用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
樓主: ahchufong
go

九龍城區B1A女仔選擇  

sukitelfold 發表於 19-9-30 11:35
過去三年身邊現實例子也是,英文了得,band 1B也能得手!

B1B得手在此

我哋都仲意上智,不過過往學校未有人入過,有D擔心

little_yolky 發表於 19-9-30 14:41
B1B得手在此

1A ~~~

地區學校都唔少臥虎藏龍,林護伊利沙伯呢類

mannewliv 發表於 19-9-30 15:53
地區學校都唔少臥虎藏龍,林護伊利沙伯呢類

林護 伊中,Li2間勁出名喎!

kirstyau 發表於 19-9-30 15:57
林護 伊中,Li2間出勁出名喎!

作為港島人的我,以前都唔識林護同伊利沙伯,始終覺得佢哋唔係全港性名校,同上智冇乜分別

mannewliv 發表於 19-9-30 16:03
作為港島人的我,以前都唔識林護同伊利沙伯,始終覺得佢哋唔係全港性名校,同上智冇乜分別

作為新界人, 唔係講笑YWGS都係 家姐升中,小學KL3,咁啱佢喺深水埗,先留意到佢。

Arabellahk    發表於 19-10-3 00:04

下。。。。原來林護。。。mouth:" />
都唔係咁多人識, 。。安樂D
見簡介超多人唔同地區去聽,
九龍城區小學都掙一份, 
自私我我真係唔係好想呢。。。。

kirstyau 發表於 19-9-30 16:06
作為新界人, 唔係講笑YWGS都係 家姐升中,小學KL3,咁啱佢喺深水埗,先留意到佢。
...

作新界人。。。。你覺得林護難考D定英華女呢 ???

subb 發表於 19-9-30 16:43
作新界人。。。。你覺得林護難考D定英華女呢 ???

林護

kirstyau 發表於 19-9-30 16:44
林護
真係林護難考D …

subb 發表於 19-9-30 16:50
真係林護難考D …

我覺得者 不過我D女先唔講有冇資格考,佢地唔要男女校,所以唔會深究。

ahchufong 發表於 19-9-29 09:45
九龍城區B1A女仔,報瑪利諾或St Mary呢d有直屬小學嘅中學會唔會好難

好,大家騎咗你個帖吹咁耐,俾資料你。我哋二線,四班,10X人。派英中唔計男校果間大概30人。級3果位入咗MCS,應該係自行入。

你學校如果過去無乜人入,最好了解下,有叻過你既報,最好避一避。如果係A到頭幾名,試試無妨。

每年都有一個入瑪利諾,唔多

簽名被屏蔽

little_yolky 發表於 19-9-30 14:40
真係失禮,我都係阿女升中,響EK識到Yanimama至聽過上智以前真係聽都未聽過。
...
我係女幼稚園升小時睇星島教育版,先留意到上智。果个年代仲係考AL, 我见佢入U%同協恩差唔幾就留意住呢隻黑馬。AL年代真係好勁,到DSE年代就跌watt. 不过AL係篩走左一大截,上得中六中七都叻人。

jli008 發表於 19-9-30 17:43
既相信孩子有能力便爭取,你怕人地都怕,驚頭驚尾已經先輸了運氣,其次帶孩子去看有關合適的學校附近看看,睇下 ...

你都幾攪笑,每人自有自己考慮, 有hesitate 就話人“驚頭驚尾”,成日話相信孩子有能力,知你孩子有能力喇!
大家都係講返自己小學升中情況比意見。
自行機會得2個,小心考慮正常不過。 唔係喜歡就盲衝。

但都認同要帶阿女參加心儀中學既升中講座,MCS冇講座,可以去佢地中學個Funfair感受下,阿女先係用家。

jli008 發表於 19-10-1 00:06

你梗会衡量孩子能力才会考虑將合适的学校選出来,再给孩子選 ...

你都識話梗會衡量孩子能力喜好,每人自有自己考慮,咁你憑乜嘢話人哋“驚頭驚尾”“唔相信自己孩子能力”!

觀塘個間瑪利諾? 男校黎喎! 要提議都唔該搞清楚學校名先啦, 藍田聖保祿呀?

Yanamami    發表於 19-10-1 07:55

sukitelfold 發表於 19-9-30 11:35
過去三年身邊現實例子也是,英文了得,band 1B也能得手!

咁似講緊我個嘅....

自行上智我覺得英文oral了得,再加b1,問題不大.....因為應該真係想溝返抽入個班,但以佢100+無得揀,6年後dse有咁嘅成績,增值很高