用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何選擇
go

如何選擇

男仔 ,學校多用英語,喜愛數學,IT方面, 沒有運動和音樂等技能,級十幾,如果選校在九龍城區,油尖旺區或港島區,自行方面有什麼提議(emoji)(emoji)

forester 發表於 19-9-28 22:24
男仔 ,學校多用英語,喜愛數學,IT方面, 沒有運動和音樂等技能,級十幾,如果選校在九龍城區,油尖旺區或 ...
英語:基本上B1英中都適合;
喜愛數學、IT:男校會好啲;
無運動和音樂等技能:基本上唔影響選校。
其實主要係睇小朋友自己鍾意邊幾間。

其實阿仔到現在都只去過DBS,喇沙,顔寳鈴,九華和聖芳濟,他喜歡喇沙和DBS, 但自行選喇沙,好擔心浪費了一個位(emoji)如果真的自一喇沙,自己應該什麼選較穩陣(emoji)(emoji)

forester 發表於 19-9-29 00:57
其實阿仔到現在都只去過DBS,喇沙,顔寳鈴,九華和聖芳濟,他喜歡喇沙和DBS, 但自行選喇沙,好擔心浪費了一 ...

睇埋港島幾間男校

forester 發表於 19-9-28 22:24
男仔 ,學校多用英語,喜愛數學,IT方面, 沒有運動和音樂等技能,級十幾,如果選校在九龍城區,油尖旺區或 ...

點解一定這幾區?

聖言不考慮?

你咁的盤路,去喇沙係到此一遊的機會較大

除非係名小就還有希望
一般官津小,考十幾名而非特異功能生幾抆水呀
我是護書簿

完全明白,不是官津,想說服阿仔放棄,至於聖言,地點比較遠,本身住油麻地

LeeCC 發表於 19-9-29 07:55
睇埋港島幾間男校

我都有考慮St Joesph, 皇仁相信有難度,至於直資想試SPC和英華,但一直煩緊報邊兩間自行,九華只見三百個學生,我地冇宗教,又不是old boy,  如果冇得見就浪費了,所以就在此問下大家意見(emoji)(emoji)

forester 發表於 19-9-30 00:38
我都有考慮St Joesph, 皇仁相信有難度,至於直資想試SPC和英華,但一直煩緊報邊兩間自行,九華只見三百個 ...
九華囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

單純學術強冇其他技能可諗諗SJC

您仔仔學校年級十幾,LS 應該都大機會喎。
SJC機會更大

Arabellahk    發表於 19-10-1 00:33

b3410 發表於 19-9-30 09:56
SJC機會更大

如果何文田迦密是否適合他呢?相比喇沙會容易啲嗎?

forester 發表於 19-9-30 11:17
如果何文田迦密是否適合他呢?相比喇沙會容易啲嗎?
是否適合要睇仔仔自己選擇,容易就一定容易過LS。

SJC機會更大

唔好玩佢啦!
SJC 要有運動的。
識人級頭幾名沒有運動入唔到,
在這位同學之下的有學界獎入到。

SJC機會更大
如果係一般學校既級十幾,LS 既機會未必大。

Mbaby 發表於 19-9-30 12:21
唔好玩佢啦!
SJC 要有運動的。
除非有排名,如果唔係既話,有無運動對申請 SJC、LS 基本上無差別。反而需要擔心級十幾機會唔大(除非面試表現好好)。

hkpapa852 發表於 19-9-30 08:38
九華囉!
我都覺得九華可能更適合佢。

王家爸爸 發表於 19-9-30 13:09
如果係一般學校既級十幾,LS 既機會未必大。
佢果間唔係一般學校級頭10左右入SJC應該問題不大。

Mbaby 發表於 19-9-30 12:21
唔好玩佢啦!
SJC 要有運動的。
SJC每年收唔少SFA同學,冇可能個個都有運動

b3410 發表於 19-9-30 16:02
佢果間唔係一般學校級頭10左右入SJC應該問題不大。
TSL一定無問題

Arabellahk    發表於 19-10-1 00:38

forester 發表於 19-9-29 00:57
其實阿仔到現在都只去過DBS,喇沙,顔寳鈴,九華和聖芳濟,他喜歡喇沙和DBS, 但自行選喇沙,好擔心浪費了一 ...

LS多數浪費, 九華有機。

唔怕遠試埋英皇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!