用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-6-16 19:21
叫B1學生盡填B1中學先都咁多人唔信,何況呢D嘢呢!
講得啱,連TSK排幾後都入到,呢啲都真係有人唔相信。

王家爸爸 發表於 20-6-16 19:25
講得啱,連TSK排幾後都入到,呢啲都真係有人唔相信。

計晒灣仔條數都唔識睇,仲要拗到盡,仲整句甚麼靠估唔辛苦~~~

王家爸爸    發表於 20-6-16 19:32

mcl203 發表於 20-6-16 19:29
計晒灣仔條數都唔識睇,仲要拗到盡,仲整句甚麼靠估唔辛苦~~~
...
話B2生可抽入TSK都係大把人唔信

mcl203    發表於 20-6-16 19:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-16 19:32
話B2生可抽入TSK都係大把人唔信
會唔會因為有band2同學抽入band1學校,而且概率頗高。所以HK12的小學容易估錯band ?之後 band 2同學當自己band1 來抽,好似撞彩咁,結果好飄忽。增加大家的緊張程度,和不確定性。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁大禍。自行一個都唔收?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-6-16 19:29
...
咁記仇

bobbob 發表於 20-6-16 20:47
咁記仇

有數字支持的~~~

b3410 發表於 20-6-16 20:13
會唔會因為有band2同學抽入band1學校,而且概率頗高。所以HK12的小學容易估錯band ?之後 band 2同學當自己b ...

學校會知嘅,咪分流咗囉~~~

hkpapa852 發表於 20-6-16 14:53
三間聯小今年自行都無人入到QC

今年派位日精彩,揭開迷底

又嚟個大膽估計,推測今年3間聯小入QC人數:

軒灣:23
軒銅:20
愛官:7
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3&page=1&from=space

case recalls

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-6-17 07:58

年年都咁上下啦

醒目開學勳章

Ryan_baba 發表於 20-6-17 08:29
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3&page=1&from=space

又可以重溫某位高人嘅軒小qc無縫交接瞭如指掌嘅言論

b3410 發表於 20-6-16 16:56
QC收自行應該跟rank order, 即係軒小RO唔夠前?
全港大把精英

dreamdream081 發表於 20-6-17 09:29
全港大把精英

其實有直屬/聯繫中學,我係校長自行當然收盡全港精英先,自己小學反正抽獎時到收到一大堆,包括band 1尾(自行RO排好後嗰D)。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bobbob 發表於 20-6-17 09:29
又可以重溫某位高人嘅軒小qc無縫交接瞭如指掌嘅言論
瞭如指掌指面試,今年冇面試,所以發揮唔到?
可能都要睇最後入QC幾多人,先知道平時幾多自行入。
另一個可能就係兩軒自行放後補位,今年第一輪call 收唔到,不過前面實有人放棄學位(以我所知就有人收LSC,QC call, 決定去LSC)

hkpapa852    發表於 20-6-17 13:08

b3410 發表於 20-6-17 11:30
瞭如指掌指面試,今年冇面試,所以發揮唔到?
可能都要睇最後入QC幾多人,先知道平時幾多自行入。
另一個可 ...

統一靠抽奬,始終人數不能作準~~~

gracelam 發表於 20-6-17 11:22
其實有直屬/聯繫中學,我係校長自行當然收盡全港精英先,自己小學反正抽獎時到收到一大堆,包括band 1尾( ...

聯繫位少,似乎不可能完全依賴統一。況且,直聯一樣,若完全放手落統一,可能已經被他校收咗了。所以,收生方法可以有不同考慮~~~

Ryan_baba 發表於 20-6-17 08:29

做乜又召喚呀5G兄?
雖然佢好似係兩軒其中一間學校既學生家長, 但佢實際係乜都唔知, 正宗無料扮四條個種

當日我見到佢個句QC自行同叩門係軒小學生 show time 呢一句我差D笑到噴飯呀!

先唔講自行, QC叩門一向唔見人, 只收 Portfolio, 仲要係有份被邀面試既先會考慮, 連 show 都無得 show, 何來 show time?

至於自行面試, 自行既型式同內容, 根本無路捉, 更加唔好期望會通水俾你 (官校係政府嘢, 佢地更加驚死, 所以更加唔會做呢D). 而且官小根本無提供任何較"像樣"既升中面試訓練俾學生, 如果只靠學校去應付面試, 咁呢個 show time 其實只係 show 出你幾咁唔掂.

b3410    發表於 20-6-17 16:24

hkpapa852 發表於 20-6-17 07:58

但系我見上年的數據,教育局網上指非保留學位得51個,聯系16個。但兩軒如果占20幾個,咁大部份系抽獎入?
‹ 上一主題|下一主題