用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 (女仔) 1B~1C之選?
go

九龍城 (女仔) 1B~1C之選? [複製鏈接]

長期都係全級3x名 (135人),估 介乎 1b-1c 之間,應該唔會跌落B2

心儀旅港、民生、銀禧,會太進取嗎?
   8    0    0    0

回覆 408littlepig 的帖子

如果有玩田徑可以博旅港

如果一定B1, 冇話搏唔搏。B1一齊抽。辛唔辛苦另計。
有冇考慮聖家?

408littlepig 發表於 19-9-26 11:50
長期都係全級3x名 (135人),估 介乎 1b-1c 之間,應該唔會跌落B2

心儀旅港、民生、銀禧,會太進取嗎? ...

要注意呈分名次同級名次可以差好遠好遠。

回覆 little_yolky 的帖子

可以舉例講講嘛?唔係好明😰

408littlepig 發表於 19-9-27 21:56

應該係話級名次係乜科都計而得出的排名,而呈分排就係只計果幾科就乘番呈分個比例,所以根本唔同計法!

級名次就係乜都計埋落去,例如專題研習、電腦科、普通話科(如果有拆開讀)。亦有啲學校計校內級名次係總分,唔係呈分用嘅 9、9、9、6、3、2 比例之後得出嘅總分。即係話有同學 A 校內名次可以高過同學 B,但因為呈分加權,最後同學 B 呈分總分可能高過同學 A 因而排得更前。
肯定唔會跌 Band 的話,九龍城玩法係填盡 Band 1,除非你出發點只係搵非常夾嘅學校同想小朋友做「池中大魚」。

408littlepig 發表於 19-9-26 11:50

你要先確定貴校歷來入Band1%有幾多才知道3X名次是否穩入B1中學,這點可向班主任了解下,務必要"肯定"自己屬B1學生。如果,確定屬B1位置,那麼你心儀的幾間同屬B1中學就機會大增啦!個人認為,自行階段要配合孩子的能力才得到該校的垂青,所以這階段孩子無B1a、B1b成績對於這3間中學來說機會比較細,不過,亦要視乎你心儀程度而定是否會响自行階段亦作選擇,也要考盧"叩門階段"是否需要有响自行時選過該校才接受叩門等等因素。去到大抽獎階段就無分進取唔進取了,"隨機號碼"重要DD。另外,考盧是否""進取""之餘,建議你考盧埋孩子在能力上是否""適合""那些中學,個人認為,如果孩子屬(B1b-B1c)程度讀"銀禧"會比較"適合"。你務必要响今年簡介會探訪下這些中學,了解多些找出哪間更適合孩子"""成長"""。

408littlepig 發表於 19-9-27 21:56

因為呈分排名係好複雜既計算,最後一個步驟係響教育局做,學校也只能估計。而呈分除上面JM講既各科乘倍數唔同外,仲要睇全級成績,因為係計標準分。例如某科偏高分,小朋友剛剛呢科弱就踩屎。校內名次唔一定反映到,有學校校內名次甚至唔計音視兩科。所以除非小朋友科科強,無弱科,否則要小心。仲要睇你間學校B1幾多比例。好似我學校就無1/3。你個名次響我學校係邊緣人,唔係穩B1,所以要清楚自己學校情況。

提多你一句,定ABC唔好將學校B1數除3。因為分ABC行自行階段,全港競爭,要面對全港,所以要睇下學校過去幾年入B1學校既分析,有跨區資料更好,仔細分析再幫小朋友報唔同類型直資測試,先可以較準確定到ABC。好似我小朋友,呈二時累計名次係級7,我定B1B。

多謝曬各位, 而家明白咩係呈分嘅排名!學校級名次應該係以中英數常音視計, 但比例是2 2 2 2 1 1, 而唔係呈分999632

聽過全級50~60幾都仲係派緊丘佐榮、銀禧……, 聽聞學校大約4成派B1 ,係(4間官小中比較好)

但今年玩法改變咗 ,第一輪自行 3月就公佈, 所以想聽下意見!

暫時自行想選旅港、銀禧、上智
小朋友英文好些、數最弱只有80頭

有田徑,但無獎,無其他特異功能

我估計學校 考ps1成績理想,所以有四成派到band1!

事關佢哋由四年級開始已經轉用ps1考試模式。尤其是中文科,全科係用ps1考試模式

所以就算平日冇狂操, 其實都已經熟習ps1模式

408littlepig 發表於 19-9-28 18:19

多謝曬各位, 而家明白咩係呈分嘅排名!學校級名次應該係以中英數常音視計, 但比 ...

咁你要相當小心!丘佐榮過去有B2生大抽獎時執雞。你哋大概四成B1,即係大概5X人。因為當中有同學係自行入,有人入直資。呢D同學獲取錄時並未有banding,佢地有機會呈三後退步至B2頭成績但因為之前成績好而入B1學校。所以我哋一般會將學校入B1數字打個折。我當時打七折,大部分人打八折。你哋學校如果派位穩定,打八折都可以。不過最大問題係小朋友科數!呈分時個個搏晒老命,80頭唔多掂,努力D,一份卷定生死,100分就係100分!

暑假前已join 數研、再加私補, 希望呈二有起色啦
最大問題係
1唔小心計算,  列式啱,計計下就錯 !
2圖形空間感弱:  睇極都 睇唔出邊長!

周界呀、多邊形面積、古怪嘅三角形、 體積呀 ……成日都睇唔到啲邊長

408littlepig 發表於 19-9-28 19:05

暑假前已join 數研、再加私補, 希望呈二有起色啦

咁多問題?!唔緊要,有志者事竟成!努力加油!我阿女都係數弱,但都可以由79分操到99分!一定得既!

little_yolky 發表於 19-9-28 19:12

咁多問題?!唔緊要,有志者事竟成!努力加油!我阿女 ...
我小朋友數也差,請問什麼方法提升99分?曰日做數練習?私補?

醒目開學勳章

408littlepig 發表於 19-9-28 18:19

多謝曬各位, 而家明白咩係呈分嘅排名!學校級名次應該係以中英數常音視計, 但比 ...

我地小學5x-6x也有人派銀、丘!
但4x已有人派唔到kln3b1
最近三年銀、丘都一定有b2生派到!

男仔頭 發表於 19-9-28 22:03
我小朋友數也差,請問什麼方法提升99分?曰日做數練習?私補?

緊係外判啦!無日日做練習,不過佢本身係好勤力既小朋友,做練習時係專心做。同埋P5開始無啦啦丁一聲各科幾乎無晒D唔小心既錯。到畢業試時係100分。

KiNnK 發表於 19-9-28 23:05
我地小學5x-6x也有人派銀、丘!
但4x已有人派唔到kln3b1
最近三年銀、丘都一定有b2生派到!

所以有陣時學校只俾學校名次,家長照跟就弊。佢地既呈分名次隨時係互換。

如果係福馬,名次唔過40應該安全,其餘3間就難講。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 408littlepig 的帖子

上智d數學出名勁,怕晤怕跟晤到
‹ 上一主題|下一主題