用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適合資優生的中學 ?
樓主: Sandylam858
go

適合資優生的中學 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-9-30 13:27
坊間對IQ數字有唔少唔解,其實想小朋友將來有成就,最重要既係,首先,擴闊知識面,令小朋友學到既知識面夠 ...
依家好多老師免煩, 都叫家長去做資優評估, 真正幾多人評估後係既, 唔知啦
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Sandylam858 發表於 19-9-27 18:11
請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks. ...

據說皇仁天文學會有悠久歷史...

無記錯袁國勇, 高永文都有天文會話當年, 話自己磨玻璃鏡.

醒目開學勳章 貢獻勳章

miriam 發表於 19-9-30 13:53
呢位小朋友已經係科大讀緊課程, 係咪真正資優或有其他優異之處唔多講

我同佢父母講, 對住佢反應慢 D 都死 ...
讀得科大DP,學習能力上一定過人,唔怕困難,有學習動機,基本上,呢d就係資優特質
一般人,無可能讀得掂
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 19-10-3 11:22
讀得科大DP,學習能力上一定過人,唔怕困難,有學習動機,基本上,呢d就係資優特質
一般人,無可能讀得掂
...
個時聽到某男女校唔收時, 我話可能學校搞唔掂呢, 同埋佢既瓣數太多, P.4 已經 8 級, 仲要唔止一種樂器, 畀 D 心機儲錢放洋喇, 香港 SUPPORT 唔到佢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

retriever 發表於 19-10-2 13:40
據說皇仁天文學會有悠久歷史...

無記錯袁國勇, 高永文都有天文會話當年, 話自己磨玻璃鏡.
袁國勇、高永文嗰個年代,個個都係自己磨鏡做反射望遠鏡,我自己都磨過。

已 fact check, 般含道呢兩間男校都有天文學會,仲出過3位天文台長**,大家可以參考:
KC - 林超英,李本瀅
SPC - 岑智明

**天文台台長同天文知識叻並直接關係

醒目開學勳章

kiwi2007 發表於 19-10-3 16:36
已 fact check, 般含道呢兩間男校都有天文學會,仲出過3位天文台長**,大家可以參考:
...
天文台講緊嘅係天氣,其實同天文學又真係無乜關係(除咗太空天氣)

kiwi2007 發表於 19-10-3 16:36
...
Observatory(氣象局)翻譯做天文台係香港既獨特譯法,不過大家將錯就錯,繼續咁叫。氣象局需要既知識係地球物理學,唔係天文學。

中文大學有資優課程, 提供畀中學生
常規課堂好難包含埋資優嘅課程
如果夾硬做又未必做得好
‹ 上一主題|下一主題