用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
樓主: ahchufong
go

九龍城區B1A女仔選擇   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-9-30 17:57
我係女幼稚園升小時睇星島教育版,先留意到上智。果个年代仲係考AL, 我见佢入U%同協恩差唔幾就留意住呢隻黑 ...

AL年代理科要23-24分先入到中六,入大學率一定漂亮

gigayan 發表於 19-10-1 01:05
咁似講緊我個嘅....

自行上智我覺得英文oral了得,再加b1,問題不大.....因為應該 ...

我諗,唔係B1咁簡單,係要前少少既B1。我同阿女形容你阿女,佢馬上丁一聲話:我知道邊個,佢辯論隊,講嘢好叻果個

little_yolky 發表於 19-10-2 17:21
我諗,唔係B1咁簡單,係要前少少既B1。我同阿女形容你阿女,佢馬上丁一聲話:我知道邊個,佢辯論 ...

一個講嘢叻嘅女,背後需要一個成日捱「打」嘅阿媽俾佢訓練.....

Btw,佢地班有2個女仔都入咗debate team,另一個都好叻叻

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-2 23:25
可能我真系中文太一般,令妳睇事物咁狹窄及会錯意。

就是父母明知孩子有这样能力及喜好,自会考虑了那些 ...

我睇野狹窄 係唔夠你咁自我感覺良好 無限放大,好似得你先識先知。

勁到可以睇得出人哋 有冇衡量過“自己”係“自己”小朋友嘅能力 決唔決定去考。 可以出口批評人哋“驚頭驚尾 ”對”自己”小朋友冇信心, 真係唔知道你勁到可以了解得過人哋阿媽。

提出“例子”都唔係搵間男校呀? 9588,人哋講緊女校呀。
你好口中唔係咁多間女校,都可以搞錯人哋個名 ,唔該做下資料搜集先啦!

kirstyau 發表於 19-9-30 16:52
我覺得者  不過我D女先唔講有冇資格考,佢地唔要男女校,所以唔會深究。
...

認真,暫時覺得GHS教學模式及讀書氣氛好過大女果間好多,同学之間大多用英文溝通,德小生係有種自理能力好強既感覺,幾肯幫來自中小的外校生……

Cliokohonda 發表於 19-10-3 00:06
認真,暫時覺得GHS教學模式及讀書氣氛好過大女果間好多,同学之間大多用英文溝通,德小生係有種自理能力好 ...

今個星期六會帶阿細黎聽Briefing

kirstyau 發表於 19-10-3 00:07
今個星期六會帶阿細黎聽Briefing

上年大女升S1後同我地講原來b1a 校上堂仲嘈過小學……
今年二女話邊有人上堂敢傾計,老師会爆炸,每星期要全班清潔班房,食飯唔比用匙羹 ,上星期去camp 時不準开电話,晚上要跑山,旅行bbq 不準食剩任何食物,之後要行山不準坐定,GHS 老師好像不想浪費時間比学生hea.

Cliokohonda 發表於 19-10-3 00:16
今年二女話邊有人上堂敢傾計,老師会爆炸,每星期要 ...

多謝分享。 阿細個人就係太Hea, 恃住有小聰明,唔會做多,所以我都驚如果band1A, 好靠自律嘅學校唔太啱佢。

gigayan 發表於 19-10-2 21:48

一個講嘢叻嘅女,背後需要一個成日捱「打」嘅阿媽俾佢訓練. ...

好似得你女女係debate team,又係天主教徒,仲參加好多活動

係⋯阿女話學校好多女仔好無禮貌⋯⋯坐佢隔離果個成日唱歌講嘢,嘈住佢上堂

little_yolky 發表於 19-10-3 07:49
係⋯阿女話學校好多女仔好無禮貌⋯⋯坐佢隔離果個成日唱歌講嘢,嘈住佢上堂
...

有時我会諗係咪太多學生放学去補習,反而会令佢地上堂唔專心,依家S2 更加肆無忌憚,阿女坐第三排都話聽唔到老師講乜,我信我女上堂会守秩序,上年S1操行有A及評語也很正面,暑假忍唔到掟佢補英文,老師竟然覺得我P6仔仲叻過佢,所以幾肯定學術負增值中,开始对大埔監獄有興趣……

Cliokohonda 發表於 19-10-3 08:27
有時我会諗係咪太多學生放学去補習,反而会令佢地上堂唔專心,依家S2 更加肆無忌憚,阿女坐第三排都話聽唔 ...

好彩我個經過長期特殊訓練,佢小學男仔好「活潑」,老師專搵D最跩既坐佢隔離,所以佢有金剛不壞之身。佢近日同我講,真係好多謝XXX同學(跩仔),全靠佢,佢至可以依家專注到上堂。

至於補習老師,你都係聽下算。我兩個女同一個NET補英文,一個B1,一個B2邊緣B3,個NET成日話阿妹amazing,D作文內容好豐富,好有創意,家姐D內容好boring,佢講過好多次阿妹以後一定會俾驚喜我哋。真係驚就有,喜就無乜。我覺得佢思覺失調

Cliokohonda 發表於 19-10-3 08:27
有時我会諗係咪太多學生放学去補習,反而会令佢地上堂唔專心,依家S2 更加肆無忌憚,阿女坐第三排都話聽唔 ...

咁阿仔鐘唔鍾意坐監先?去參觀下囉。入讀緊既學生都話無乜嘢既其實。

ahchufong 發表於 19-9-29 09:45
九龍城區B1A女仔,報瑪利諾或St Mary呢d有直屬小學嘅中學會唔會好難
我身邊歷年成功的都是得TOP 2 以內至入到,
可能小學唔係最勁個間

little_yolky 發表於 19-10-3 08:37
咁阿仔鐘唔鍾意坐監先?去參觀下囉。入讀緊既學生都話無乜嘢既其實。

去實地睇過,校舍幾新淨,其實大埔墟站多唔多車去学校?我之前都有提過,阿二雖則返飛鵝山監獄,但反而可早訓,阿大返旺角歡樂天地,但晚晚十二点幾先搞掂…… 我会傾向返學讀得有效率点,死磨唔係辦法,阿仔班主任來自咆哮山莊,應該頂慣高壓政策

Cliokohonda 發表於 19-10-3 08:55
去實地睇過,校舍幾新淨,其實大埔墟站多唔多車去学校?我之前都有提過,阿二雖則返飛鵝山監獄,但反而可 ...

唔係你去睇,係阿仔去睇呀

完全係傳統天主教女校模式, 如果我個女去讀, 爆炸一定係我個女

到阿仔揀中學, 我都想揀間監獄少少比佢, 太free佢會失控!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 19-10-3 09:05
唔係你去睇,係阿仔去睇呀

佢咁為食,見到咁多餐廳起痰了 , ……當然曾記更加好。。

Cliokohonda 發表於 19-10-3 08:55
去實地睇過,校舍幾新淨,其實大埔墟站多唔多車去学校?我之前都有提過,阿二雖則返飛鵝山監獄,但反而可 ...

火車站咪坐K車去囉,日日排隊排到落隧道
‹ 上一主題|下一主題