用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地平時會唔會迫小朋友温書或練琴架? ...
go

你地平時會唔會迫小朋友温書或練琴架?

依家好多家長都望子成龍,望女成鳳,咁唔知你地平時會唔會迫小朋友温書或者練琴呢?同埋你地覺得迫有冇用?

回覆樓主:

佢細個時會提吓,同佢傾吓,要佢都on board,呢d係應該做既事。

大個希望佢自律,唔係大家都痛苦。

如果要逼先練琴,不如唔好學啦,浪費大家時間金錢

如果佢唔洗溫都應付到的,點解要逼佢溫

如果唔溫就唔合格的,咪俾佢試下唔合格,自己面對唔溫習的後果

msnancyyung 發表於 19-9-26 20:00
依家好多家長都望子成龍,望女成鳳,咁唔知你地平時會唔會迫小朋友温書或者練琴呢?同埋你地覺得迫有冇用? ...
我仔仔细個仲可以逼練琴,到9歲已經逼得好辛苦便決定放棄唔學。 逼得咁辛苦,學嚟做乜?而家 11歲,除咗中默之外,咁多年從來都無温過書, 因為上堂學完佢已經記得。 當然如果你小朋友記性唔係咁好,我覺得有需要佢溫。

回覆樓主:

唔係迫,係習慣,是每天都會做的事

msnancyyung 發表於 19-9-26 20:00
依家好多家長都望子成龍,望女成鳳,咁唔知你地平時會唔會迫小朋友温書或者練琴呢?同埋你地覺得迫有冇用? ...

看你希望得到什麼,我女都要迫下,不過都是陪溫,有講有笑,沒有拒絕,她自己也想有點成績,的確是一種習慣。

Jane1983 發表於 19-9-26 20:38
佢細個時會提吓,同佢傾吓,要佢都on board,呢d係應該做既事。

大個希望佢自律,唔係大家都痛苦。

我都覺得自律好重要,因為隨著小朋友年紀的增長,家長會愈來愈難迫到佢地,咁呢個時候小朋友的自發性就好重要!

davywm    發表於 19-9-27 10:42

mansum92 發表於 19-9-26 21:31

習慣真係好重要,所以我都認同家長可以引導小朋友養成良好習慣~

Cheeselover 發表於 19-9-27 05:23
看你希望得到什麼,我女都要迫下,不過都是陪溫,有講有笑,沒有拒絕,她自己也想有點成績,的確是一種習 ...

所以態度非常重要,要温和地推動一下佢~

LeeCC 發表於 19-9-26 20:44
如果要逼先練琴,不如唔好學啦,浪費大家時間金錢

如果佢唔洗溫都應付到的,點解要逼佢溫

但會唔會因為怕小朋友細個唔識諗,一覺得辛苦就逃避,所以先有家長會用迫呢個方法?

msnancyyung 發表於 19-9-27 07:28
但會唔會因為怕小朋友細個唔識諗,一覺得辛苦就逃避,所以先有家長會用迫呢個方法?
...

所以咪要低年級時俾佢試下唔溫習就低分,接住下一次就提醒佢溫,溫左有好成績,以後就有動力去溫,小朋友唔跌過,點知道因果

次次阿媽逼溫習,陪溫習,佢都無試過低分,點會著緊,試低分呢樣野,要四年級前試,五年級玩唔起啦

LeeCC 發表於 19-9-27 07:39
所以咪要低年級時俾佢試下唔溫習就低分,接住下一次就提醒佢溫,溫左有好成績,以後就有動力去溫,小朋友 ...

呢個的確係一個好方法呀~放手俾佢跌倒,佢先會成長!不過有部分家長太錫小朋友,唔忍心小朋友會跌倒,咁又會引致另一個問題

msnancyyung 發表於 19-9-27 07:42
呢個的確係一個好方法呀~放手俾佢跌倒,佢先會成長!不過有部分家長太錫小朋友,唔忍心小朋友會跌倒,咁又 ...

咪發生甘既故事,家長一直陪溫習,但溫錯範圍,結果低分,小朋友返去發家長脾氣,話家長同佢溫錯範圍,以上故事主角系五年級

LeeCC 發表於 19-9-27 07:54
咪發生甘既故事,家長一直陪溫習,但溫錯範圍,結果低分,小朋友返去發家長脾氣,話家長同佢溫錯範圍,以 ...

咁家長咪勁唔開心?陪佢溫,又要俾佢話

mansum92 發表於 19-9-26 21:31
我會話係佢的責任

msnancyyung 發表於 19-9-27 08:12

咁家長咪勁唔開心?陪佢溫,又要俾佢話

五年級了,媽咪睇錯範圍,佢都應該識得出聲吧,點解將責任退曬父母身上?

回覆 msnancyyung 的帖子

明白什麼是該做的事,乜嘢係責任,明白要自律。讀書學習係為自己,唔係為父母,掌握做人分寸。
呢d都係一直要教小朋友,雖然花時間,唔係講一兩次就聽,但值得花時間和精神。

msnancyyung 發表於 19-9-27 07:42
呢個的確係一個好方法呀~放手俾佢跌倒,佢先會成長!不過有部分家長太錫小朋友,唔忍心小朋友會跌倒,咁又 ...

無標準答案,每一個小朋友都是獨特,當然當然general direction 是要學識自理和解決問題

Jane1983 發表於 19-9-27 08:21
回覆 msnancyyung 的帖子

明白什麼是該做的事,乜嘢係責任,明白要自律。讀書學習係為自己,唔係為父母, ...

我都認同從小講道理同原因俾小朋友,令佢明白背後的用意,比毫無理由咁迫係更有用~但想請教下,小朋友通常幾大先識聽你講道理呢?

LeeCC 發表於 19-9-27 07:54
咪發生甘既故事,家長一直陪溫習,但溫錯範圍,結果低分,小朋友返去發家長脾氣,話家長同佢溫錯範圍,以 ...
哈哈,我之前幫仔溫常識,都唔小心整蠱佢,搞錯時間事件,結果考試扣咗4分,呈分試喎!不過我鬧自己多D!而且佢明白下次唔可以太依賴,覺得我講的唔對路,  需要去clarify.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊