用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹
樓主: seavl
go

請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 23:42
但你話大考嗰題數學好多同學唔識計,但該題只是正常S3程度,你話好多同學都唔識先覺得至奇怪。如果學校dse ...

所以咪話難解釋囉......
我女喺精英組,成堆 M2人,慣咗唔靠老師,老師飛書飛到傻,好似教咗2.5課。唔少人唔理老師講乜,傾偈嘅又有,自己做自己嘢亦有
我女大部分 fd 都喺非精英組,教得慢亦無特別教返深,更多人出去補習數學。

YolandaTam 發表於 19-9-28 23:49
所以咪話難解釋囉......
我女喺精英組,成堆 M2人,慣咗唔靠老師,老師飛書飛到傻,好似教咗2.5課。唔少人 ...

修M2嘅同學數學能力較強,所以預左core會教得好快。我仔班為了就M2.  core課程都教得超快同要補課,速度同你哋差唔多都教咗2課幾,M2都開始左,阿仔同我講普通班考試前數學只須教3課,佢哋班則要教5課,不過可能我仔嗰班大部份都係男仔,冇乜人需要補數,佢都成日冇乜聽書,好多時都會自學。

IloveJJ 發表於 19-9-28 23:55
咁 wb出得深定淺,又無話邊個先係正常既。
你哋學校有無買Maths in action既wb同supplementary exercise?  ...

冇買wb.  supplementary 果本就有,你仔初中做曬呢本都已經足夠。數學好講天份,當然去到dse亦要操下卷。

IloveJJ 發表於 19-9-29 00:17
我哋學校指定書目買晒兩本,老師還出了兩份不同程度的練習。全部由學生自由選擇。我已將舅父意見告之,叫 ...
既然目標唔係理科,對數學冇要求就冇乜所謂。

IloveJJ 發表於 19-9-29 00:18
其他科也可以無乜聽書,自學而成績好嗎?
數學係其中一科成日唔聽書,因為佢覺得淺,當然其他科都有 佢哋好得意架,你唔聽書唔緊要,只要你唔騷擾到人,老師抽問問題你又答到,就算你做功課老師都唔會干涉你,所以佢間學校啲老師師生關係幾好架,佢成績就由S1到而家級三內上落。
我仔好鍾意睇書,英文書中史世史書好多野佢都會睇,會自學,只係唔多肯睇中文

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-29 00:10
修M2嘅同學數學能力較強,所以預左core會教得好快。我仔班為了就M2.  core課程都教得超快同要補課,速度同 ...

我女老師個 schedule 係十一月前教晒 core 6 課,之後 M2 兩課。

IloveJJ 發表於 19-9-29 11:25
我仔由小學都一直唔專心,自己睇書多,功課嗰啲又係自己睇自己做,溫書都係,小學時都keep到B1B。
而家中 ...
其實我覺得最重要懂得因材施教,老師懂得關愛學生當然好得多。好似最近我仔同我頃計,(佢有返開phy拔尖班) 佢話有一堂phy老師用咗大半堂時間去教同學先明白嘅野,佢響拔尖班老師只教了10分鐘就ok. 所以都好難怪佢有時上堂情願做其他野。

YolandaTam 發表於 19-9-29 10:48
我女老師個 schedule 係十一月前教晒 core 6 課,之後 M2 兩課。
可能你地教完core先教M2. 而我仔學校同步進行,所以其實大家步伐差唔多。

IloveJJ 發表於 19-9-29 11:25

我仔由小學都一直唔專心,自己睇書多,功課嗰啲又係自己睇 ...

你可以睇定啲先,睇下考完試佢成績如何再作決定,如果小朋友能力高,我都建議可以自己學多啲,對佢哋將來有利,我印象中你仔有參加資優教育學院,有時間咪報嚟學吓。我仔間中都有 join hkage 嘅 course.

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   

唔知點解我睇唔到幅相 , 可否send多一次出嚟呀

bhamcy 發表於 19-10-2 10:54
唔知點解我睇唔到幅相  , 可否send多一次出嚟呀

睇到嗎?

YolandaTam 發表於 19-10-2 11:12
睇到嗎?

睇到了,thx

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   
有冇b(ii)答案提供呀?

October. 發表於 19-10-10 22:02
有冇b(ii)答案提供呀?

我揾揾先...應該有,唔知阿女有冇 dl
原來答案好簡單

October.    發表於 19-10-10 22:42

YolandaTam 發表於 19-10-10 22:08
我揾揾先...應該有,唔知阿女有冇 dl
原來答案好簡單
30.3S,  昨晚叫我仔計, 計岩咗。不過, 佢已經中5, 讀多一年對佢來講就較容易,我乘機叫佢教我計, 佢話都係用sin, cos ,tan,再加畫+字 , 佢話佢依家中5都有 sin, cos, tan課程, 程度更加深, 所以, 初中同學們要打好sin, cos, tan底.

YolandaTam    發表於 19-10-11 12:59