用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會  

學校聲稱嘅B1率一般都會非常保守,以我間學校為例,據我觀察,學校聲稱嘅B1數量係實際B1數量嘅2/3。B1C嗰啲學校當佢哋係B2來建議選校,頭幾志願揀啲冇咁熱門嘅B1學校(例如TSK),之後就開始揀B2學校,而叻嗰啲學校則建議唔好將啲非熱門學校(例如TSK)擺咁前,咁做有兩個用意,一個係分流,另一個係增加頭幾志願派入率。叻嗰啲少咗B1C嘅競爭,增加咗熱門學校(例如QC)嘅命中率,而學校建議佢哋唔好將TSK呢啲中學擺太前係想避免佢哋同B1C爭呢啲位,咁B1C入呢啲學校嘅機會又大咗。所以我哋通常見到排名較前嘅同學基本上都入咗QC呢啲熱門中學, 而好多成績較次嘅同學(以為自己係B2,實際上係B1C)都入到TSK之類冇咁熱門嘅B1中學,咁樣皆大歡喜。學校咁做對學校同排名較前嘅同學仔只有好處冇壞處,但對B1C就好唔公平,如果信晒學校,以為自己係B2,就放棄咗選擇較佳中學嘅機會了。其實學校都唔希望B1C嘅同學同排名較前嘅同學競爭,雖然大家最終都會入B1中學,但如果多咗人擺熱門學校係頭幾志願,僧多粥少,必定會令到頭幾志願派入率降低,所以學校公佈B1率會較實際為低。

我間學校有個男仔,學校話佢係B2,但佢媽咪根據學校前幾年嘅派位數據,結合學校名次,確定佢係B1,填表時冇跟學校建議,把QC擺乙一,最終成功派到QC,令到好多人大跌眼鏡。所以話,選校時一定要仔細分析數據,避免誤判自己嘅banding。學校有佢自己嘅立場,會偏向保守,所以未必會俾到真實嘅banding數據。

oneone11 發表於 20-7-8 12:56
回覆 fightforhim 的帖子

係真band1,名次後過佢好多嘅都有人派咗入皇仁,瑪利曼 ...

校內名次如何計算呢?
是否兩次呈分也比人排前好多?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-7-11 00:35
校內名次如何計算呢?

校內排名(龍虎榜)只計中英數常,有別於呈分試的計算方法。

hkpapa852 發表於 20-7-11 00:35
校內名次如何計算呢?
我哋學校唔係計總分或平均分,據班主任所講,學校將分數輸入EDB嘅呈分系統,系統會自動計出排名,呢個排名應該就係校內呈分排名,乙二入唔到TSK嗰位同學排名係前過入QC嗰位同學嘅排名。

oneone11 發表於 20-7-11 11:08
我哋學校唔係計總分或平均分,據班主任所講,學校將分數輸入EDB嘅呈分系統,系統會自動計出排名,呢個排名 ...
完全唔明點解會有咁嘅情況

gabejang 發表於 20-7-11 13:53
完全唔明點解會有咁嘅情況
兩位同學都係B1,排名較前嘅同學隨機號碼唔靚,所以派唔到首三志願,佢乙二係TSK,而排名較後嘅同學隨機號碼靚,所以派到首志願QC。

oneone11 發表於 20-7-11 15:07
兩位同學都係B1,排名較前嘅同學隨機號碼唔靚,所以派唔到首三志願,佢乙二係TSK,而排名較後嘅同學隨機號碼 ...
吓乙二擺tsk 都唔可以,應該擺咩

我哋學校唔係計總分或平均分,據班主任所講,學校將分數輸入EDB嘅呈分系統,系統會自動計出排名,呢個排名 ...

不是,我收到兩個排名,而且可以差頗遠。

tungdulam 發表於 20-7-11 15:23
不是,我收到兩個排名,而且可以差頗遠。
我唔係軒小,唔同學校計排名嘅方式唔同,我間學校係計呈分排名。

gabejang 發表於 20-7-11 15:17
吓乙二擺tsk 都唔可以,應該擺咩
st jo ,WY,RC,筲官

oneone11 發表於 20-7-11 15:39
呢個係今年,只供參考,出年又可能有變,乙二TSK有人入咗,有人唔得,取決於隨機號碼,乙一必入。

oneone11 發表於 20-7-11 15:39
填SJC 唔係好自殺式咩?

gabejang 發表於 20-7-11 16:28

如B1位夠有餘 盡填B1不是自殺式

學校肯講呈分排名最好 清晰準確

gabejang 發表於 20-7-11 16:28
就係個個都好似你咁諗,冇人敢博,我知有人今年乙三入咗。

oneone11 發表於 20-7-11 17:11
一直口中B1生盡填B1學3就係當意外情況出現時,自己都唔會太蝕底。沙田有人乙2入到曾記就係因為善用派位制度。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

oneone11 發表於 20-7-11 17:11

乙三入咗st joe? 請問佢乙一、乙二擺邊間?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 oneone11 的帖子

見到大家咁熱烈嘅討論,我又嘗試解釋呢個情況(其中有可能出現的情況):
根據教育局短片,每一次學校呈分成績的級名次,會對照2016年&2018年 Pre-S1 成績的平均分數,轉換成「調整分」。最後將3次嘅調整分加埋,再÷3,計算平均分,即「最終調整分」。
留意今年只有2次呈分,分別係五下及六上。試想像一下,假設:

甲學生:
呈一,排名級60,對照pre-S1「調整分」 為 80分,
呈二,排名級30,對照pre-S1「調整分」 為 90分,
即「最終調整分」為85分。
若學校只提供一個呈分排名,取平均值(級45)。

乙學生:
呈一,排名級64,對照pre-S1「調整分」 為 78分,
呈二,排名級28,對照pre-S1「調整分」 為 94分,
即「最終調整分」為86分。
若學校只提供一個呈分排名,取平均值(級46)。

以軒灣為例,學校只公布一個呈分排名,就會出現一個情況,學校級排名較後嘅乙同學,其實在教育局嘅呈分嘅分數係高於甲同學。若出現巧合的情況,灣仔區最低的band 1 學生分數為 85.5分,即有機會乙學生是B1, 而甲學生是 Band 2. 咁就有機會乙同學(band 1)入到皇仁,但甲同學因為係Band 2, 又排聖公會鄧肇堅喺第二志願,所以入唔到TSK.

純粹大家討論下有咩可能性。

papajelly    發表於 20-7-12 09:27

Chingching88888 發表於 20-7-12 02:14
回覆 oneone11 的帖子

見到大家咁熱烈嘅討論,我又嘗試解釋呢個情況(其中有可能出現的情況):
你既講法係啱既,呢個亦係我以前所講,呈分排名/摸擬名次都唔係百分百準備既原因(因為未計Pre-S1對照分)