用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友K1認字
go

小朋友K1認字

小朋友由開學到而家學校教左五、六個中文子,係「大、小」這樣的字,同學仔都識,唯獨我小朋友完全記唔到。請問大家小朋友有這樣情況嗎?請問有方法可以分享下嗎?謝謝

回覆樓主:

試下用圖像記憶呀, 例如大字, 你叫佢自己身體扮一次大字, 等佢加深記憶, 又例如車字, 你同佢講車字中間個田字好似車入面個太盤咁, 等佢聯係到,就會學得到

RaindyCheuk 發表於 19-9-27 12:16
試下用圖像記憶呀, 例如大字, 你叫佢自己身體扮一次大字, 等佢加深記憶, 又例如車字, 你同佢講車字中 ...

謝謝你呀,希望攪得掂

圖像法真係好好𠺢!你可以試下用敎育局讀寫樂教材套,雖然小一學的,但有圖像認字的方法。希望仍可以下載到啦!或者有時在鹽粒、米盤中用手指寫字,都好好玩架。

圖卡字卡配對遊戲。卡向底 ,反轉後配對了,有一分。每次玩幾對。識左慢慢拿走,加入新字和圖

Marie2005 發表於 19-9-29 09:12
圖像法真係好好𠺢!你可以試下用敎育局讀寫樂教材套,雖然小一學的,但有圖像認字的方法。希望仍可 ...

謝謝,試過但開唔到,請問需要D乜software?

bobofung 發表於 19-10-1 13:30
圖卡字卡配對遊戲。卡向底 ,反轉後配對了,有一分。每次玩幾對。識左慢慢拿走,加入新字和圖 ...

謝謝你,我要自製比佢玩

junlymom 發表於 19-10-1 21:14
謝謝你,我要自製比佢玩
試吓同佢一齊整... 增加樂趣