用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好難選擇 VTC美容及化妝
go

好難選擇 VTC美容及化妝 [複製鏈接]

呀女現讀 BAND 1 F.2, 佢一直興趣想學化妝及特技化妝, 見 VTC 有美容及化妝可以在 F.4 開始讀, 佢好想轉, 但我見好像評論不太好. 應否試下呢?
   1    0    0    0

moon88 發表於 19-9-27 13:29
呀女現讀 BAND 1 F.2, 佢一直興趣想學化妝及特技化妝, 見 VTC 有美容及化妝可以在 F.4 開始讀, 佢好想轉,  ...

即係唔讀F4讀VTC?VTC係考完DSE果批課程會好D喔,俾讀完F3果D無咁好,學生都無咁上進的。

呀女現讀 BAND 1 F.2, 佢一直興趣想學化妝及特技化妝, 見 VTC 有美容及化妝可以在 F.4 開始讀, 佢好想轉,  ...
既然讀緊 B1應該好好珍惜,無論如何都捱完S6先再轉。現今世代學歷非常重要,如果連S6學歷都冇將來出社會工作競爭力會非常弱,除非成績好差或者跟本讀不下去,否則唔值得未畢業就放棄傳統學校而轉讀VTC.

如果佢唔係成績跟唔上,可以讀埋DSE,暑假報美容化粧課程,坊間有好多興趣班
如果讀唔上,先考慮讀VTC青年學院

可以考慮課餘讀演藝學院既短期課程,學化妝造型入門,當校外活動玩。

如果讀得上,最好完成dse先。美容和化妝係有趣,但當一份工去做又係另一回事。讀多少少書,keep more doors open,日後多d選擇。

一定是繼續讀B1, 就算B2/B3 都要繼續,除非真的讀書完全吾掂,估計DSE 冇可能合格,先至去VCT。  你囡囡都希望將來能做美容化妝能與外國人交流、合作,甚至上 you tube做youtuber, 連DSe 中、英文水準都做不到, 將來發展非常有限。

回覆樓主:

如果考完dse仍然打算讀化妝,那不如讀完中三就去讀化妝更直接。捱完dse只是表面好看,對從事化妝並沒有多大幫助。

咁后生大把時間,好好醜醜完全中學階段先,之後,想讀乜做乜再按自己興趣去行,人生流流長,不好讓自己留下 遺憾。

asweetmom 發表於 19-9-30 10:00
如果考完dse仍然打算讀化妝,那不如讀完中三就去讀化妝更直接。捱完dse只是表面好看,對從事化妝並沒有多大 ...
我也是這樣想, 佢成績不好的.

王家爸爸 發表於 19-9-29 00:33
可以考慮課餘讀演藝學院既短期課程,學化妝造型入門,當校外活動玩。
我上了演藝學院網, 不見有化妝造型入門.

moon88 發表於 19-9-30 15:30

佢成績唔好,點解唔考慮轉去比較合適的B2/B3學校?中學除咗為DSE,仲有其他嘢學,人際關係、價值觀、文化內涵、自我價值等等,都係中學時建立,去到其他院校,或出嚟社會工作,就無人會教你,無人容許你犯錯。

其實完左dse比較好,我識好多人出嚟做野後先發覺原先讀果科同做野的感覺完全兩回事,之後再轉讀其他科,所以如果無dse 如果出嚟就業後想轉行或再進修就比較難了!

你之前沒說孩子成績不好,所以大家一面倒可惜B1學生不完成中學中途改去讀化妝。
也有意見是寧願轉去B2、B3中學也要完成中學階段,學業應該會輕鬆很多,你問下孩子願不願意。
也可以商量一下,如果留在現校,但不以大學為目標(也是為了減輕壓力),除了化妝孩子有沒有其他想做的職業。

In2c68 發表於 19-10-2 01:07
其實完左dse比較好,我識好多人出嚟做野後先發覺原先讀果科同做野的感覺完全兩回事,之後再轉讀其他科,所 ...

這種情況讀完大學的人也很常見,甚麼學歷轉行都是困難的,都要從頭來過的。

little_yolky 發表於 19-10-1 09:46
佢成績唔好,點解唔考慮轉去比較合適的B2/B3學校?中學除咗為DSE,仲有其他嘢學,人際關係、價值觀、文化 ...

VTC只是不用穿校服,個人行為寬鬆些,其他方面和文法中學差別不大。

GreenMaDad 發表於 19-9-29 20:59
一定是繼續讀B1, 就算B2/B3 都要繼續,除非真的讀書完全吾掂,估計DSE 冇可能合格,先至去VCT。  你囡囡都 ...

外國都要做中國生意學中文,樓主孩子做自己人生意已經忙不過來了。
提升交流水平,首先是本業化妝技巧,本業都做不好根本不用談其他。不考DSE也可以繼續學好中文英文的,只只要有心。

asweetmom 發表於 19-10-2 08:28
VTC只是不用穿校服,個人行為寬鬆些,其他方面和文法中學差別不大。

我朋友響入面教過,佢表示F3程度可以入讀既課程大部分同學都比較散,無咁好秩序;但DSE資格入讀果班學生就好多都俾心機。兩類學生表現明顯唔同。

little_yolky 發表於 19-10-2 08:36
我朋友響入面教過,佢表示F3程度可以入讀既課程大部分同學都比較散,無咁好秩序;但DSE資格入讀果班學生就 ...

其實就和以前的中五和中七去VTC讀HD一樣,中七進去的已經浪費兩年時間(CE成績最差那批勉強升中六多數是考不上大學的),讀完和中五進去的取得相同學歷。

鼓勵啊囡努力完成DSE先,
如果佢係这行的天资, 你係埋沒唔到,
完成學業再去學都唔會迟
女成熟點才去VTC,  效果會再好,
學院會推薦高質素水平學生去參加vtc 搞嘅 worldskills

‹ 上一主題|下一主題