用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Abrsm 考試時 考官看譜 對成績有何影響? ...
go

[音樂] Abrsm 考試時 考官看譜 對成績有何影響? [複製鏈接]

朋友兒子剛完成大提琴5級考試,當日他選擇背譜,所以沒有用譜架,然後考官就取了他的譜,他一邊演奏,考官一邊看譜。這樣考官會否跟著譜找錯處?
我未聽過考官會要求看譜的。

有人有相關經驗嗎?
考官是否自己冇譜作參考的呢?
   0    0    0    0

考試守則有寫:考生可選擇單憑記憶而棄用樂譜應考,但必須攜備該等樂譜供主考參閱用。

其實考官睇譜都好正常丫,
我仔上年考8級時有睇譜, 但我都有帶備影印本, 不過登記時個職員話唔洗, 佢話考官自己有喎
我唔知咩運作

Anyway, 考完就唔好諗咁多了

考官自己一定唔會有譜啦,咁多款樂器又有咁多級,考官又點會有齊咁多

我覺得又唔可以話捉錯處,只可以話考官想認真地去評分,唔係求求其其,其實好事嚟

ak1020 發表於 19-9-30 14:38
考官自己一定唔會有譜啦,咁多款樂器又有咁多級,考官又點會有齊咁多

我覺得又唔可以話捉錯處,只可以話考 ...
係, 所我我都抓頭話唔知佢點運作
反而Trinity 好清楚, 要預備影印本俾考官
我仔剛剛考完AT, 佢今次背譜, 我哋有俾影印本考官, 正本放在伴奏度

謝謝分享!

希望考官只是認真而已,只是多心,其他人的譜不用看,不知為何!

我做伴奏,咁多年係上次見到個考官有個clear folder, 4張縮成一張既譜去望下我學生拉既歌。平時有D會打開個 teaching notes( 官方出果本) 望下.

bb2911 發表於 19-9-30 08:05
朋友兒子剛完成大提琴5級考試,當日他選擇背譜,所以沒有用譜架,然後考官就取了他的譜,他一邊演奏,考官 ...

阿女考完,佢冇背譜,可能因琴聲太大,所以企係隔離睇/聽佢拉。
反而奇怪,aural只問得大約幾題,比較少。唔知點解。
‹ 上一主題|下一主題