用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2男生 考崇真定香島機會較大?
go

Band 2男生 考崇真定香島機會較大?

想請教大家 Band 2男生 考崇真定香島機會較大?

可能二間也不太易

要band 1成績?

YanYan08 發表於 19-9-28 13:17

反正兩間都係直資,有興趣咪兩間都考晒佢囉。

YanYan08 發表於 19-9-28 13:49
要band 1成績?
試下無壞

香島會較易入,但要諗清楚係咪接受到學校背景。不過1香島最多位係統一派位結果公佈後。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-29 10:23
香島會較易入,但要諗清楚係咪接受到學校背景。不過1香島最多位係統一派位結果公佈後。
...

所以會不在自行階段去面試而在放榜後派位不理想才去?

醒目開學勳章

回覆樓主

近兩年識B2頭學生英文成績好崇真也收左

EFJ3    發表於 19-10-10 12:25

醒目開學勳章

回覆樓主

香島除非你非常非常心儀!如果唔係,我覺得唔需要咁早去考佢,每年7月放榜都有70個位可叩,不如派得唔好到時先去考都唔遲

醒目開學勳章

香島唔清楚,不過我見去親崇真多數係band 2

KiNnK 發表於 19-9-29 11:25
香島除非你非常非常心儀!如果唔係,我覺得唔需要咁早去考佢,每年7月放榜都有70個位可叩,不如派得唔好到 ...

YanYan08 發表於 19-9-29 16:49

咁睇你係咪心儀啦,因為香島係派位直資,如果你自行報,就少咗一個機會,但如果放榜去,有60個位,收生數量多,但相對應該難過自行入。

little_yolky 發表於 19-9-29 20:13
咁睇你係咪心儀啦,因為香島係派位直資,如果你自行報,就少咗一個機會,但如果放榜去,有60個位,收生數 ...

多d位反而更難?

YanYan08 發表於 19-9-29 20:20
多d位反而更難?

大家都係派唔好去叩門嘛。去既人可能成績好D,自行第一輪就去既,一般係好心儀,但banding唔會咁高,又唔駛考筆試。

little_yolky 發表於 19-9-29 20:54
大家都係派唔好去叩門嘛。去既人可能成績好D,自行第一輪就去既,一般係好心儀,但banding唔會咁高,又唔 ...

咁又係既~

YanYan08 發表於 19-9-29 21:02
咁又係既~

但入香島普通話掂至好,好似係普教的。

little_yolky 發表於 19-9-29 21:03
但入香島普通話掂至好,好似係普教的。

小學係普教中 不過始終廣東話係母語 所以也怕不夠人爭

聽説中三升中四會踢一D人走,再收一D內地生填補番。仲有成間學校頗多內地生,唔知會唔會有文化差異。

聽説中三升中四會踢一D人走,再收一D內地生填補番。仲有成間學校頗多內地生,唔知會唔會有文化差異。

sunflower2000 發表於 19-9-30 07:56
聽説中三升中四會踢一D人走,再收一D內地生填補番。仲有成間學校頗多內地生,唔知會唔會有文化差異。 ...

咁恐佈⋯⋯