用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 香港學界數學排名冠軍賽2020
go

香港學界數學排名冠軍賽2020

岩岩係message收到呢個數學比賽既資料
睇佢地個網話有「香港學界數學排名榜」
每場都計分,好似幾吸引

我應該會比細囝(小5)參加
佢好鐘意追逐排名榜
重有........最鐘意認叻
不過我覺得呢個概念幾好
就算囝囝排唔到名次都可以知道自己同同齡小朋友既差距有幾多
可以比個目標自己去進步

各位爸爸媽媽同意嗎?

➕➖❌➗ 📝💯

香港學界數學排名冠軍賽 2020 現正接受報名

比賽特色
🏆 全港首創「香港學界數學排名榜」
💡 全新比賽賽制、打破香港數學界傳統
🤩 「早鳥」(Early Bird) 報名優惠,參加全年 4 場初賽 + 1 場「挑戰賽」

第一場比賽(開幕賽)日期
🗒 小學各組比賽日期:2019 年 12 月 1 日(星期日)
🗓 中學各組比賽日期:2019 年 12 月 8 日(星期日)
📣 截止報名日期為 2019 年 10 月 31 日(星期四)

比賽章程、參賽表格及會員申請表格都可在大會網頁 http://www.hksma.hk 下載。😆😆😆

🧮🔺🔵📐📚

有d圖片顯示唔到tim

bobochu0101 發表於 19-9-27 18:18
岩岩係message收到呢個數學比賽既資料
睇佢地個網話有「香港學界數學排名榜」
每場都計分,好似幾吸引:lover ...
我覺得係全港青少年數學挑戰賽有關,有冇 JM 都覺得係?

回覆 Anniemun 的帖子

係同一間機構黎ga睇呢度就知:http://hksma.hk/introduction.html
有冠軍賽同挑戰賽
而且全部都計分

"本會主辦的數學比賽包括「香港學界數學排名冠軍賽」 (THE HONG KONG SCHOOLS MATHEMATICS RANKING CHAMPIONSHIP) 及「全港青少年數學挑戰賽」 (THE HONG KONG YOUTH MATHEMATICAL CHALLENGE),所有比賽的成績均列入香港學界數學排名榜"

bobochu0101 發表於 19-9-28 19:13

係同一間機構黎ga睇呢度就知:http://hksma.hk/introduction.html
這機構頒獎時有啲亂及參賽要收費

這個比賽主辦單位好用心辦比賽,老師都話題目好有水準,小朋友都會繼續玩。

各場初賽(按每場計算):由學校提名的參賽者,參賽費用為每位港幣 180 元正;由家長提名的參賽者,參賽費用為每位港幣 250 元正;總決賽:參賽費用為每位港幣 400 元正。

計落都唔算平…

醒目開學勳章 貢獻勳章

但報哂全年,有7折,俾$89x 玩5個比賽,又好似OK喎,,,
恐龍家

如果係全港青少年數學挑戰賽嘅主辦機構舉辦, 我會期望佢嘅題目質素一樣咁高, 如題目高質, 900可以玩五場比賽, 其實已經好抵. 不過比賽日期橫跨整個學年, 只係驚報咗名但之後同其他活動有time clash.

setom 發表於 19-10-3 18:59
如果係全港青少年數學挑戰賽嘅主辦機構舉辦, 我會期望佢嘅題目質素一樣咁高, 如題目高質, 900可以玩五場比 ...
又係wo到6月有機會撞正其他考試同升中talk
要想下應該每次報名
定係一次比?

bobochu0101 發表於 19-9-28 19:13

玩開奧數,去到高小已有不少比賽,仲免费,除非好喜歡排名,否則$900再加多5个比賽,真系要好好度下D期先好報

王家爸爸    發表於 19-11-6 09:17

回覆 ftmhappy 的帖子

對。老實說玩開奧數的一班人心中已有排名。

王家爸爸    發表於 19-12-10 13:25

回覆樓主:

deleted

MsPi 發表於 19-11-16 18:59
回覆 ftmhappy 的帖子

對。老實說玩開奧數的一班人心中已有排名。

同意,免費比賽有好多,有參加華夏盃、港澳盃、大灣盃、TIMO、HKIMO, 但進級賽及全國總決賽就只會參加華夏盃、港澳盃、大灣盃,來來去去都係個d名啦

講真,玩開數學比賽既,都大概知道每個比賽既水平同認受性。華夏盃、港澳盃之類勝在免費,又有一定既認受性,係起步既好選擇。
如果講認受性,一定係保良局主辦,民政事務總署贊助,辦咗第四十幾屆既全港小學數學精英選拔賽;香港理工大學應用數學系同全港十八區中學合辦既全港小學數學比賽;教育局、香港教育工作者聯會、香港資助小學校長會、香港數理教育學會合辦既香港小學數學創意解難比賽;香港教育專業人員協會主辦,香港教育學院協辦,有近三十屆既全港小學數學比賽。
有咁多認受性高既比賽,參加哂都好唔得閒,無謂浪費時間參加其他既比賽。

王家爸爸 發表於 19-12-10 13:40
講真,玩開數學比賽既,都大概知道每個比賽既水平同認受性。華夏盃、港澳盃之類勝在免費,又有一定既認受性 ...

同意

王家爸爸 發表於 19-12-10 13:40
講真,玩開數學比賽既,都大概知道每個比賽既水平同認受性。華夏盃、港澳盃之類勝在免費,又有一定既認受性 ...
其實這些比賽同華夏盃港澳盃獲奬都係同一班人。

mikimoto12 發表於 19-12-10 14:38
其實這些比賽同華夏盃港澳盃獲奬都係同一班人。
其實認受性高嗰四個,亦都係同一班人。

王家爸爸 發表於 19-12-10 16:32
其實認受性高嗰四個,亦都係同一班人。
所以其實也都冇所謂認受性高低, 無論邊個比賽攞到頭幾名其實意義都係一樣

mikimoto12 發表於 19-12-10 16:58
所以其實也都冇所謂認受性高低, 無論邊個比賽攞到頭幾名其實意義都係一樣 ...
對,四個認受性高既,其實分別唔太大;華夏盃、港澳盃呢啲二線比賽,之間既差異亦都唔大。但係兩種比賽之間既差異就好大。其他新既比賽,就更加無謂花時間啦。