用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7 去 boarding 的好處與壞處
go

Year 7 去 boarding 的好處與壞處   [複製鏈接]

如題。其實好處知道不少,但也想客觀D知多D弊的情況。男仔,outgoing但'痴' 家。另外,請問有哪些prep school推介。謝謝。
   14    0    0    0

視乎自己budget,大校還是細校等 ?

我也想了解!

我都想知,現在小四,讀緊國際學校,繼續係香港讀還是早些送他出國讀好?

ALICE908 發表於 19-10-2 22:43
我都想知,現在小四,讀緊國際學校,繼續係香港讀還是早些送他出國讀好?

你的小朋友願意出國留學嗎?
當年我兒子他不想太早出國留學,我用試探口吻問他:你願不願意早點出來英國升學,他說當時感覺我不要他,說自己感覺父母認為自己麻煩難教,雖然我告訴他不是這樣,但他說心裏很難受。他也是一個比較‘痴’家的人,因此囝仔是完了中四才到英國留學。
不過女兒就不同,她比較早成熟,升中學時已在UK 升學。
父母要因應每個小朋友的情況和意向去決定。
曾經見過女兒的同學到英國半年,日日放學在宿舍哭鬧,不習慣下就回香港升學。簡直浪費金錢和時間。最慘是不能回去以前香港的名校學校就讀。

在有意安排阿女出國讀書時 ,我先帶阿女去一些海外升學中心舉辦的升學講座 ,讓她了解一下,以及 看看她對出國讀書意向 , 我女完成小五便過英國讀Year 7 ,  本來不打算咁早過去  , 機緣巧合下 ,又有朋友Push 下 ,提早安排她出國讀書,但我們都講了好多有機會遇到不好的事給她知道 , 例如 要與同學同房 , 同學可能幾日不沖涼洗衣服,不沖廁等 。 也有可能 與同學相處不到 或者被杯葛 。 初期也有機會你聽不明老師上課(我女是讀傳統官中文小學 ) , 也會接觸一些你完全未接觸的課目 , 你未必得到有同學對你幫助  ,你要獨力去完成任何事情 。

我相信出國讀書 , 不是說服他要去讀 , 而是要問他的意願 , 想不想去 , 以及講解要面對一些父母不在你身邊而發生的問題 。

Y7好細,才升小六,真係自己好想去才會考慮去,始終這個年紀在父母身邊會好D

謝謝妳們的回覆,我有問我兒子想不想出國讀書,他說好呀!我兒子常常在家當我不留意時他就會打機,做功課亦要叫很多次才會做,現在高小每天都會有巧課和每星期有TEST,仲有兩個細跟住,我怕會影響到細兩個,同埋現在開始成日駁咀,每天都好勞氣,早在今年暑假前我都15/16,但過完暑假後我想給他早些出國留學,學識獨立,轉換環境和希望搵些學校社監比較嚴,但我又不知道找什麼學校給他才好?好煩惱,之前都有搵AGENT公司,他們只給幾間學校我選擇,我也不知道那一間才好,所以希望在這裡聽取多些意見,謝謝!

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝!我會跟我兒子說有關以上種種有可能發生的事,很有用,因為他們還小,從未發生過佢身上的事可以同佢講定先和應該點樣面對,謝謝

ALICE908 發表於 19-10-3 00:24
謝謝妳們的回覆,我有問我兒子想不想出國讀書,他說好呀!我兒子常常在家當我不留意時他就會打機,做功課亦要叫 ...

你兒子今年小四,明年9月升讀英國學校  yr 6,真的不是有很多 boarding 的 prep school 選擇呢!

ALICE908 發表於 19-10-3 00:24
謝謝妳們的回覆,我有問我兒子想不想出國讀書,他說好呀!我兒子常常在家當我不留意時他就會打機,做功課亦要叫 ...

去多幾間Agent  問下了解下 ,睇下比什麼School List , 去去升學展 , 升學中心 會自制一本學校介紹和指南 ,   上網多搵各學校 資料 ,又可以網上找找Top 150內 學校 , 上學校網了解一下 看看資訊 , 大校 細校 , 學生人數 , 寄宿生人數 ,海外學生比例等,當然要了解孩子想要男校或男女校 。

暑假期間我搵左兩間問,以下是兩間加埋比我既學校名,其中一間我問佢可唔可以逐間學校介紹下?佢話你唔係唸住in一間?我話都要知道每間學校有咩長或短處?優點和缺點?佢跟住叫我9月尾再搵佢,我當然冇搵,另一間睇過我仔成績,佢地就話選擇d普通學校,唉,係咪我仔太細個?
以下學校是兩間agent給我資料,唔知選擇那一間才好?請大家幫忙!謝謝!
Bromsgrove Prep School
Christ's Hospital School
Dauntsey's School
Dean Close Prep School
The Leys School
Kingswood prep
Junior King's School
Handcross Park School, Prep
Queen Ethelburga's College
Repton - Foremarke Hall School, Prep

ALICE908 發表於 19-10-3 14:45
暑假期間我搵左兩間問,以下是兩間加埋比我既學校名,其中一間我問佢可唔可以逐間學校介紹下?佢話你唔係唸 ...

所有Prep School要看%上 Senior School. Handcross Park around 50%上 Brighton College. Junior King好似6、7成。Details pls refer to their website and track record.
你個 list上的boarding school,個人認為 King's Canterbury ( 即Junior King) 和 Dauntsey 也不錯。
其實視乎你認為選校因素重要D: boarders人數、boarders國籍及比例、公開試成績、升學情況、 caring及 support 、 ESL/EAL、可供科目選項等等

回覆 jllau 的帖子

謝謝!

Year 7 就出國的話,自己會較傾向選擇Full boarding 而非weekly boarding,否則每星期5星期/6當地同學都會離校,只剩下少量的海外學生留守,senior former 還會自己申請出外,只剩下junior 感覺非常孤單。

del.....

回覆 LAS01 的帖子

是的,要唸清楚,如果我選我都選full borading, 但首先要選擇適合小朋友的學校。

好似不是很多full boarding 的學校。

阿女小五, 成績好一般, 我剛考慮下年不如去UK升YR 7, 去了上星期的升學展, 阿女第一次了解咩係BOARDING, 初步佢表示想去, 但我自已就有D怯, 因為從來冇想過咁早比佢自已去讀書。
好處:
1. 佢不是讀書料子, LOCAL SCHOOL佢跟得難, 想轉INTERNATIONAL SCHOOL又唔夠人爭, 所以覺得早D去外國也許對佢更好
2.  朋友中三去UK, 佢的意見係YR 7/8會跟當地小朋友融合較好, 較易識到LOCAL的知心朋友, 佢中三先去, 好朋友都係國際生
3. 又係上面個朋友話, 佢覺得YR 7/8去UK, 英文口音日後9成可以貼近當地人, 佢中三先去, 已好難學到英國口音。
4. YR 7有D學校不用入學試, 上次教育展有D學校負責人有來, 同阿女傾了一輪, 話如有興趣可以比成績表就OK, 咁當然是排名200外的學校
5. YR 7入到去, 仲有時間惡補英文, 仲有時間可以參加多D課外活動, 但當然YR 8也可以
6. YR 7大家都是新生, 識朋友會易D

壞處:
1-100都係那個,始終得11歲, 好似不能陪佢成長咁

我聽過朋友講佢個仔中一已經過英國讀書,而個囡就中三才到英國讀書,明顯地個仔D英文發音係好好多!所以她都好建議細D就送個小朋友過去讀書比較好。
我個小朋友係香港讀完小六,剛過去讀Year 7,課外活動都是由她自己選擇,希望可以找到自己的興趣和快樂。依家佢放學後有功課時間,唔明可以立刻問老師。因為她成績一般,所以在香港放學後的課外活動就係補習英文和數學,同埋溫習默書、測驗、考試,玩已經變得奢侈。

Agent講過如果到時小朋友成績都唔錯,到Year 9時可以考慮轉其他更好的學校。
‹ 上一主題|下一主題