用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請分析Y9,或Y12 到英國升學的利弊
樓主: iloveorange
go

請分析Y9,或Y12 到英國升學的利弊 [複製鏈接]

回覆 tatalee1023 的帖子

記得要搵多幾間學校再比較一下!

回覆 tatalee1023 的帖子

我小朋友性格有d怕羞,好動
我有灌輸佢讀書時唔好拍拖住,因為大家思想又未成熟會影響你的學業。

同時可以搵一些女校(我知英國不是太多女校),我當時都會怕佢會分心!我當時選擇了間女校和幾間男女校,最後好彩有間女校收了她。

回覆 Banyan1212 的帖子

IGCSE 不去考都OK

中四去考YEAR 12 入學試, 有少少趕 同急

費時再咁大壓力去考IGCSE 

無乜人睇IGCSE, 一下你考8,9科

咁無可能考到咁多科, 考4,5科, 就無謂煩

香港入大學直接看ALEVEL 成績
英國都係 睇ALEVEL 為主, 無GCSE/IGCSE, 

入OXFORD/CAMBRIDGE,都不會影響機會

中三升中四暑假大把時間讀

上網好多IGCSE EBOOK, 練習, 唔駛俾錢買都得

即使名校Y12 入學試

都唔難考

因為英國Y10,11 水準太低

操夠Y12 ENTRANCE EXAM 卷

讀熟IGCSE 開頭7-8成

之後拿PAST PAPERS IGCSE, 同Y12 ENTRANCE EXAM 卷去操

操熟攪店, 高分容易

PAST PAPER 通常有ANS, ENTRANCE EXAM 卷無 ANS 

但照做ENTRANCE EXAM, 你做落去, 好易知自己岩唔岩

Y7-11, 英國太HEA 
Y12-13 英國殺氣重

最後仔女在Y7-11 開心, 去到Y12-13 成日喊

這些事, 好多Y12-13 父母才知

仲有英磅, 10蚊樓下, 屬非常罕見

一陣幾年間,上返13-16蚊, 我看看父母, 有冇咁既錢去供仔女完成學業

中學數年, 再加大學3-4年

英國讀三年, 仲有 有冇預仔女, 有機會大學留班? 有冇機會讀碩士

最重要關頭, 無錢, 到時攪笑

有幾個英國朋友, 在英國讀大學, 留班, 掛住玩

大學俾多機會補考, 點知又衰左

美麗的故事多, 但現實有多殘酷, 要有經驗的父母才能體會
香港本地教育係難讀, 但迫到仔女 讀書

一旦發覺仔女本地讀唔店, 就要轉戰場, 我見過好多, 本地差

去到外國, 由於D野太淺, 讀讀下,  突然成個人, 變晒

肯博到盡, 所以, 香港讀唔店,  真係要考慮走,如有錢

太早去英國, 可以HEA到仔女, 變到另一個人

但如果本身有錢。 想學優質英文, 純正白人英文, 早去英國名校 屬好

Y7 就應該走

Y9 走太遲了, 因為Y9 口音已定型, 會極重 亞洲人口音

逢大假期, 狂夾返佢地屋企讀書, 都可以

本身叻,想慳錢, 拖到最後Y12才走

本身叻, 又想學白人英文, 一早就要英國名校, 之後夾假, 狂搵深,及超深的練習谷

否則, 一般英國大的香港學生, 輸俾香港去英國學生好多
本地中4,中5 學生比英國 學生勁好多

所以而家英國學校, 肯狂收香港學生

因為質素高很多

hehehaha2017 發表於 19-10-13 07:34
回覆 Banyan1212 的帖子
讀完中4才去讀 AL, 中文底會打得比較好。

tatalee1023 發表於 19-10-11 08:24
我正考慮讀完小學就過去,聽有經驗朋友講,中一(Y7),更容易融入當地文化,細個啲更少歧視

請問你有什麼 ...

我兩名兒子去了英、美讀書多年真的沒有試過被歧視,他們覺得被歧視只出現在性格問題及不合群的學生身上,我兩名兒子都是Y9過去的,因為想中文有一定程度,唔想佢地唔識中文,及14歲有一定的自理能力,他們適應得很快,一星期就識到朋友,學習得很開心,非常愉快,不能夠用金錢來衡量是非常值得的,Y10或以上過去我覺得太遲

‹ 上一主題|下一主題