用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有小學英文書推介呢?
發新帖回覆
go

有沒有小學英文書推介呢?

我小女已看了英文書e.g. Rainbow Magic, Secret Kingdom, Secret Princess, Candy Fairies. 她十分喜歡那些題材的書,亦看了頗長時間。現想請教各位媽媽有沒有下一個階段的書推介呢?謝謝。

mllai 發表於 19-9-28 10:02
我小女已看了英文書e.g. Rainbow Magic, Secret Kingdom, Secret Princess, Candy Fairies. 她十分喜歡那些 ...

老鼠記者、Dork diaries, wimpy kid, my weird school 等,都適合7-8歲小朋友閱讀

你個女兒幾歲?我女兒快7歲,上述的書都看得津津有味!

回覆樓主

我女展開roald dahl系列之後,開左眼界,閱讀題材闊左,唔再係fairy / princess,亦衝破心理關口,睇over 200 pages既小說。

Thanks for your recommendation. My girl is six. I just want to expand her reading scope, not just fairy/princess. Any books that she can read after the fairies ones?

mllai 發表於 19-9-30 09:31
Thanks for your recommendation. My girl is six. I just want to expand her reading scope, not just fa ...

我女都係6歲,上面講既書大部分睇過,由fairy / princess 過渡到roald dahl,中間睇左ORT time chronicles collection stage 10-12,女仔都ok。

mllai 發表於 19-9-28 10:02
我小女已看了英文書e.g. Rainbow Magic, Secret Kingdom, Secret Princess, Candy Fairies. 她十分喜歡那些 ...

好似Warrior Cats 都好多人睇.

細路之前有睇左RONALD DAHL 系列既, 佢還有睇 PERCY JACKSON 系列.

我個人會推介佢之前睇, 老婆婆ENID BLYTON 寫既FAMOUS FIVE 和SECRET SEVEN 系統, 有趣得來正氣些, 無近年青少年小說果D 撈攪野.

taiyeung 發表於 19-9-29 23:51
我女展開roald dahl系列之後,開左眼界,閱讀題材闊左,唔再係fairy / princess,亦衝破心理關口,睇over 2 ...

retriever 發表於 19-9-30 13:44
好似Warrior Cats 都好多人睇.

好多好書介紹!
等我都俾本ENID BLYTO我女試下先
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊