用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹
go

請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹 [複製鏈接]

醒目開學勳章

謝謝你
   44    0    0    0

我會推介跟返讀緊個本既出版社便可。例如學校用朗文教,咁習作就買返朗文。

醒目開學勳章

cc123456 發表於 19-9-26 08:14
我會推介跟返讀緊個本既出版社便可。例如學校用朗文教,咁習作就買返朗文。
...

唔該曬你

回覆樓主:

可以先睇睇測驗卷程度:即使同 banding 形式同程度差別都可以好大。有啲學校正正常常咁考教過同課本上有嘅嘢,有啲教嘅同考嘅根本兩回事。

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 19-9-26 09:50
可以先睇睇測驗卷程度:即使同 banding 形式同程度差別都可以好大。有啲學校正正常常咁考教過同課本上有嘅 ...

明白

IloveJJ 發表於 19-9-26 10:25
咁如果考教過同課本既野,其實足以响DSE取好成績嗎?

um...真係唔敢講...
你知啦,我女間學校由小一開始,教同考已經兩回事

IloveJJ 發表於 19-9-26 10:35
我就係見你咁樣,所以有呢個疑問。
咁其實係因為你哋教得淺?定其實DSE要高分就係要識多過課程內容呢?

唉!
中文:老師照書同校本筆記讀一次,我女返屋企要睇多幾本雞精書。古文, DSE 問內容多,學校問修辭,唔知想點。
英文:中一到而家都係教嗰啲 grammar, 但出卷又另一回事,合格嘅人唔夠一半。
數學:用 New Century Mathematics, 如果靠做書後練習或相近難度嘅,估計只攞到 40-50% 左右。中三大考,個 mean 係 53.5/100

IloveJJ 發表於 19-9-26 10:54
咁有無睇過,如果响學校只做學校嗰啲,可以去到咩排名?而呢個排名,又相對DSE咩成績(以你地學校計)。
...

中文:頭 25% 同尾 25% 都大致係嗰堆人,中間嗰 50% 就唔穩定。只做學校嗰啲嘅應該係尾 25%, 頭 25% 有十個八個真係叻,其他補習。(學校 DSE 5率大概 35-40%。)
英文:同中文類似,分別在於初中同高中喺考核上分別頗大,高中考少好多grammar。初中時期唔少人靠 grammar 高分,其實 reading 唔掂。中四起名次應該大執一次。(學校 DSE 5率 55%。)
數學:如果只靠做學校嗰啲應該唔會入到頭 50%。(學校 DSE 5 率 約 30-40%)
所以如果只靠學校, 中文同數學連攞3都冇十足把握,英文就唔清楚。

seavl 發表於 19-9-26 07:10
謝謝你
https://www.facebook.com/playtutors2016/posts/1800174236933240:0
可以參考下以上呢個

我在書展買咗able student, 但未開始做

gigayan 發表於 19-9-26 11:09
https://www.facebook.com/playtutors2016/posts/1800174236933240:0
可以參考下以上呢個

個 fb 分享流流地  
Favour 嗰本,淺到不得了,我買過,我女俾咗個數學排名 116/180 嘅師妹,師妹都覺得淺。
Able Student 其實幾好。
我家高中真正想叻數又唔補習嘅人係做 C S Lee 嗰套 Learner Series + Able Student + Math 1000。如果只做書後 LQ 死梗。

YolandaTam 發表於 19-9-26 11:17
個 fb 分享流流地   
Favour 嗰本,淺到不得了,我買過,我女俾咗個數學排名 116/180 嘅師妹,師妹 ...
拋磚引玉, 引到你呢舊玉出嚟.....
favour個本我無留意過,  able student都係在書展撞手神買到,  math 1000似乎focus on dse? 如果初中想買d練習做mc題, 邊本好呢? 請指教

gigayan 發表於 19-9-26 11:41
拋磚引玉, 引到你呢舊玉出嚟.....
favour個本我無留意過,  able student都係在書展撞手神買到,  m ...

初中唔多覺專做 MC 嘅練習喎,我女都係衰呢瓣

cc123456 發表於 19-9-26 08:14
...
我都覺得用返課本既配套練習最好。

gigayan 發表於 19-9-26 11:09
可以參考下以上呢個
我小朋友中一、二既時候都有買 Able Students,不過其實只係一般。

YolandaTam 發表於 19-9-26 11:09
..所以如果只靠學校, 中文同數學連攞3都冇十足把握,英文就唔清楚。.
唔會卦? 你間俾錢既,都搞成咁

gigayan 發表於 19-9-26 11:41
如果初中想買d練習做mc題, 邊本好呢? 請指教 ...
有冇同學有補習? 可以同人借練習來操, 補習社好有系統, 難度層層遞進, 基礎-- 5**LEVEL都有齊, 整體來講操左補習社果啲, 做返普通B1校卷難度不大(有學校出得好難,就各別CASE) .
‹ 上一主題|下一主題