用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
go

九龍城區B1A女仔選擇   [複製鏈接]

九龍城區B1A女仔,報瑪利諾或St Mary呢d有直屬小學嘅中學會唔會好難
   17    0    0    0

回覆 ahchufong 的帖子

上智

ahchufong 發表於 19-9-29 09:45
九龍城區B1A女仔,報瑪利諾或St Mary呢d有直屬小學嘅中學會唔會好難

自行,可以跨區全港,有冇考慮港島?MCS,SMCC,HTC,BPS,SSGC,YWGS,MSS....
有部分有Admission briefing, 最好帶埋阿女去聽,佢地先係用家。

SMCC自行位20,相對其他1A女校難,冇好有把握都未必敢入紙,應該申請人數少D但申請得個個精英。

另有直小既唔見得會因為甘難左,因為佢地乙一好多收返哂自己Band1+部分或全部Band2,自行會傾向收外來精英。

感覺MCS係新界至九龍區既1A女(如一心女校)都心心眼既選擇之一。尤其今年提早通知,實有棄直投入女津之一。

HTC感覺1A女生會係幾間入面較易,可以去了解下。

BPS不嬲港島女校龍頭,冇Top10都唔敢入紙,因為會篩選後面見。

SSGC 今年DSE神勇,追過唔少1A學校,交通方便,西營盤行2步就到。(利申阿細心儀之一)

YWGS 新校舍吸引, DSE仍需努力,希望黎緊一路進步。(點都撐下阿女學校

MSS自己因為交通問題冇研究,傳統名女校可以去了解下。

醒目開學勳章

回覆樓主

只要係Band one個池到,大家都係膽博膽!
B1A和B1C生派入嘅機會均等。
睇下你自己博唔博囉

ahchufong 發表於 19-9-29 09:45

會係自行時收外來精英的!B1A女仔可以一試!

請問何為B1A,一線小學頭五?還是區區不同

回覆 VM80 的帖子

我覺得間間都不同~每間一線學校的人數都不同~

0030 發表於 19-9-30 10:17
回覆 VM80 的帖子

我覺得間間都不同~每間一線學校的人數都不同~

如果間學校有四個班,每年入band 1人數約40人左右,咁估計1A有幾多

回覆 VM80 的帖子

如果一線小學,40個入英中,應該前10之內都是band 1A吧,我估,比如我女學校二線小學三個班,30名入英中,band 1A 前三名~

kirstyau 發表於 19-9-29 10:49

自行,可以跨區全港,有冇考慮港島?MCS,SMCC,HTC,BPS,SSG ...

好強嘅分拆,可以說⋯滴水不漏的全面分析!

回覆 kirstyau 的帖子

HTC 相對易入,但dse成績俾好多一線傳統英中女校好

christy2011 發表於 19-9-30 11:20
回覆 kirstyau 的帖子

HTC 相對易入,但dse成績俾好多一線傳統英中女校好

我都係大既升中時搵資料先識上智 估唔少人一樣,所以相對容易。

我地都聽左2年上智講座架 校長多次提到英文要好好好。

kirstyau 發表於 19-9-30 11:29

我都係大既升中時搵資料先識上智 估唔少人一樣,所 ...

過去三年身邊現實例子也是,英文了得,band 1B也能得手!

阿大個年,我地小學有個1B,英文正常,但數學就好強,可能數都關鍵。

HTC 中. 數4+率都好.
不過無公佈5+率仲係差少少

kirstyau 發表於 19-9-30 11:44
阿大個年,我地小學有個1B,英文正常,但數學就好強,可能數都關鍵。
我諗應該幾關鍵.....

睇完HTC既數學科成績, 你未必相信係女校既成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-30 11:49

我哋直中應該派個臥底入去

cafeva 發表於 19-9-30 11:48
HTC 中. 數4+率都好.
不過無公佈5+率仲係差少少
當佢喺平平穩穩既band1英中。LS用英文,所以英文真唔可以太差。俾SSP抽獎100個位,禁自行當然想收區外英/數好既同學去溝一溝,或者SSP區小學比起九龍或沙田區小學,都喺有d距離?。只公報4+,我諗你當HTC喺一間多數人成績唔錯,但尖子唔算多既中學。

hkpapa852 發表於 19-9-30 11:49

但係佢面試完全無考數學喔一二面都係努力考英文。

真係失禮,我都係阿女升中,響EK識到Yanimama至聽過上智以前真係聽都未聽過。
‹ 上一主題|下一主題