用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
樓主: ahchufong
go

九龍城區B1A女仔選擇   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-10-4 12:35
係,中學師資好重要。

琴日我女話學校英文好易,中文好難,我比喻俾佢聽,英文要學嘅grammar其實小學已經學晒,呢六年你應該係朝著增加字庫、減少錯grammar去迎接你個dse,所以係時候睇下英文書、睇下英文節目進發。

佢話最憎睇英文書,琴日老師問邊個鐘意睇英文書,佢話同學個個望住佢,佢即刻澄清叫大家唔好誤會佢

Cliokohonda 發表於 19-10-4 12:52
除左校長係鬼佬/婆,其它b1A ~B3C 校長喺銷售技巧必用重視兩文三語……
...

都係佢地個面試真係只著重英文喔。

little_yolky 發表於 19-10-4 14:02
都係佢地個面試真係只著重英文喔。

唉……前年都以為英中好英,一年十份reading report ……

gigayan 發表於 19-10-4 13:59
琴日我女話學校英文好易,中文好難,我比喻俾佢聽,英文要學嘅grammar其實小學已經學晒,呢六年你應該係朝 ...

咁點解同學望住佢呢又?

你女女去咗圖書館未?阿女話圖書館D英文書好深,中文書好淺喔。話好多中文書屋企都有。你女女睇緊中文書未?聽講唔知幾時要做讀書報告,阿女仲未肯睇book list果D。三年睇晒果6X本嘢,佢咁速度睇得完至奇!

gigayan 發表於 19-10-4 13:59
琴日我女話學校英文好易,中文好難,我比喻俾佢聽,英文要學嘅grammar其實小學已經學晒,呢六年你應該係朝 ...

你有無覺得我哋兩個女好似活響兩個次元入面咁?唔講真係唔知係同一班

little_yolky 發表於 19-10-4 14:11
咁點解同學望住佢呢又?

你女女去咗圖書館未?阿女話圖書館D英文書好深,中文書好淺喔。話好多 ...

佢話d同學以為佢好鐘意睇英文書,可能佢個樣似卦

gigayan 發表於 19-10-4 14:18
佢話d同學以為佢好鐘意睇英文書,可能佢個樣似卦

可能性格鬼鬼哋。

little_yolky 發表於 19-10-4 14:11
咁點解同學望住佢呢又?

你女女去咗圖書館未?阿女話圖書館D英文書好深,中文書好淺喔。話好多 ...

我唔覺佢有睇書呀,不過個書list有d都睇過。

gigayan 發表於 19-10-4 14:21
我唔覺佢有睇書呀,不過個書list有d都睇過。

係呀。不過你知唔知係咪一定要同一個version?我哋笑傲江湖唔係佢個版本,撒哈拉的故事都係新版。

little_yolky 發表於 19-10-4 11:10
嘻嘻,我同阿大講,如果人哋用英文寫whatsapp,你回覆要用返英文,呢個係禮貌,出嚟做嘢都要咁。咁佢就覆 ...

講whatsapp阿大阿細小學已用英文。   主要原因佢哋唔識打中文 。

kirstyau 發表於 19-10-4 14:24
講whatsapp阿大阿細小學已用英文。   主要原因佢哋唔識打中文 。

little_yolky 發表於 19-10-4 14:21
可能性格鬼鬼哋。

佢話好多女都唔太敢講嘢,我女可能比較講嘢多,比較主動D....所以咁卦

little_yolky 發表於 19-10-4 14:22
係呀。不過你知唔知係咪一定要同一個version?我哋笑傲江湖唔係佢個版本,撒哈拉的故事都係新版。:questio ...

我覺得唔同version應該得嘅,最緊要寫到個Report?

gigayan 發表於 19-10-4 14:33
我覺得唔同version應該得嘅,最緊要寫到個Report?

前排係咪老師逼睇英文書?我見阿女借咗本my fair lady返嚟。哇,幾好睇呀!

little_yolky 發表於 19-10-4 14:36
前排係咪老師逼睇英文書?我見阿女借咗本my fair lady返嚟。哇,幾好睇呀!
...

應該係,我見我女扮晒嘢借本the BFG 返嚟睇..... (P3已經睇過)

gigayan 發表於 19-10-4 15:10
應該係,我見我女扮晒嘢借本the BFG 返嚟睇..... (P3已經睇過) ...

叫佢借D無睇過啦

Cliokohonda 發表於 19-10-4 12:34
某些b1 校英書中教效果会比全英好,尤其數学科,老師会 then , then , then , and then , then , then, th ...

有d連個then都讀錯.....

係咁deng deng deng....

bbeasy25 發表於 19-10-4 11:37
其實學校營做一個語境係好緊要, 日日返學校只準講英文, 訓練佢地連思考都用英文, 略卻係腦用中文翻譯做英文 ...

時間放咗係最後

學校提供了語境,下一步就係要學生自己主動了。

ahchufong 發表於 19-9-29 09:45
九龍城區B1A女仔,報瑪利諾或St Mary呢d有直屬小學嘅中學會唔會好難

或許自行一試

1. 英華
2. 上智

直資 - 聖保祿學校

Yanamami 發表於 19-9-30 17:57
我係女幼稚園升小時睇星島教育版,先留意到上智。果个年代仲係考AL, 我见佢入U%同協恩差唔幾就留意住呢隻黑 ...

我路過睇下大仔升中資料,我都係HTC畢業,當年S3開始會退班學生,S5再退,由S1有5班~42人到S6有3班~30人,唔知現在係唔係都係金字塔式,但讀呢間學校真係辛苦,將來我唔會俾個女讀
‹ 上一主題|下一主題