。

我家中講廣東話,我和老公講英文好差,冇請工人,我地零外補又唔睇youtube,阿仔k1 時英文比同學差好多,學校老師好好人,會用玩具時間教阿仔英文。

除左學校老師幫忙外,我在家中都好積極教小朋友。每晚放工會陪小朋友伴讀認生字。想當年會去圖書館借英文故事書系列,由level 1開始陪小朋友讀,又會跟住書後面的問題教小朋友作答。睇哂level1就借level 2, 日日幾乎無間斷陪小朋友中英文書。

要為小朋友報考小學時做過research, cky 好符合我小朋友,有諗過幫唔幫阿仔報,因為阿仔和我地英文都唔得,最後以撞吓6合彩的心態試吓報名。

到cky 1st in時前一日,我仲專登問班主任好唔好in, 阿仔英文得唔得,有冇資格in cky,因為知道cky 重英文,之前連收幾個rejects, 想放棄。

最後有去in cky, 好意外,阿仔竟然過左一關又一關,去到三面時,應該係老公太緊張又英文嚇親校長,所以只得waiting. (大約8月才收到call)

阿仔除了cky, 都有其他offers, 我想講的係,在預備考小過程中,大人和小朋友都有付出。真係有血有淚,我都喊過唔少,初期點解狂收reject, 明明well prepared, 但連waiting 都冇?

其實付出唔一定有收穫,仲要睇運氣的。但唔付出的話,運氣唔會揾你。

ps, 阿仔係讀好多人視為back up 的happy幼稚園。

piglover 發表於 19-10-1 13:38
呢個我認同,住公屋真係更有錢㗎。交千幾二千蚊租就全包,壞水製,壞鎖,房署全包㗎。

低級中產,交租, ...

佢左一句私幼、右一句大B,就將人哋的努力及付出抹殺,好難唔令人反感。

就算是LH、SC、KV,都有學生一個offer都無。人哋父母付出多少心血栽培?而即使父母很俾心機預備面試,都唔一定可取得「好」offer。

利申:LH用家,未考小。

名幼生承受壓力都好大,尤其是1個offer都無!
唔知有無家長無offer,走去投訴學校,交咗咁多學費 3小時真係好短。全日嗰班適應小學快好多,讀2間幼稚園仲勁
所以我覺得家長識教小朋友重要D.尤其父母職業係老師,已經唔同,仔女醒唔醒,一睇就知。

sunnymama2 發表於 19-10-1 13:50

我家中講廣東話,我和老公講英文好差,冇請工人,我地零外補 ...

太好了,多謝你現身說法。

希望果位爸爸睇完你的例子就知努力才是正路。

恭喜你小朋友入到CKY。相信無論大人定細路都好努力先得到呢個成果

回覆 sunnymama2 的帖子

這是你們努力的成果,為何說小朋友英文差喔好叻喇!

DengCK 發表於 19-10-1 13:59
太好了,多謝你現身說法。

希望果位爸爸睇完你的例子就知努力才是正路。

我小朋友唔係讀cky

回覆 sunnymama2 的帖子

最終無揀到啊?

DengCK 發表於 19-10-1 13:52
佢左一句私幼、右一句大B,就將人哋的努力及付出抹殺,好難唔令人反感。

就算是LH、SC、KV,都有學生一個 ...

係㗎,左一句私幼,右一句大B, 再加一句話有錢遊戲。 他完全忽略父母的努力。

大把名幼生都係零offer。無人話入LH KX St cat就一定有靚offer.

piglover 發表於 19-10-1 14:07
係㗎,左一句私幼,右一句大B, 再加一句話有錢遊戲。 他完全忽略父母的努力。

大把名幼生都係零offer。 ...

你心水清我漏了佢果句有錢人遊戲。

DengCK 發表於 19-10-1 11:33

我就緊係認為佢有extra野先會每個月俾多幾千讀私幼。我就貪 ...

認同,我女讀卷幼,我每天伴讀,亦有外補,我唔覺我女學術比一般私幼差。 Cambridge 滿盾果啲, K2 已考到, 跟本就睇家長跟唔跟。識人讀SC , 科科外補,唯一問題就係家長要返工無時間跟, 學術語言唔好,暫時佢大包圍考小, 一間second in 都無, 所以家長影響最大。

DengCK 發表於 19-10-1 13:52

就算是LH、SC、KV,都有學生一個 ...

Del

sunnymama2 發表於 19-10-1 13:50

我家中講廣東話,我和老公講英文好差,冇請工人,我地零外補 ...

部分家長一味將個責任推比學校,學校唔收我個小朋友就肯定係學校有問題。情願相信學校會搞一場漏洞多多嘅大龍鳳,無視個指控嘅(lack of)邏輯性。

我幾肯定 CKY 唔係要收答啱問題、或者贏咗遊戲嘅小朋友,亦唔係要收英文、普通話叻嘅細路。佢哋嘅面試性質,我覺得係傾向態度配對多於能力嘅測試。佢哋係通過遊戲去搵一啲態度正面、玩得投入嘅小朋友,因為佢哋嘅教學方式係幾需要個人主動積極參與。當然我唔能夠代表學校,但個人認為就算英文唔好問題都不大,開咗學個幾月,「傳統」嘅學術程度甚至比我小朋友所讀的 K3淺,我嘅感覺係:只要你學習態度正面,學術範疇嘅事佢由頭教起,只要你積極參與就得。有啲家長會誤會咗為 hea ,但其實系core materials 以外都有唔少幾深嘅materials,小朋友可以錯、可以唔識,但唔可以怕左佢、避左佢,我花係小朋友學習嘅時間可能比傳統學校嘅來得少,但係當中所花嘅精神一定比傳統學校需要嘅為多。

所以對於樓主所提及嘅「優惠」,只要你了解學校嘅校學方式,就會覺得個指控好無稽,根本就唔係學校想要嘅嘢。而媽媽你哋嘅積極態度可能就係小朋友能夠晉身 2nd, 3rd interview 嘅理由,最終未能收到 offer,實在可惜

Chan343    發表於 19-10-2 12:53