用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 deleted
樓主: kct18
go

[英國] deleted [複製鏈接]

angelleungyp 發表於 19-10-1 00:03

Badminton 不是我首選,只不過在英國算是比較高質素不 ...

請問你提到最top的幾間即係邊間,無緣入都想學吓嘢!
另外那一間是你的首選?

angelleungyp 發表於 19-10-1 14:49

英國越來越多學校是十分執着入學年齡。不過也不是全部 ...

如果去英國睇學校,請問有什麼要留意?

kct18 發表於 19-10-3 02:06
如果去英國睇學校,請問有什麼要留意?

環境,宿舍,還有那一個科目設施特別大,你就會發現學校着重那一科了。
一定要問學校取校刋或資料,內裡多數會例出學校有什麼科目和成績。

kct18 發表於 19-10-3 02:03
請問你提到最top的幾間即係邊間,無緣入都想學吓嘢!
另外那一間是你的首選?
...

我老公認為英國top的女校,也是他的首選其中兩間(2018年的數據分析)
St. Paul’s Girls’ School
North London Collegiate School
兩間都是 independent day girl school,不收留學生,只收英國本土學生,還要住在學校指定範圍區域內,以上的勁到痴呀!
另外有兩間有 Boarding 會收 oversea 是
St. Mary’s School - Ascot (只有她可以同以上拼排)不是天主教徒無緣
Wycombe Abbey school要早兩年前報名

angelleungyp 發表於 19-10-3 03:07

我老公認為英國top的女校,也是他的首選其中兩間(201 ...
Wycombe Abbey school 不用兩年前報, 我囡囡8月有申請下年9月入讀sixth form, 只是學校要求一星期內考ukiset, 而我地當時剛剛決定申請去英國讀, 所以無咩準備, 決定唔考.

angelleungyp 發表於 19-9-29 19:43
以上三間一早已經看了和比較成績!
Wycombe Abbey 當然有睇啦!超班馬 - 要早兩年報名,還要飛到英國面試 ...
你囡囡都係考下年sixth form? 定已讀緊?

Smilesun 發表於 19-10-3 14:20
Wycombe Abbey school 不用兩年前報, 我囡囡8月有申請下年9月入讀sixth form, 只是學校要求一星期內考ukise ...

可能她們改了?!又或者你女兒是一個特別例呀!我估你女兒是讀緊st Paul co-edu ?DGS? 我知她們很喜歡收這兩間女校的 Top 女生呀!
你女兒有難得的機會,沒有去試真可惜。
以往一路是兩年前報名。你問十個 agent 十個都會答你要兩年前報名,還要飛去英國面試呢!
我朋友女兒在Wycombe Abbey 裡面讀了一年,之後轉去其他學校。我朋友和我不是高一缐家庭,我知她們文化不適我女兒,當初已沒有打算報讀。

比其他學校,Wycombe abbey 是較早做entrance test (e.g. 13+ 是9月考)。因為不同年級的考試日子都不同,所以需要去學校website 看清楚。如果現在(10月)apply, 應該是2021入學。

angelleungyp 發表於 19-10-1 03:12

你女兒是想考 yr 幾?
你資料真的做得好充足! 謝謝你!
想問下Mayfield同Beneden比較,又如何?
暫時我囡會考呢兩間? 佢近排忙於學校活動,沒有花太多時間去預備.
我都想幫佢報多一兩間, 但近排又太忙...

angelleungyp 發表於 19-10-3 14:57

可能她們改了?!又或者你女兒是一個特別例呀!我估你 ...

囡囡讀津校, 不過都係好的. 係你講果兩間之後一兩間..... 成績不算top.
我本身都無諗住報, 但囡囡想試下, 所以當時申請了, 但真係太急了, 我當時連ukiset係咩都唔知.

我原先打算等佢讀埋中五先, 咁有半年時間睇學校, 不過暑假plan了去冰島停英國, 咪約間學校visit覺得好好. 回來就約agent.所以無你預備咁足啊!

咁我地回來就即睇學校...

LLLT 發表於 19-10-3 15:14
比其他學校,Wycombe abbey 是較早做entrance test (e.g. 13+ 是9月考)。因為不同年級的考試日子都不同, ...
應該係咁, 我地大約8月2X申請, 所以要23/8前有ukiset成績...

Smilesun 發表於 19-10-3 16:44
囡囡讀津校, 不過都係好的. 係你講果兩間之後一兩間..... 成績不算top.
我本身都無諗住報, 但囡囡想試下,  ...

暑假時期,不知道英國的學校能否安排在這段時間 visit 喎?多數學校都放暑假 close 的

Smilesun 發表於 19-10-3 16:44
我本身都無諗住報, 但囡囡想試下,  ...

唔需要可惜,我相信Wycombe Abbey 係要最top的學生,ukiset起碼要999先好諗

kct18 發表於 19-10-3 18:50
唔需要可惜,我相信Wycombe Abbey 係要最top的學生,ukiset起碼要999先好諗

9.....

Ukiset report 有三個主要的items包括math, non verbal 和vocabulary(分級從1至9)。999的意思是三個items都最高分。

angelleungyp 發表於 19-10-3 17:32
暑假時期,不知道英國的學校能否安排在這段時間 visit 喎?多數學校都放暑假 close 的
...

我地剛剛過去的暑假去了Mayfield visit. 好鐘意!
我地報了summer musical camp俾囡囡, 再在camp site附近搵心儀學校, 一早預約, 學校好好, 好快就回覆.

Ranking is only an indicationOpinion is relative.
Rather, find out what subject choice is available, with A levels in mind. Ideally you would not want to move your kid out of the school she likes?
What subjects is this school strong in?

請問一下,boarding ratio 是否一個重要的考慮點?

有d學校 boarding ratio 低,變咗日校生多,會唔會同 boarding students 冇咁融合?

有d學校 boarding ratio 高d,甚至 full boarding,會唔會同學之間多啲溝通?

W211 發表於 19-10-15 07:24
請問一下,boarding ratio 是否一個重要的考慮點?

有d學校 boarding ratio 低,變咗日校生多,會唔會同 b ...

我覺得full boarding 係最好,因為會包括英國本地生,不過學校選擇不多!如果boarding 比例小,即代表boarding多數係中國和香港學生
‹ 上一主題|下一主題