用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好難選擇 VTC美容及化妝
樓主: moon88
go

好難選擇 VTC美容及化妝 [複製鏈接]

moon88 發表於 19-9-30 15:32
我上了演藝學院網, 不見有化妝造型入門.
https://www.hkapa.edu/tch/tea/study-programmes/fast-track-intensive-training-programme

多謝資料提供.不過佢連工程上的課目, 不只是化妝.

除了 VTC, 佢也想轉去兆基創意書院.

moon88 發表於 19-10-2 16:59
多謝資料提供.不過佢連工程上的課目, 不只是化妝.
係,  APA 要有化妝只係其中一样,
好多野讀, 唔易讀

moon88 發表於 19-9-27 13:29
呀女現讀 BAND 1 F.2, 佢一直興趣想學化妝及特技化妝, 見 VTC 有美容及化妝可以在 F.4 開始讀, 佢好想轉,  ...

女兒在現校能勉強升班嗎?如果仍能升班,可留意學校高中時是否容許學生報Applied Learning,當中有一科是美容化妝。Applied Learning 可當一科選修科,星期六到開辦院校上堂,女兒可體驗一下是否喜歡,唔洗完全放棄DSE轉讀VTC

假如在現校升唔到班,同意樓上所講,轉去b2或b3校,完成DSE。同樣,可於高中時讀applied Learning 。

女兒入到b1學校,唔會完全讀唔到書的。太早轉讀職訓課程,便限制了將來的選擇。讀完DSE, 就算目標只是攞5個2,將來出路也多的

VTC的不同院校 每年都有open day, 你得閒上網頁搵下有化粧嗰幾間去參觀下,體驗下再考慮

其實她一直不太喜歡讀書, 可以上B1 也是因為小學直升. 佢已經決定下年轉兆基創意書院. 不過唔知收唔收.

moon88 發表於 19-10-3 10:34
其實她一直不太喜歡讀書, 可以上B1 也是因為小學直升. 佢已經決定下年轉兆基創意書院. 不過唔知收唔收. ...

如果兆基好似又ok喎!只要接受到佢d同學會潮d,番學可以個頭半紅半黑就ok了!始終同band1學生有出入,不過我住附近又唔見有乜壞學生,有時有d市集d野都唔錯!

In2c68 發表於 19-10-3 14:36
如果兆基好似又ok喎!只要接受到佢d同學會潮d,番學可以個頭半紅半黑就ok了!始終同band1學生有出入,不過 ...
我去過 OPEN DAY, D 老師都好潮. 因為我女喜歡 ART, 所以佢好想轉.

moon88 發表於 19-10-3 15:21
我去過 OPEN DAY, D 老師都好潮. 因為我女喜歡 ART, 所以佢好想轉.

其實睇過open day又真係好想轉咪試下囉,我始終覺得番學番得開心至有用,生活係為自己唔係滿足人!我相信乜學力心態勝於一切,可能他日有自己的一片天!
‹ 上一主題|下一主題