用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適合資優生的中學 ?
樓主: Sandylam858
go

適合資優生的中學 ?

piglet0529 發表於 19-9-28 09:56
純觀星的去過下,反而提下樓主佢哋去天文會跟太空館攪的talk先啱的,就像剛過去的數星期四晚的。我仔聽得 ...
上年定前年見到lcsd poster 但已missed 左,唔知今年又有搞,better luck next yr i guess

btw, 你們知否 elon musk 開左間學校,有興趣可查詢下。另外仲有小太空人計劃(非牟你那些)

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-28 09:58
thx. 推介一 bbc documentary : the earth story.  好耐好耐之前我在tvb pearl 睇過,超正

謝謝推介! 以我仔而言,他幼稚園時已常看這類DVD, 看完一套又要求買另外的。除earth外,space類,weather類也喜歡。自小到戲院,他不是要求看卡通片,而是星際片及自然災難片。

piglet0529 發表於 19-9-28 10:06
謝謝推介! 以我仔而言,他幼稚園時已常看這類DVD, 看完一套又要求買另外的。除earth外,space類,weather ...

我覺得earth story 係 classic,令一個對地理本來全無興趣的我都wow一聲,你睇下搵唔搵到

piglet0529 發表於 19-9-28 10:06
謝謝推介! 以我仔而言,他幼稚園時已常看這類DVD, 看完一套又要求買另外的。除earth外,space類,weather ...

另外舊災難片:twister, the day after tomorrow 值得看
interstellar 應已看吧

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-28 10:21
另外舊災難片:twister, the day after tomorrow 值得看
interstellar 應已看吧

係呀! 仲有很多其它,我只陪他睇一次,佢睇好多次,識背的情節。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-28 10:11
我覺得earth story 係 classic,令一個對地理本來全無興趣的我都wow一聲,你睇下搵唔搵到 ...

應該有,可能係第一套添 我認得個封面

回覆樓主:

.....

回覆樓主:

回覆樓主:

優才

piglet0529 發表於 19-9-28 10:37
應該有,可能係第一套添  我認得個封面

https://www.amazon.co.uk/Earth-Story-DVD-Danielle-Peck/dp/B000FS9SGE

8 episodes

1. The Time Travellers
2. The Deep
3. Ring of Fire
4. Journey to the Centre of the Earth
5. The Roof of the World
6. The Big Freeze
7. The Living Earth
8. A World Apart

應該是這隻,its more geology than geography

MrBeast 發表於 19-9-28 09:31
記得之前大6天望遠鏡請人,山ka la 咁遠的無人之地,退休當隠居都不錯  ...
雲貴高原嗰個?

王家爸爸 發表於 19-9-28 13:32
雲貴高原嗰個?

唔記得lu, 不過我估應該是成日望住個mon 多過望星,個鏡是成個山谷radio frequncy 個d

piglet0529 發表於 19-9-28 09:41
不止要天文望遠鏡的。觀星只是其中一環。我都揾緊
天文觀察只係初步,數學先係重點,例如熟悉 Fourier transform 先可以將天文望遠鏡觀察到既數據進行分析,分析咗先有用。

MrBeast 發表於 19-9-27 23:03
香港光害咁勁,其實可以睇到乜?印象中天文科好似被港大cut 左?是否美國大6較多oppotunity? ...
只係無得主修天文,選修係可以的

happybebebe 發表於 19-9-28 11:44
想在大學讀天文,一定要高中修物理、數學,大學入讀物理系

睇下點定義讀,如果選修天文,以港大為例,並唔需要修數學(M1/2)和物理,當然有就會容易讀上手。

但主修的話,港大已經冇咗,中大科大唔知有冇,但就算有,都唔建議讀。真正想發展天文研究,一定係美國或者國內。

MrBeast 發表於 19-9-28 13:34
唔記得lu, 不過我估應該是成日望住個mon 多過望星,個鏡是成個山谷radio frequncy 個d ...

嗰個應該係全球最大嘅射電望遠鏡

醒目開學勳章

mannewliv 發表於 19-9-28 20:31
睇下點定義讀,如果選修天文,以港大為例,並唔需要修數學(M1/2)和物理,當然有就會容易讀上手。

但主 ...

我果個就未定實既,因為佢地球科學地埋也喜歡,樓主的小朋友也是。其實以他只有某的所資優,也不是績優。只是約1B成績,傳統名校就未必考到。

其實需要找到一些特別 支援這方面資優的學校比較好, 但應該不是傳統名校, 因傳統名校收生時不會只 考慮資優, 還需 學生是否績優或泛優。資優學苑的課程不是什麼特別的課程,很多學校都推薦成績較好的同學參加。但如果發現自己子女有專長,亦可家長 自薦報名,考試。

Soundervolt 發表於 19-9-28 09:42
好成績資優學生當然會被唔少名校取錄,所以呢類學校會比較多經驗及資源去栽培資優學生,除咗喺學習上,仲有 ...

都有例子是喇小資優,升中一考某男女校,結果失敗了。