用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 私立學費
go

私立學費 [複製鏈接]

想集各媽媽意見,如果小一打算比大女讀私立學校,除學費,校車外仲有咩開資?

第時妹妹想跟讀,係咪唔係想跟就跟?
   2    0    0    0

學費車費佔大部份,之後有lunch,如學樂器、join樂團亦會有較大開支。弟妹可能有d優勢,不過仍要睇個人實力同表現,唔包收的。

回覆 LeeTinNet 的帖子

私立學校參加校內舉辦的課外活動一般要收費 ,例如:音樂、體育、辯論、資優課程……當然參加與否,絕對自由。某些私小會講多數收弟/妹 ,當然唔會講實100%,但有些私小只有聽過妹妹抽中名津唔讀,不是姐姐私小唔收。

回覆樓主:

點解一定要讀私立? 如真資, 有政府津貼每位學生近六千元/月. 私校全部費用家長俾晒。

簽名被屏蔽

assado 發表於 19-9-27 11:39
點解一定要讀私立? 如真資, 有政府津貼每位學生近六千元/月. 私校全部費用家長俾晒。
...

因為趙sir教路,我10-15分應該搵定私直做back-up,想預計下如果博失左費用又要比幾多

fefemom 發表於 19-9-27 09:43
回覆 LeeTinNet 的帖子

私立學校參加校內舉辦的課外活動一般要收費 ,例如:音樂、體育、辯論、資優課程… ...

多謝你詳細解釋,想再下私直學校每年學費都會加嗎?係合理水平嗎?

LeeTinNet 發表於 19-9-28 05:19
多謝你詳細解釋,想再下私直學校每年學費都會加嗎?係合理水平嗎?

不一定年年加,但畢竟私立沒有政府資助,加學費多數比直資學校頻密,而加幅一般大約5%。
另外你需要想一想,如果直資「一條龍」上中學,要交學費十二年。

回覆樓主:

可看看相關報導:

https://www.hk01.com/社會新聞/378909/逾半直資學校獲批加學費-圓玄小學加費20-英華書院加逾一成

LeeTinNet 發表於 19-9-28 05:19

以KTS為例,我大女當年小-$2800(现已大二),年年加200, 而家已係5700.
https://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_1.html#L

LeeTinNet 發表於 19-9-28 05:15
因為趙sir教路,我10-15分應該搵定私直做back-up,想預計下如果博失左費用又要比幾多
...

直資註册咗要放棄自行/大抽獎
所以有位就要決定 做唔到back-up

「凡獲直資小學取錄的學生,在接受直資學校小一學位後,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如他/她已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。」

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-POALeaflet2020_TC.pdf

...

部分私立亦做唔到back-up

https://www.hk01.com/親子/373733/小一入學-8間私小獲取錄後要放棄大抽獎-升學專家-做法公平

醒目開學勳章 貢獻勳章

...

趙sir 講嘅野,唔係唯一方案,聽下好喇,唔駛信哂/跟足
如果錢、細嘅跟唔跟到,會係你考慮重點,咁~建議你大抽獎時選校較為穩陣,咁第一唔中都入第二
你到時先以"值唔值"、適合程度去比較,因為一間二三線私小同一線官津比,可能官津校好過,但二線官津同一線私小比,就真係諗清楚所花多嘅錢值唔值喇
恐龍家

私校冇政府錢,完全靠學費和捐款,學費自然偏高也做不到小班教學。舉例神女校,一班35人,學費年年加,今年已加到七萬,校車約一年萬五至兩萬多,再加書本費,少少雜費,基本開支一年約十萬。學校學業要求高,體藝也要全面發展,所以課外活動興趣班家長也不可以鬆懈,又要錢。當然呢部份就豐儉由人,睇自己想點。另外一間一線女私校,學費略平,主要原因在於一班45人,一級五班,拉平著嘖。入到去樣樣亦要收費。當然啦,呢啲私校部分家長經濟地位亦不俗,學費濕濕碎啦,只是普通中產家庭入讀前最好計長遠地為好。依家全球經濟不明朗,香港地又⋯⋯普通人有錢傍身都好呀。

yaijing 發表於 19-10-9 12:14
乜而家仲有學校成四十五人一班咁多,仲要係私校?唔係卦?

一線女私校 每級5班 → SPC

http://www.spcspr.edu.hk/graduate1819.html

yaijing 發表於 19-10-9 12:14
乜而家仲有學校成四十五人一班咁多,仲要係私校?唔係卦?

如果無記錯,小一收生時Sfa和德望都係40+的。

Poyau 發表於 19-10-9 13:58
一線女私校 每級5班 → SPC

http://www.spcspr.edu.hk/graduate1819.html
中學也是過40人一班?

fefemom 發表於 19-10-10 14:28
中學也是過40人一班?

中一五班 ~200人
‹ 上一主題|下一主題