用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹
樓主: seavl
go

請問F.1英數,有邊本Exercise好介紹

October. 發表於 19-10-11 12:49
30.3S,  昨晚叫我仔計, 計岩咗。不過, 佢已經中5, 讀多一年對佢來講就較容易,我乘機叫佢教我計, 佢話都係用 ...
係呀, 估唔到TRIGONOMETRY係咁重要: 尤其如果讀 physics, force and motion 同 wave (light) 都用好多吓.

YolandaTam 發表於 19-10-11 13:02
係呀, 估唔到TRIGONOMETRY係咁重要: 尤其如果讀 physics, force and motion 同 wave (light) 都用好多吓. ...
數學係一切科學既根基。

IloveJJ 發表於 20-1-8 17:20
王家爸爸:
請教一下!
Mathematics in action 既workbook同supplementary exercise 已做晒,仔話都有點淺 ...
如果係我,做晒workbook同supplementary exercise,又啱晒既話,我會買高一年級既書俾小朋友睇。唔推薦Able係因為我發現Able有唔少錯既地方,所以買咗兩年就無再買。

IloveJJ 發表於 20-1-9 07:18
謝謝,如果學校考題是比兩本練習深,較接近Able的程度,只做學校的練習,是不能做懂學校全部題目的。

那 ...
其實兩者無衝突,可以同時進行。

IloveJJ 發表於 20-1-9 09:16
咁又無咁多時間
老實講,如果數學無問題,我寧願花多啲時間係其他科或者課外活動。

王家爸爸 發表於 20-1-9 17:00
老實講,如果數學無問題,我寧願花多啲時間係其他科或者課外活動。
同意

IloveJJ 發表於 19-9-29 11:25

我仔由小學都一直唔專心,自己睇書多,功課嗰啲又係自己睇 ...
個老師自己講書講得悶你囝咪恰眼瞓囉

IloveJJ 發表於 20-1-12 16:58
咁又唔好咁講,其他小朋友又無恰眼瞓
我有個friend個細佬出哂名上堂恰眼瞓但成績一樣咁好入埋中大依家做埋老闆

IloveJJ 發表於 20-1-9 07:18
謝謝,如果學校考題是比兩本練習深,較接近Able的程度,只做學校的練習,是不能做懂學校全部題目的。

那 ...

其實可以2本練習做少些,你間學校已經有自己數學worksheet, 反而做不同類型的題目更加重要。Able student有答案,亦容易對番,其實數學可以選類型做. 没有時間做咁多。

seavl 發表於 19-9-26 07:10
謝謝你

英文考試有没有派卷?最緊要睇學校考試的形式,如Reading 份卷是怎樣考法,小朋友邊部分比較弱,睇下程度去買練習。usage 學校注重同考法如果清楚亦會比較容易買適合的練習。

IloveJJ 發表於 20-2-10 22:25
謝謝,唔同類型,是指長答短答mc咁?

呢3大類當然要。