用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

yettalam 發表於 19-9-30 11:43
回覆 lambeanmama 的帖子

明白你亦同意你所講!但本人小朋友就係屬於可以將成件事和步驟表達得非常清楚的 ...

所有人interview time是自選,grouping是即時assigned。本身文娜小朋友的group 是否和你小孩一樣?

文娜小朋友如何記認要捉佢去in耐些?可否問問你朋友label 有沒有記號?

我囡囡上星期五in,出來講的就係如樓主所講,4組小朋友由大哥哥大姐姐一齊帶入班房,3個小朋友一張枱,成個班房坐到滿晒。班房入面有4位英文老師,2位中文老師,由英文老師講咗轉頭點做,跟住一齊睇完影片油顏色然後俾咗份小禮物就拜拜。我問佢有冇同老師講早晨或拜拜佢話冇機會,因為由大哥哥大姊姊帶入帶出,老師企在最前面,所以冇機會

回覆 Chan343 的帖子

同一日唔同時间

天行 發表於 19-9-30 12:35
回覆 anfisonbb 的帖子
都只能講睇開啦,面試從來都唔公平,間間都唔會公平,人生都一樣,有些事只能勸慰自己冇緣分啦。

RWKT 發表於 19-9-30 10:42
"原來文娜雅拔幼稚園的校監是蔡繼有校長的女兒..." Are you serious?!
呢個唔係多年嚟公開既秘密咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...
其實無咩好投訴, 所有私校/直資都可以自訂收生要求, 實際點評分, 點解收/唔收你, 根本無需要向你交待

EDB根本唔會理, 除非你去評機會或PLK投訴. 不過我唔認為佢地會受理

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CruzSze 發表於 19-9-30 13:05
我囡囡上星期五in,出來講的就係如樓主所講,4組小朋友由大哥哥大姐姐一齊帶入班房,3個小朋友一張枱,成個 ...
可能真係兩種方式面試,學校隨機揀人。好似有學校first in分組有in中文有in英文,都睇彩數。

我唔明有咩咁嬲?一向考幼稚園,考小學都唔公平㗎,可以點呢?

想入cky,其實除佐Manhabit, LH, st cat都好多學生可以考到。除佐學校,家長都有在背後發功㗎。

deco99 發表於 19-9-30 13:19
可能真係兩種方式面試,學校隨機揀人。好似有學校first in分組有in中文有in英文,都睇彩數。 ...

我唔知文娜有冇、有幾大優勢,但個樓主個 accusation 唔合邏輯,如屬實,即文娜學生要接受更全面既考核?呢個似係 penalty 多d。我仍然覺得,直接加分就是了

Chan343    發表於 19-10-2 10:30
lambeanmama    發表於 19-9-30 14:49

回覆樓主:

睇開d... 直私收生係咁... 間間都有自己玩法, 冇謂因為呢d野搞到自己唔開心, 小朋友盡左力就算了

"原來文娜雅拔幼稚園的校監是蔡繼有校長的女兒..." Are you serious?!

一開幼稚園就打正旗號去蔡繼有。同事話第一年畢業生是100% 有 offer. 無法無天的一個校長!

真心覺得校長好有問題!有時間應該寫信去PLK.

hppa    發表於 19-10-3 14:52

回覆樓主:

不單只校長有收私利!用校長身份長私利就犯法!

我卻認為津校的世襲制度不公平⋯⋯

tinporee 發表於 19-9-30 14:04
不單只校長有收私利!用校長身份長私利就犯法!

政府批地俾PLK開辦私校
與納稅人的錢有沒有關係?
如果有,私相授受就很有問題

但凡有人為參予嘅會面,都會有偏頗,一定唔會公平。而你又願意參加,咁就要接受。

adrianbaby2013 發表於 19-9-30 14:07
我卻認為津校的世襲制度不公平⋯⋯

Agree, 呢個更唔公平,點解無人吵?

同意學校有自主權選擇收什麼學生。

但從各家長得知,有不少家長的子女,只係有睇Video填顏色答卷既Formality。
如果收得呢一斑學生既每人$400申請費,但由一開始都無諗過會收佢地,呢個會唔會係詐騙罪?

申請費都係其次,如果知道一早唔會收,可能好多家長都唔會報名,唔會請假,唔會放棄其他撞時間的學校面見,唔會給予小朋友希望再令佢失望。

其實大家真的不用「發」到咁大來講;其實也只是一兩位小朋友的片面陳述,便講到人家私相授受,有點那過。我家證人口供如下:
1. 哥哥姐姐帶入場
2. 老師問叫咩名
3. 睇片段,用顏色筆填色畫答案 (即有張紙,紙上有答案,在答案上填色)。片段是有關動物和動物叫聲的. 答案紙上有數字,有英文,有中文。
4. 一齊唱歌跳舞 (不是BABY SHARK);
5. 畫畫等走
6. 老師再問佢叫咩名

全程無用口答過其他問題。
我仔出來個陣,塊面好多紅色顏料........

以上所講,我起碼問過十位以上不同學校的家長,大家小朋友口供一致。

補充:答案紙上; 有數數題 (叫小朋友數有約多隻動物),也有中文同英文.....同樓主最初分享分別不大......

另外,我仔是見第一日早上時段的。

「蔡繼有總校長劉筱玲博士,同文娜雅拔校監李詠儀小姐,係兩母女」

https://www.sundaykiss.com/244560/blog_sundaykiss/【好動囝囝揀幼稚園】蔡繼有總校長女兒的文娜雅/

回覆樓主:

仲記得舊年CKY在三面前因為程序唔清楚,引起EK爭議。估唔到今年又俾人攞黎討論