用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
樓主: ahchufong
go

九龍城區B1A女仔選擇   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-10-4 09:11
九龍城區學生人數大約有五千幾,B1A學生大約有五百幾、六百,而且大抽獎係B1A~B1C都可以抽,B1學生加埋有 ...
一半女仔。自行應該都多人爭

王家爸爸    發表於 19-10-4 10:24

little_yolky 發表於 19-10-3 20:15
呢樣嘢我又信我個NET喔。佢叫阿大平時日常都講英文,另自己習慣個思想都變成英文人,咁就有機會變好。唔理 ...

英文好過中文, 我唔知點定義.(就算英文好, 香港人同香港人講野, 一般都會用返廣東話.)

不過某直資, 校長話D學生中意睇英文書多過中文書, 因為佢地圖書館借書記錄可睇到英文書借閱數量遠多於中文書, 校長反而希望提高學生閱讀中文書既比例.

IloveJJ 發表於 19-10-4 10:59
你咪去推囉!我只不過覺得你太理想化,唔明白現實既困難响邊?

我自己就從來有求都係自己去想方法解決, ...

嘻嘻,我同阿大講,如果人哋用英文寫whatsapp,你回覆要用返英文,呢個係禮貌,出嚟做嘢都要咁。咁佢就覆小學同學仔英文啦。

佢又話,C姐D whatsapp用中文喔,咁咪要答中文。我話係架。不過你帶頭講嘢,就可以主動寫英文,人哋就會跟住寫英文。

gigayan 發表於 19-10-4 08:56
我完全贊成你睇法,其實學校營做一個語境都好緊要,既然老師同佢地平時講嘢都講英文,即係佢地識聽,push ...
其實學校營做一個語境係好緊要, 日日返學校只準講英文, 訓練佢地連思考都用英文, 略卻係腦用中文翻譯做英文呢part, 係會變成習慣, 講得非常流利.  不過唔好處係中文語法就可能倒轉了.

IloveJJ 發表於 19-10-4 11:58
上次你話我唔識安慰人。
係,因為我通常唔會搵藉口,無論對人或對自己。
我會明白現實係點?

拿,你講果幾間直資,我阿女都考唔到,但唔代表考唔到就無能力日常用英文,況且,能力唔夠就更加要努力,因為大家面對既係相同既DSE。唔會話果幾間直資份卷深D,我哋份卷淺D。如果同學無改善既心,學校見到都唔理,學校唔可能有咁既DSE成績。

而且,唔係我要起義,係校長有咁既眼光,而老師未執行,我想了解原因。

IloveJJ 發表於 19-10-4 12:26
你講呢啲,我又再講落去,  你唔覺得成績同實際能力唔同既咩?

話說我同老公英文會考成績係一樣 ...

我覺得你仔仔唔係識考試所以高分喔,佢應該係讀寫比較好,同學係聽講好而已,唔係你仔仔英文唔夠同學好喔!我好like你仔仔架,唔准咁講佢!

little_yolky 發表於 19-10-4 12:12
拿,你講果幾間直資,我阿女都考唔到,但唔代表考唔到就無能力日常用英文,況且,能力唔夠就更加要努力, ...

某些b1 校英書中教效果会比全英好,尤其數学科,老師会 then , then , then , and then , then , then, then, then ..

個then 特別嚮亮,委屈了大家

Cliokohonda 發表於 19-10-4 12:34
某些b1 校英書中教效果会比全英好,尤其數学科,老師会 then , then , then , and then , then , then, th ...

係,中學師資好重要。

little_yolky 發表於 19-10-4 12:35
係,中學師資好重要。

提出校長突擊列席課堂,尤其數理科吧……

Cliokohonda 發表於 19-10-4 12:39
提出校長突擊列席課堂,尤其數理科吧……

咁又唔駛咁激,我只係想了解下學校既安排啫。佢哋好重視英文教育的。

little_yolky 發表於 19-10-4 11:10
嘻嘻,我同阿大講,如果人哋用英文寫whatsapp,你回覆要用返英文,呢個係禮貌,出嚟做嘢都要咁。咁佢就覆 ...

我小朋友前小學,佢哋whatsapp / FB 係中文拚音英文既玩法,所以,佢哋平均係英優於中,去到DSE都係,所以係有英優於中既本地學生,或者,係佢地中文太差~

至於英文教數,見過佢地出去比賽,係中文語言,佢哋炒到七彩,一早老師就話志在參與,佢哋輸梗,事實係佢地真係聽唔明條問題問乜,常識一半唔知係乜,連好基本既加減數都要中轉英,好慢,仲錯埋,結果包尾返。所以一定有英比中好既本地小學~

little_yolky 發表於 19-10-4 12:47
咁又唔駛咁激,我只係想了解下學校既安排啫。佢哋好重視英文教育的。

除左校長係鬼佬/婆,其它b1A ~B3C 校長喺銷售技巧必用重視兩文三語……

bbeasy25 發表於 19-10-4 11:37
其實學校營做一個語境係好緊要, 日日返學校只準講英文, 訓練佢地連思考都用英文, 略卻係腦用中文翻譯做英文 ...
連語法都轉左英文, 我見小學生係會.
唔知中學先多重視英文會唔會咁呢? 話哂用左咁多年中文

‹ 上一主題|下一主題