用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 (女仔) 1B~1C之選?
樓主: 408littlepig
go

九龍城 (女仔) 1B~1C之選?

kirstyau 發表於 19-9-30 10:34
好老實真係要睇往積, 睇下師兄師姐 喺乜嘢級名次入到。

咪又係一個半個,最高個20名之內! 
有D野好得意,最TOP的幾個考唔到
反而名次差小小的,考到 
協恩就是一個活生生的例子 ! 

真係好難估。。。

subb 發表於 19-9-30 16:00
反而名次差小小的,考到 

協恩始終都睇埋體藝,只要夠勁,考過百名入都不是夢

subb 發表於 19-9-30 16:00
反而名次差小小的,考到 

官津同直資又唔同既。官津始終有7成人不確定因素,自行學校一定想儘量收好成績的。

gigayan 發表於 19-10-1 01:27
協恩始終都睇埋體藝,只要夠勁,考過百名入都不是夢
無體有藝, 但不是好強的 ! 
不過有一樣強,是好TALK得 !

subb 發表於 19-10-2 09:24
無體有藝, 但不是好強的 ! 
不過有一樣強,是好TALK得 !
又或者個樣「藝」就係個年佢地最需要。

gigayan 發表於 19-10-2 09:28
又或者個樣「藝」就係個年佢地最需要。
我反而覺得TALK得係最主要收的原因

subb 發表於 19-10-2 09:31
我反而覺得TALK得係最主要收的原因

talk - 我自己覺得1st in時都無咩機會有得發揮, 中英文閱讀理解、計20條數...... 而且talk呢樣嘢唔係特別技能, 天份+後天少少培訓(對比體藝)就可以, HY一年收180個女, 總有5%talk有天份, 再加以訓練, 2-3年後都有表現。
純粹睇返我地小學hy命中率的分析.....

Push

gigayan 發表於 19-10-2 09:45
talk - 我自己覺得1st in時都無咩機會有得發揮, 中英文閱讀理解、計20條數...... 而且talk呢樣嘢唔係特別 ...
當然更係要學術都唔差啦,
如果唔係點去2nd  in 表現比學校睇 !
只是講出, 她不是在小學內,名次高的一群,
名次比她好的考唔到, 而她考到咁解,
總有她個人之處,而且她之後都讀精英班 !

little_yolky 發表於 19-9-29 16:28
但係上智唔會低過迦密/華英,民生都唔易考,咁你點諗?

民生應有一半自行位用嚟收小學部學生,唔值搏。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-12 19:40
民生應有一半自行位用嚟收小學部學生,唔值搏。

搭單問下。如果新油天B1邊緣人,自行去沙田考呂明才係咪死路一條?沙呂好似收生比例幾平均,唔係齋睇成績咁。

little_yolky 發表於 19-12-12 22:47
搭單問下。如果新油天B1邊緣人,自行去沙田考呂明才係咪死路一條?沙呂好似收生比例幾平均,唔係齋睇成績 ...

明顯啦,邊有機會?!

回覆 little_yolky 的帖子

如邊緣人,會不會考慮李國寶

christy2011 發表於 19-12-13 05:41

新油天,搭單問得沙呂,估計都係以沙田區為首要目標。若留在KL1,個人又覺得大抽獎唔會蝕底:反正最差就是X基,咁中意邊間就填邊一間放乙一

little_yolky 發表於 19-12-12 22:47
搭單問下。如果新油天B1邊緣人,自行去沙田考呂明才係咪死路一條?沙呂好似收生比例幾平均,唔係齋睇成績 ...

邊緣人應該只可搏沙循同郭得勝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

christy2011 發表於 19-12-13 05:41

親戚嚟,唔咁提議,因為自行、大抽獎都想揀九華,入咗李國寶就無得大抽獎。

hkpapa852 發表於 19-12-13 08:01
邊緣人應該只可搏沙循同郭得勝

咁點解Cliocohonda仔仔油麻地區B1a-b自行都報沙循同沙林?

沙田好熱下喎 ! 我聽到的勁多人自己去沙田中學

包括我...

都有朋友叫去油真, 但我喜歡沙田多d !

subb 發表於 19-12-13 09:38
沙田好熱下喎 ! 我聽到的勁多人自己去沙田中學

包括我...

沙田係個好區,好好揀。無論B1a/b/c皆有合適嘅選擇,各自有各自的客源,正面競爭的對手屬同級嘅情況較多,尚算係實力"平均"分佈。