用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會  

Nickie09 發表於 20-6-29 11:24
回覆 papajelly 的帖子

肯定唔係...
肯定?
當然好與唔好係相對既

考完Pre-S1要去補底既聯小學生, 起碼佔一半

期考成績在中游以上既聯小學生, 應該少於聯小總收生人數既20%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Reference (以下係綜合一 d 聽聞,有 d fact check 到,有 d fact check 唔到,大家自行理解, 謝)
1. 軒銅軒灣愛官都係聯繫小學,加埋大約 50個抽獎位
2. 三間小學入中一師兄考 Pre S1 入學試,考得好就幫自己小六師弟妹攞位,考到幾多個 band 1a level 就幫下屆攞幾多個 band 1a 學校位
3. 近呢三四年軒銅搬左校舍入得多過軒灣 (理論上係因為佢地中一考 Pre S1 考得好過軒灣所以攞多 d 位)軒銅多過軒灣,軒灣多過愛官
4. 正常 QC 咁 top 嘅學校,如果知道聯繫小學 top o個班都入晒黎,自行就會分配比非聯繫學校。其實咁樣係好正常,亦都對非聯繫小學叻嘅學生多 d 機會。

5. 年年呢個時候都有人 post message 話某小學唔好,自己一定唔會揀,要小心,佢自己可能想叩門,要公開講到自己一定唔揀,點衰點衰,說人地放位,自己去叩。大家要小心,自己分析,唔好中計。

回覆 hkpapa852 的帖子

肯定,你話考得後嘅有冇,就一定有。之不過軒小入得到皇仁都一定唔會揸灘。中上嘅不少。

hkpapa852 發表於 20-6-29 11:38
肯定?
當然好與唔好係相對既
同埋 50個都差不多佔左1/3咁諗,如果軒小考到 4x名都同其他學校考頭幾名(抽/自行入)嘅一樣要去 「補底」, 咁即係軒小考到 4x 都同其他學校 top 嘅學生一樣水平,咁,間小學都幾叻, provided that 佢地真係唔谷...

如講真,軒灣唔熟,聽聞軒銅呢幾年真係入左 d 好強嘅老師, STEM 數 英都強左好多

Nickie09 發表於 20-6-29 11:41
Reference (以下係綜合一 d 聽聞,有 d fact check 到,有 d fact check 唔到,大家自行理解, 謝)
1. 軒 ...

我直覺,你可能要睇吓派位機制~~~

王家爸爸    發表於 20-6-29 12:37
bobbob    發表於 20-6-29 12:14

Nickie09 發表於 20-6-29 11:51
同埋 50個都差不多佔左1/3咁諗,如果軒小考到 4x名都同其他學校考頭幾名(抽/自行入)嘅一樣要去 「補底」, ...

入左 d 好強嘅老師?

官小年年都有老師出出入入, 勁既同流既都會有

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Nickie09 發表於 20-6-29 11:45
回覆 hkpapa852 的帖子

肯定,你話考得後嘅有冇,就一定有。之不過軒小入得到皇仁都一定唔會揸灘。中上嘅 ...

其實你小朋友已讀咗一年小一, 無理由唔知學教學方式係幾咁古板? 用既書係幾咁淺?
呢種做法如非靠家長谷, 否則學生只靠學校又會叻得去邊?

hkpapa852 發表於 20-6-29 12:32
其實你小朋友已讀咗一年小一, 無理由唔知學教學方式係幾咁古板? 用既書係幾咁淺?
呢種做法做非靠家長谷, 否 ...
其實大部分家長對自己小朋友既學習情況唔會太了解。

醒目開學勳章

1. 軒 ...
淨係睇第1、2點已經係錯得離譜。。

回覆 Nickie09 的帖子

第 1 可以 fact check,聯繫位一共 23 個,灣仔公海位 51 個。第 2 就邏輯上唔正確,Band 1ABC 都係 Band 1,唔會因為多啲學生屬於 Band 1A 就下屆多啲 Band 1A。
第 3 無從稽考,多啲人入,可以係因為抽獎 number 前,兩軒相差都唔係好遠(除非係深水埗嗰兩間官立咁,明顯一間多好多人入)。愛官肯定唔會高過佢哋,得 7 個聯繫+2 公海。不過齋睇跨區、直資校名,軒灣明顯好啲。
第 4 就理論上可行,但係唔係就得中學部自己知。外校生報得 QC 唔係 1A 都起碼 1B,可能呈分排名就已經高過兩軒叻嗰批。
第 5 就唔評論

hkpapa852 發表於 20-6-29 12:18
入左 d 好強嘅老師?

如果校長想谷都有d 方法官校老師流動性唔算太大,可能有d 有心機/長年合約老師比較肉緊

gabejang 發表於 20-6-29 15:10
如果校長想谷都有d 方法官校老師流動性唔算太大,可能有d 有心機/長年合約老師比較肉緊
...
妳太不瞭解公務員和政府運作了!

借位一問,官校之間比較,應該也有水平高低之分。軒小在官校中,是否已屬於水平高?例如比愛官、北官、雲官高?

lcyesther 發表於 20-6-29 16:19
借位一問,官校之間比較,應該也有水平高低之分。軒小在官校中,是否已屬於水平高?例如比愛官、北官、雲官 ...

各官校水平可參考升B1比例
軒灣/軒銅 > 北官 > 愛官/雲官

有兩軒家長問我點解講到兩軒咁差,今年估計得咁少人入QC,點知原來佢地真係連自己學校情況都唔瞭解。

少人入QC唔代表差咗,只係一個現實問題。
今年軒灣有13X人畢業,黃榜上既名單(45人)約有30個男仔,當中已知約有5人離場。

軒銅今年有12X人畢業,級40內只有約25個男生,當中已知約有4人已離場。

明顯地,兩軒叻女多了,尤其係軒銅,所以相信兩軒今年入QC人數不如早兩年。

今年兩軒爭QC人數少咗,間接令其它學校多人入到QC。
不過女生競爭會大咗。不過點都好,真正灣仔區內B1學生,就算乙30先放TSK(之前無放B2中學)都會入到

唔好意思, 想請教高人, 我大概記得跨區是有很大uncertainty 的, 中西區普通男女校小學考頭10, 有冇機會抽到去QC? 抽鄧肇堅的機會又如何?

唉,中西區男仔咁冇選擇㗎, 得間 Kings, 我又麻麻...st jo 又好少位..想當年升小真係未諗到升中咁遠...

hkpapa852 發表於 20-6-29 11:38
肯定?
當然好與唔好係相對既
呢個分析同現實好接近!

hkpapa852 發表於 20-6-29 12:18
入左 d 好強嘅老師?

係啊,公務員幾年就有posting, 唔係學校想入勁嘅就有勁嘅俾你

1. 軒 ...
前面4點上面谷友都已中肯回應,只回應第5點:唔需要咁陰謀論,其實呢度回應你嘅大部分都唔係今年小六生家長,冇需要去叩門架,你可能諗多咗,建議你俾仔仔外補多啲,希望他日有機會入QC了解實際情況!