用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹
樓主: seavl
go

請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-9-27 21:47
今日家長會,原來呢兩本學校叫買,係俾佢哋自己溫習做,我仔都無做過 老師話佢哋另外出咗一疊練 ...

說實,學校都未必有咁多時間解釋比學生聽。

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   

我仔都係用呢本數書,同樣地,考試既程度係另一個境界……

YolandaTam 發表於 19-9-26 22:40
我女學校就...書係 New Century Mathematics, 測考就
如下圖, 距離好大吓, 好多人唔識做   

我比呀仔睇過呢題, b(ii) 係有些少難度,但佢話呢題的確係S3程度。你囡囡學校好多人唔識做,會唔會係女仔數學冇咁強關係

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 18:34
我比呀仔睇過呢題, b(ii) 係有些少難度,但佢話呢題的確係S3程度。你囡囡學校好多人唔識做,會唔會係女仔 ...

唔知係唔係呢?
但有一樣肯定嘅係好多人做咗書後練習就算,上堂時老師只係係咁夷講吓 example,叫大家做 instant drill 之後就飛過個 section, 突然出題咁嘅嘢好多人不知所措。
我貼呢題出嚟係想回應返有 c hing 話做書後練習就夠,唔駛加練嘅講法 -- 係因人因校而異,不能一概而論。

YolandaTam 發表於 19-9-28 18:43
唔知係唔係呢?
但有一樣肯定嘅係好多人做咗書後練習就算,上堂時老師只係係咁夷講吓 example,叫大家做 i ...
明白,我仔學校都唔使加操,只係做書後練習同老師比嘅功課就已經足夠。
不過人人接收能力唔同,如果真係學得麻麻地,可能要做多啲操熟題型先至足夠。

IloveJJ 發表於 19-9-28 19:51
會唔會你仔學校既功課較多較深呢?係咪老師出既功課呢?

功課唔算多亦唔算深,只做課後練習,我仔學校啲老師都幾好架,比好大自由度佢哋,初中數學半個學期已經知道老師會教幾多課,要求做幾多個練習,如果能力強,做嘅功課快過老師教嘅chapter都得 ,而且老師會有啲額外題,有興趣嘅同學可以多挑戰,但可以唔做,做會額外加平時分。

初中數唔算太難,如果同學數學能力強,其實自己睇solution 都能明白。

Tata1668 發表於 19-9-28 17:48
我仔都係用呢本數書,同樣地,考試既程度係另一個境界……

會唔會呢本書淺少少
我仔用 Maths in Action ,我見都好多學校用呢本,我亦覺得呢本書幾好

IloveJJ 發表於 19-9-28 22:45
意思就係如果你老師俾既挑戰題,係深過原本既,咁就係同Yolanda 佢哋唔同既地方。因為佢地做既,都係淺過 ...
挑戰題唔一定要做,視乎同學自己選擇。如果網友女兒本數學書深啲,咁就更加唔存在佢哋做嘅題目會淺過一般S3程度,除非佢哋唔做書後練習。

IloveJJ 發表於 19-9-28 22:49
除了書後練習,你哋New Century 可有workbook呢?

有,但老師無要求買。我女買過嚟做,淺到出奇,仲淺過書嘅 Supplementary Exercise, 又冇答案 (workbook 係喺漢榮買,問過話無答案賣,應該只有老師有)結果放棄唔做

IloveJJ 發表於 19-9-28 22:45
意思就係如果你老師俾既挑戰題,係深過原本既,咁就係同Yolanda 佢哋唔同既地方。因為佢地做既,都係淺過 ...

我女學校只有精英組先可能會有挑戰題做,但唔係每組都有,視乎老師俾唔俾。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-28 23:14

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-28 22:57
挑戰題唔一定要做,視乎同學自己選擇。如果網友女兒本數學書深啲,咁就更加唔存在佢哋做嘅題目會淺過一般S3 ...

唔係淺過一般 S3, 係淺過測考啫,否則好難解釋以下現象:
1) 超過 80%嘅人,包括數學級一,都要補習數學
2) Given 1), 測考全級平均分 5× - 6×,咁 DSE 表現應該好差先啱㗎,但數學科5率都有40%

IloveJJ 發表於 19-9-28 23:34
你睇下 #54
佢咪就係話本 wb淺,正常如果本教科書係深過其他,wb係同一個版應該唔會過淺。

YolandaTam 發表於 19-9-28 23:33
唔係淺過一般 S3, 係淺過測考啫,否則好難解釋以下現象:
1) 超過 80%嘅人,包括數學級一,都要補習數學
2 ...
但你話大考嗰題數學好多同學唔識計,但該題只是正常S3程度,你話好多同學都唔識先覺得至奇怪。如果學校dse出到成績,可能貴校於高中時段會教返深啲同操多啲卷。
‹ 上一主題|下一主題