用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會  

畀著我係 QC,除非考慮「友好」,否則自行階段都唔需要考慮聯小仔仔,反正佢哋大抽獎都揀返 QC 做乙一,用自行去收人地強校嘅仔仔仲好,除非聯小有人讀書體藝樣樣得,唔入 QC 就入 SPCC 嗰種水平。

2jkidsfather    發表於 20-6-20 17:03

回覆 1998Ruby1998 的帖子

如果水準夠入SPCC,就唔洗考慮QC喇。

cellinyu 發表於 20-6-20 16:00

簡自行個時spcc都未出offer

其實明唔明派位機制㗎?

自行你唔收人,有個意願叫做自2,自2收咗又如何可以去到乙1咁呢?~~~

cellinyu 發表於 20-6-20 16:00

夠水準入唔一定入到嘛,年年咁多人報。
又或者可能人地鍾情男校呢,呢樣野 SPCC 俾唔到。

1998Ruby1998 發表於 20-6-20 17:05
夠水準入唔一定入到嘛,年年咁多人報。
又或者可能人地鍾情男校呢,呢樣野 SPCC 俾唔到。
...

又可能想慳番d錢呢

1998Ruby1998 發表於 20-6-20 15:37
畀著我係 QC,除非考慮「友好」,否則自行階段都唔需要考慮聯小仔仔,反正佢哋大抽獎都揀返 QC 做乙一,用 ...
確實,QC也要為佐保證自己的出品DSE成績,也是要多收自一的強人。

papajelly 發表於 20-6-20 15:21
據知,QC F.1 來自軒小的同學,成績都屬於比較差嗰浸,所以有得揀(自行),QC都未必想要軒小,礙於聯繫抽獎 ...
抽入(兩軒為主),同自行入(全港精英),水平上還是有差距的,未必係軒小水平問題。好似一間學校的級20幾,同另一間學校級一比。
軒小也會收插班精英,原理上講,最top 的學生,還是有水準的。

回覆 papajelly 的帖子

上年叩門有一個入左qc,因亞爸亞哥都讀qc, 識人好過識字

chrischeung 發表於 20-6-20 19:21

上年叩門有一個入左qc,因亞爸亞哥都讀qc, 識人好過識字 ...
去年兩個皇仁舊生會委員兒子入了

NCSC9 發表於 20-6-20 23:36
去年兩個皇仁舊生會委員兒子入了

愛官上年叩門入到QC個位,好似家人都係同QC有關係既人仕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我其實好想知某會員話今年某軒小自行入到QC個位係乜人

兩校成績好個班男生已有9成男生確定入唔到,剩番個D如果入到,相信要有非一般既特異功能。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我聽返來都係兩軒自行冇人入到QC,反而其他灣仔校如St Jo, RC 等都收咗兩個或以上。

回覆 mcl203 的帖子

我覺得呢個原因大 d, 你諗下,軒銅一間都 2-30人入皇仁,rop 嘅都一定入晒,佢仲有咩需要再浪費自行位去收軒銅?比你係校長你都唔會啦。

回覆 b3410 的帖子

同意,根本個遊戲大家都識玩。家長識玩,校長都識玩。

回覆 cellinyu 的帖子

軒小畢業都有好多醫生,點解覺得佢地差 d?

肯定唔係...

做下 research, 軒銅已經多過軒灣好多年啦調轉就差唔多

軒銅 23
軒灣 20
愛官 7

aptcan 發表於 20-6-17 13:28
回覆 cellinyu 的帖子

唔係抽獎入,你估真係自行時入咁多咩,不要太高估兩軒,連在校內的【工作人員】也說 ...
唔洗工作人員啦,寫明係聯繫小學兩間聯繫應該有差不多 4-50人

Nickie09 發表於 20-6-29 11:28

做下 research, 軒銅已經多過軒灣好多年啦調轉就差唔多
你知唔知兩間軒小既男女學生分佈?

除非軒灣今年入QC人數連20人都無, 否則絕對相信今年軒銅入QC人數會少過軒灣
軒銅今年入QC人數, 甚至有機會少於20人

哈哈, 即本睇下下個星期既派位結果係如何