用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 (女仔) 1B~1C之選?
樓主: 408littlepig
go

九龍城 (女仔) 1B~1C之選?

跨區搏自行, 最緊要拎住band 1 位, 入band 1 校

408littlepig 發表於 19-9-28 18:19
回覆 little_yolky 的帖子

多謝曬各位, 而家明白咩係呈分嘅排名!學校級名次應該係以中英數常音視計, 但比 ...

迦密晤考慮嗎

自知1B~1C,所以自行唔博迦密、華英
其實知道应該   銀禧、WFN 啱banding, 但又想博下旅港、民生、上智……

408littlepig 發表於 19-9-29 13:30
其實知道应該   銀禧、WFN 啱banding, 但又想博下旅港、民生、上智…… ...

如果對音樂唔反感
咪用黃笏南做自二包底囉

如果見到樂器就怕
則千萬不要選黃笏南
用丘佐榮好了

我是護書簿

christy2011 發表於 19-9-29 10:10
回覆 408littlepig 的帖子

上智d數學出名勁,怕晤怕跟晤到

怕呀

losoco 發表於 19-9-29 14:41
如果對音樂唔反感
咪用黃笏南做自二包底囉

咁自二又可以試銀禧,唔駛丘中住,當然丘中亦好好。

408littlepig 發表於 19-9-29 13:30
其實知道应該   銀禧、WFN 啱banding, 但又想博下旅港、民生、上智…… ...

但係上智唔會低過迦密/華英,民生都唔易考,咁你點諗?

我都係咁諗:自二銀禧字
自一想博下……

408littlepig 發表於 19-9-29 16:51

我都係咁諗:自二銀禧字

是的,無理由唔搏一個。

會不會考慮聖母玫瑰,srl?

christy2011 發表於 19-9-29 17:30

會不會考慮聖母玫瑰,srl?

聖羅撒響沙田,JM可能比較遠。佢響九龍城網,無理由自行跨去揀玫瑰。

上智好多1A會放自行其一,1B英文超好+數成績好先有機會。

408littlepig    發表於 19-9-29 20:18

玫瑰同上智不是同一個網?

little_yolky 發表於 19-9-29 16:25
咁自二又可以試銀禧,唔駛丘中住,當然丘中亦好好。

去西邊採花(玫瑰),東邊玩貓(St Catherine),或者去保一隔離都得啫,唔一定要銀禧呀!

subb    發表於 19-9-30 09:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 christy2011 的帖子

谢建議
深水埗網只考慮上智(因1A&近mtr),,其實老公不喜這網,九龍城多band 1, 如果唔係1A ,寧願留KL3,  1B,1C

回覆 hkpapa852 的帖子

保一隔離,是協和嗎?

408littlepig 發表於 19-9-30 08:31
回覆 hkpapa852 的帖子

保一隔離,是協和嗎?

係[愛]呀!
我是護書簿

408littlepig 發表於 19-9-30 08:29
回覆 christy2011 的帖子

谢建議

恕我直言,級30幾去試1A, 有點浪費自行機會。

個人覺得普通官津,上智為例,我地一線津小最多收到級20內。級20幾30收過,但真係極少見。

不過當然可以大抽獎,係KL3去抽1A,因為仲有好幾間1B,1C包底。

kirstyau 發表於 19-9-30 10:04

恕我直言,級30幾去試1A, 有點浪費自行機會。
如果是地區小學級10-13左加呢 ???
(呈一級13 , 在小學6年生涯, 多數考13名以內)
係咪應該可以試D強區1A校呢 !

subb 發表於 19-9-30 10:20
如果是地區小學級10-13左加呢 ???
(呈一級13 , 在小學6年生涯, 多數考13名以內)
係咪應該可以試D強區1A ...

好老實真係要睇往積, 睇下師兄師姐 喺乜嘢級名次入到。