用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請分析Y9,或Y12 到英國升學的利弊
樓主: iloveorange
go

請分析Y9,或Y12 到英國升學的利弊 [複製鏈接]

暫時要冷靜
如果成績本地教育成績好

可以 本地讀埋中四考英國Y12
Y12 入學試的MATHS, 大概只是本地中學的 中三程度

其他科, 中三升中四暑假, 可以準備 Y12 入學試其他科

Y9, 才去, 你會好不習慣

英國個套 學習, 你Y9, 會令你仔女, 可能變得很懶

如果香港讀得一般, Y9 就應該走

你Y9 同Y12, 爭三年

即係150-200萬

這150-200萬, 近排香港動蕩, 你是否保證, 中間不會突然無錢?

即係本身你有, 此150-200萬, 將來可以用來幫仔女攪移民

或俾佢地 成年後追求理想

好多成功的人, 都係父母俾一筆錢佢地創業或計劃

包括 潘迪生, 楊受成, 李兆峰

hehehaha2017 發表於 19-10-5 09:27
暫時要冷靜
如果成績本地教育成績好
直入Y12,英文應付得來嗎?如果英文麻麻,考GCE AL會不會好危?
因為在HK其他科成績幾好,又唔想重讀GCSE課程⋯
其實GCE AL英文難唔難考?聽講比DSE還要深,係咪真?
冇考GCSE,英國接受可以直入Y12?係咪就咁用學校成績來證明自己程度呢?

papajelly 發表於 19-10-5 10:01
直入Y12,英文應付得來嗎?如果英文麻麻,考GCE AL會不會好危?
因為在HK其他科成績幾好,又唔想重讀GCSE課 ...

http://www.bablake.com/userfiles/bablakemvc/documents/SixthForm/Subject%20Analysis%20A%20level%202019%20website.pdf

Y12入學試英文要求不是太高

Y12 要英文面試, 學校覺得OK , 麻會收你

其實好難唔OK, 香港人英文 OK, 9成 夠應付 Y12 面試英文

但Y12 ALEVEL 絕不應該選ALEVEL 英文

一來太難, 二來, 都是太難
鬼妹都覺得難

考大學 考返IELTS  , 一般7分應無問題

Thanks. 香港學校都叫考ielts, 但ielts成績只valid 兩年,第日搵工咪要再考過?見政府工同statutory body的對英文有要求,私人公司當然冇問題,但長遠GCE或者DSE英文有永遠認受,但ielts好似冇,所以想知一般會唔會去考埋英文

出來做野, 無人睇IELTS 啦, 無人理DSE, 英文,

GCE 英文,  根本無乜港人讀得店

GCE 英文, 程度似IB HL 英文一樣, 點讀?

香港人去讀, 很快DROP , 一下自己DROP, 一下學校要求你DROP

你IGCSE 英文拿A星, 多數ALEVEL 英文都係B , 頂多A, 極少人A星

多少IGCSE 英文/英文文學能拿A星呢?

第一份工, 入到, IELTS 無人理

轉工, 你學歷, 背景, 多數無人會理

IELTS 是得淡笑的考試, 毫無參巧性

但佢地要考, 麻考,  買少少練習, 自己做, 港人6.5-7 分, 屬正常

英文好少少7.5- 8.5 也屬正常

英國讀完返來那班,7-7.5 為主

IELTS 不會是競爭的重點

最後考大學, 睇ALEVEL 成績, 多少A,A星

所以重點擺在ALEVEL, 能拿多少A,A星外, 其他都是少問題

當然仲有正常論述的表達能力

無須擔心太多

我發覺最令我擔心, 是英國讀書時, , 學生學校非常懶懶閒

令小孩失去危機感

去英國目的, 簡單清析, 去搶攻好科, 或回流香港好科

一般成績差的學生, 應盡快走,  因為英國D野, 淺好多淺好多

可以極快重新拿回自信

之後每逢大假期,  回港, 買WORKBOOK, 夾實

可以Y9,10,11 夾實 輕鬆拿A星

如果本身能力OK, 我看不到點解Y 9 就要去英國, 除非英國最頂尖名校

想早點去

當然學英文另計, 名校, Y7  最易入, Y12 也易入

Y7 因為一些名校,. 寄宿學校, 規定5成, 收外校生

測驗入學試, 簡單, 英文, 數學, 面試就可以

一去到Y9, 10, 12, 就麻煩少少, 可能要求你考好多科

一般家長,根本俾唔起去外國筆錢

是好慳返來

Y9 到Y13, 讀到5年,  50萬一年, 250萬, 總共

仲希英磅, 現在屬超低位

隨時, 大升3-4成英磅, 到時, 70萬一年學費

父母份工, 安不安全, 穩不穩定?

讀讀下,無錢回港, 就大件事

最近香港動蕩, 令父母, 心急, 想仔女走

千萬不能心急, 輕率送仔女走

睇返自己情況 , Y12,13 , 那2年, 才走, 最抵玩

但成績差, 局走就無法

真係成績差, 我認為要盡快走

hehehaha2017 發表於 19-10-5 12:22
出來做野, 無人睇IELTS 啦, 無人理DSE, 英文,

GCE 英文,  根本無乜港人讀得店

極之同意你的觀點,中四後去讀GCE, 成本效益是最高的。還有一點,你是否贊成若成績不太好,應去讀foundation 而捨棄GCE 呢?

我女year 8已出國,year 9去到科科都要讀,咁就知道學校邊科老師教得好D同埋邊科自己較喜歡,到year 10選科就知點選了

hehehaha2017 發表於 19-10-5 09:27
暫時要冷靜
如果成績本地教育成績好

Can’t agree more! 想問如果讀完中四去英國讀中六,需要在香港自修考IGCSE 嗎?

數理可以自修。文商多essays 要寫的 ,找補習較容易了解能力和marking schemes 。

因為DSE和 A level的課程、教法和skills有分別,所以一早準備IGCSE 是有好過無。當然,最後考或不考就要看看進度。

LLLT 發表於 19-10-8 15:36
數理可以自修。文商多essays 要寫的 ,找補習較容易了解能力和marking schemes 。

因為DSE和 A level的課 ...

del....

小朋友本身在香港讀IGCSE ,現在英國讀A Level 。可能凖備較好,所以在英國那邊很快就上手。其實IGCSE 或GCSE一般要考九至十科(包括文、商和理),目的是希望小朋友了解自己的興趣和能力。

過來人,有感而發。

del.....

samsam123321 發表於 19-10-8 20:44
成績唔好,過不過去都無用。

del.....

中四五過去應該會比較好,英文GCE不是必需,小朋友的英文程度足夠日常溝通上課就可以了,如果太早過去英國,數理科可能優勢比較少,但如果選讀文科,早過去培養寫essay/看大量英文的習慣會比較好
畢竟香港初中對於英文的訓練較為著重文法及考試技巧

中四五過去應該會比較好,英文GCE不是必需,小朋友的英文程度足夠日常溝通上課就可以了,如果太早過去英國,數理科可能優勢比較少,但如果選讀文科,早過去培養寫essay/看大量英文的習慣會比較好
畢竟香港初中對於英文的訓練較為著重文法及考試技巧

scso 發表於 19-10-4 11:33
Y9 sure, 學好英文越細過去越好,我兩個兒子也是Y9過去讀,都後悔唔早D升中一過去
...

我正考慮讀完小學就過去,聽有經驗朋友講,中一(Y7),更容易融入當地文化,細個啲更少歧視

請問你有什麼意見,謝謝。

回覆 tatalee1023 的帖子

我囡今年剛過去英國讀Year 7  ,起初我們預計佢需要1~2個月先會適應到。但佢一星期後已經認識好多同班同學和高年級的姐姐,還開心分享和同學們的合照。現在又多活動,到weeekend學校還會帶boarder出去走走,又時會坐火車去較遠的地方,所以寄宿生活動都不少。一般都會聽到話英國的食物麻麻地好食,但是我囡竟然話學校d食物好好食。所以我覺得我們有時想太過多了,佢哋的適應有能力真係好強!到現在佢還沒有遇到有歧視的問題,我覺得的確細d的小朋友嘻嘻哈哈就可以好容易成為朋友,加上可能我囡讀的是女校!但我都好開心無做錯這個決定。

jac0000 發表於 19-10-12 13:38

我囡今年剛過去英國讀Year 7  ,起初我們預計佢需要1~2個月先會適應到。但佢一星 ...

嘩。。聽到都替你地開心
係呀,我昨日都見左學校代表,等回覆
心理上都接受出國

我囡早一年都唔係話好主動想去英國讀書,之後就已經唔同晒!身邊有親戚靜靜問我個囡'係你自己想去讀書或是爸媽迫你去呀?'嬲到我們…!之後我們都會不時聽到好多人問'咁細個就要去讀書,會唔會太細呀…?'
最了解個小朋友適唔適合去讀書就係佢自己的父母,何況如果細d去之後發覺真係唔多適合,就返來讀書囉!好多路可以行,但唔去試永遠都知得唔得!

依家我們和阿囡好多時都會用facetime傾計,分享她係英國讀書發生的事!常常見面都會好開心,無話唔捨得!

jac0000 發表於 19-10-12 14:19

我囡早一年都唔係話好主動想去英國讀書,之後就已經唔同晒!身邊有親戚靜靜問我 ...

謝謝分享

我第一次問阿女時,佢諗左幾秒即話好
有親友覺得會太細
不過我小朋友係外向型,喜歡玩
所以我不太擔心
亦有經驗親友覺得讀完小學係最好時機

唯一係青春期,擔心會拍拖,或搞男女關係,你可否分享下心得,謝謝。
‹ 上一主題|下一主題