用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇機會上Level5?
go

有冇機會上Level5? [複製鏈接]

1    0    0    0

如果嫌書悶,睇National Geographic果的會唔會有興趣d?上Youtube睇英文片。每日兩個鐘閱讀加睇片。語文要浸。

YmOra    發表於 19-9-27 09:32

醒目開學勳章

LeoChung_FB 發表於 19-9-26 22:12
我今年Form5,老師預計Level3(英文),有冇機會爆上Level5?

難。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章 王國長老

跌呢就成日見,升呢好難

我今年Form5,老師預計Level3(英文),有冇機會爆上Level5?

睇你有冇決心要進步。一定要多聽多講多睇,再加 drill 考試技巧,仲有一年多時間,畀心機。

要睇個老師prediction 有幾準
升一個level可以,但得一年半,爆2個grade, 咁其他科呢

我個仔老師話1佢考3,有可能,要針對性學考試技巧加底
個問題系驚顧此失彼

我朋友老師predict佢中史攞D,最後攞B。不過佢最尾兩年係好努力。

ryantam9394 發表於 19-10-1 10:28
要睇個老師prediction 有幾準
升一個level可以,但得一年半,爆2個grade, 咁其他科呢 ...
難, 我女校predict 話你咩level, 出泥一样無變

連跳兩級難度好高,尤其 Level 3 同 5 分別差咁遠。
Level 4 就得,肯操卷操熟 grammar (即係寫 10 句要有 7 句係冇錯 grammar)、背金句實上到。

1998Ruby1998 發表於 19-10-14 19:59
連跳兩級難度好高,尤其 Level 3 同 5 分別差咁遠。
Level 4 就得,肯操卷操熟 grammar (即係寫 10 句要有 ...

請問背金句嘅意見思係背D名人金句?作文時引用出來?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-10-15 08:41
請問背金句嘅意見思係背D名人金句?作文時引用出來?

英文背金句係背  standard phrases,例如 I am writing with regard to xxxx, I believe that xxx is impossible to achieve/feasible/popular among teenagers, I would be grateful if you could consider my xxx

背名人金句,英文作文係唔 work,唔會加分。

1998Ruby1998 發表於 19-10-15 08:46
英文背金句係背  standard phrases,例如 I am writing with regard to xxxx, I believe that xxx is impo ...

OIC

我仲以為背名人金句,整色整水會加分,我唔熟DSE行情
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

好睇實際情況,寫係比較難喺短時間改善,聽講睇係比較容易。仲有成一年多,未必無可能,但係唔會容易,需要好努力。

要進步兩級係比較難,尤其兩級後係級5成績就更加難。不過,若然你係因為某D大學課程好想讀又好需要睇英文是否有5嘅話,建議你點辛苦都要努力。肯做係有機會嘅!努力呀!

1998Ruby1998 發表於 19-10-15 08:46
英文背金句係背  standard phrases,例如 I am writing with regard to xxxx, I believe that xxx is impo ...
用啲深字會加分嗎?
或者, 咩內容既文會俾到好印像改卷老師?

October. 發表於 19-10-16 13:36
用啲深字會加分嗎?
或者, 咩內容既文會俾到好印像改卷老師?
點解用深字會加分?
能夠將複雜既概念,用最簡單既方法講,先係高手。

王家爸爸 發表於 19-10-17 09:20
點解用深字會加分?
劲囉! 講笑啫。
係架, 能夠咁样運用文字應属高手.

文章写得道地、 流畅, 言之有物, 用小小貼切既靚字,應該都會幾吸睛.

王家爸爸 發表於 19-10-17 09:20
點解用深字會加分?

首先要將什麼是「深字」定義先!

有份改DSE英文卷的老師,就會話到比你聽為何「深字」會高分!

‹ 上一主題|下一主題