用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會  

AAATT 發表於 20-7-4 01:35
唔好意思, 想請教高人, 我大概記得跨區是有很大uncertainty 的, 中西區普通男女校小學考頭10, 有冇機會抽到 ...

噢..不好意思, 剛再看自己的問題原來好唔清楚. 其實想問如果比起 Kings, 較喜歡QC或鄧肇堅, 係咪應該考慮轉校網由中西區轉去灣仔區?

阿仔so far  within頭十,但學校是小班的, 佢會唔會轉去灣仔跌band 跌到鄧肇堅都唔 safe?

軒同成績出咗啦

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

AAATT 發表於 20-7-7 01:40
噢..不好意思, 剛再看自己的問題原來好唔清楚. 其實想問如果比起 Kings, 較喜歡QC或鄧肇堅, 係咪應該考慮 ...

唔會跌band. 舊年我仔同學就係中西區轉去灣仔區抽QC入左. 當然要肯定係Band1先, 如果邊緣人可能會跌band.

GIPW 發表於 20-7-7 11:39
軒同成績出咗啦

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=1 ...

好勁呀!比HK 爸爸估計多7個

軒銅27
灣軒26
愛官8
共:61

mymelody0701 發表於 20-7-7 13:49
好勁呀!比HK 爸爸估計多7個

的確,今次軒銅令我大跌眼鏡。

Top 40學生自行近乎全軍盡墨之時(有官津校offer不多於4人, 0 QC 0 BPS 0 YWGS),連校內教職員都叫排名Top 40打後既學生分流時,唔計TSK已有4成學生抽入考入B1中學。

似乎軒銅區內和全港既B1學生比例,遠比想像中高。

最可怕既係,據家長今日報料,軒銅精英班男生有抽既都全入QC,非精英班亦有1X人入QC。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

H班27人第一志願,另1人是第二志願。

hkpapa852 發表於 20-7-7 18:17

Top 40學生自行近乎全軍盡墨之時(有官津校offer不多於4人, 0 QC 0 BPS 0  ...

又唔一定精英班男仔先考得前,有啲後來發力,又有啲係普通話班精英(有人考級頭),所以band 1人數其實不止於精英班個十幾個男仔,加上家長們入得軒小都係一條心想入QC, 一定搏一搏(除非肯定不是band 1生)。好老實學校其實教得好hea, 要成績好除非本身資優,否則就係鬥家庭資源,乜都靠自己。

chrischeung 發表於 20-7-7 18:31
回覆 hkpapa852 的帖子

H班27人第一志願,另1人是第二志願。
收到風,入BPS既都全部係H班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mymelody0701 發表於 20-7-7 18:36
又唔一定精英班男仔先考得前,有啲後來發力,又有啲係普通話班精英(有人考級頭),所以band 1人數其實不 ...
今年去到級4X都入到QC

IYY    發表於 20-7-7 18:42

hkpapa852 發表於 20-7-7 18:39

咁真係祝佢好運

hkpapa852 發表於 20-7-3 18:44
今年兩軒爭QC人數少咗,間接令其它學校多人入到QC。
不過女生競爭會大咗。不過點都好,真正灣仔區內B1學生 ...
今年啲人填表保守咗,好多人擺TSK乙一乙二,我識人乙二入唔到,反而執雞入到極少位嘅他區熱門英中,係真band 1生嚟。

hkpapa852 發表於 20-7-7 18:39

上年都係。

oneone11 發表於 20-7-7 19:56
今年啲人填表保守咗,好多人擺TSK乙一乙二,我識人乙二入唔到,反而執雞入到極少位嘅他區熱門英中,係真ban ...

真band1生入唔到TSK,你意思係TSK大抽獎全收band1?有點難以想像喎!

fightforhim 發表於 20-7-7 21:22
真band1生入唔到TSK,你意思係TSK大抽獎全收band1?有點難以想像喎!
千真萬確!佢講俾我聽我都覺得難以置信,但睇完佢份表,事實如此。

我識嘅人中,擺TSK乙一必入,乙二有啲入到,有啲唔得,未聽過有乙三或之後有人入到,都歡迎大家爆料,睇吓係咪真係咁。

pccw2017 發表於 20-7-7 11:43
唔會跌band. 舊年我仔同學就係中西區轉去灣仔區抽QC入左. 當然要肯定係Band1先, 如果邊緣人可能會跌band. ...

謝謝你的回覆呀!

回覆 oneone11 的帖子

佢考第几先?

hkpapa852 發表於 20-7-7 18:17

Top 40學生自行近乎全軍盡墨之時(有官津校offer不多於4人, 0 QC 0 BPS 0  ...
可能係因為今年先公佈自行結果. 由於自行成功率低, 個個都驚左而保守, TSK變左乙一首選, QC少人簡, 所以先引致今年兩間軒小咁多入QC. 就算聯繫位唔得但由於公海少人爭, 所以都抽入到.

NCSC9    發表於 20-7-8 09:30

回覆樓主:

兩軒B1男生至勝攻略:破釜沉舟,不填自2,眯埋眼抽!入QC機會極其高,有冇人知係咪百分百抽中?