用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家期望IS學校教授的中文程度
樓主: 木子兔媽媽
go

大家期望IS學校教授的中文程度 [複製鏈接]

呢個帖既問題 同埋回覆都好高質
我作為IS新手 獲益良多!

我準備將小孩送去國際學校K1 對學校中文既比重都好看中 但發現relatively chinese focused既選擇唔多

我都問自己同呢個帖一樣既問題

我期望國際學校既中文教學既frequency係每日一堂 (而唔係一星期一兩堂)

而medium term outcome係小朋友願意睇中文書同講中文

Final outcome 出到泥做野 有我呢種LS土生土長香港人既英文水平(professional proficiency non-native 完全唔識英國文學)夠生活同工作

你地覺得我咁既要求 難嗎?咩IS能滿足我?定咩IS都需要外補?

細佬Bebe 發表於 19-10-4 06:13

我孩子的學校在小學時是每星期五堂中文課,但又不是每日一堂,因其中一天是double periods.

中期目標想達到喜歡閲讀中文圖書,這個現象在國際學校的出現率是少於5%,忘記它吧!能自己完成每日一篇和讀書報告已經不錯。

Final outcome 是在生活工作上運用中文,相信大概能講能讀但寫得不好,所以可能也是5-10%可以做得到。

而英文一定比土生土長professional proficiency non native這標準為高,而且必定懂文學欣賞及分析,放心。

至於補習的幫助不會太大,家庭教育比較重要。

”Final outcome 出到泥做野 有我呢種LS土生土長香港人既”英”文水平”

”中文水平”?

細佬Bebe 發表於 19-10-4 06:13

尽量小學階段接觸多D中文,我孩子private independent school, 小學中英並重,中文不是独立一科,多數project 要同時用中英文,但孩子仍会偏向閱讀英文書,幸好孩子小學階段流行台劇,台灣歌手組合和綜藝節目,佢地學得好快。上了中學除中文科全英,除學校要求外更難叫佢地看中文書。因孩子係文科人,我堅持加鼓勵到dp選中英A,並不是話要取bilingual diploma, 而是現實係日後用到中文机会都有,亦可能係優勢。佢哋乖唔太鍾意都努力,成績都ok, 如選中文B HL会輕鬆好多。有趣的是他們也覺得如選中文B太hea了

另有朋友ESF, 孩子本來也不喜歡中文,但看過中國好声音後好鍾意,從而學咗好多字。妨試下同方法。

poonseelai 發表於 19-10-4 08:05

尽量小學階段接觸多D中文,我孩子private independent s ...

Bilingual school 係唔同既,無可否認中文比較強

貝珠 發表於 19-10-4 08:27
Bilingual school 係唔同既,無可否認中文比較強

但要孩子喜歡中文都唔易

poonseelai 發表於 19-10-4 08:05
因孩子係文科人,我堅持加鼓勵到dp選中英A,

其實,Language 也不要太堅持己見。
水平夠高,IBO 規定,不能自己降班去 Chinese B,
水平唔夠,就不要勉強去 Chinese A。
我相信學校給你孩子選 Chinese A ,自然是在評估後認為是適合的 level。

Cara2006 發表於 19-10-4 11:52
其實,Language 也不要太堅持己見。
水平夠高,IBO 規定,不能自己降班去 Chinese B,
水平唔夠,就不要 ...

用堅持可能誇張咗,只望孩子尽力試

回覆 細佬Bebe 的帖子

英文你唔使擔心,會超越你的要求。中文就好睇家長的決心。如果家長自己都鍾意講英文,唔出力培養小朋友睇中文書的習慣,基本上係好難。
我女現時中文都幾好,高小時參加本地學校為主的現場作文比賽都有獎,但家庭的鼓勵和堅持是很大的。我覺得目標是可以達到,但唔係單靠學校或者比錢補習就得。

木子兔媽媽 發表於 19-10-4 08:00
”Final outcome 出到泥做野 有我呢種LS土生土長香港人既”英”文水平”

”中文水平”?

係「英文水平」

我意思係 期望佢中文 有我既英文水平 即professional proficient but not native

Radiomama 發表於 19-10-4 07:43

我孩子的學校在小學時是每星期五堂中文課,但又不是每日 ...

我都覺得我既要求係 too much to ask for in IS

So I am having a difficult time choosing IS.  

To the experience of my friends, I also think that tutorial doesn’t help much.   

回覆 poonseelai 的帖子

早年有中文老師分享是
IB 中文 A 卷 S level  著重文學欣賞和分析,適合分析和邏輯思維高的孩子

iB 中文 B卷 H level, 著重寫作和閲讀理解等,是技能。

兩者要取高分也是不容易,B卷(H level) 得6分者,在 A 卷(S level)也有取6分的能力,重點是學習方法,和個人偏向能力,而且A卷(SL)6分者不等同B卷(HL)可得7分。觀乎此,做出分數的換算也不容易,因此跟從學校建議也沒不壞。

我想保持孩子喜愛中文便好,將來工作上生活中,只要有需要,有動機,孩子憑著原有基礎,不難踏上終身學習之路。

細佬Bebe 發表於 19-10-4 14:31
係「英文水平」

我意思係 期望佢中文 有我既英文水平 即professional proficient but not native

在香港,要中文達professional proficient but not native的水平,其實真的不容易;土生土長的香港人、讀本地學校也不是個個做到professional proficient。

以下有一例,下星期一是重陽節,政府會一如往常舉行一個儀式,最近政府新聞稿這樣寫:「為保衞香港而捐軀之人士紀念儀式」,而在1998年是那樣表述:「政府舉行官方儀式紀念為港捐軀的烈士」,孰優孰劣?

Radiomama 發表於 19-10-4 19:29
在香港,要中文達professional proficient but not native的水平,其實真的不容易;土生土長的香港人、讀 ...
"「為保衞香港而捐軀之人士紀念儀式」" - google translate ?

在香港,要中文達professional proficient but not native的水平,其實真的不容易;土生土長的香港人、讀 ...

後者好啲?

都係 我見啲同事and 下屬 都係傳統名校生啲written chinese 比較好
其實LS啲中文都唔係個個見得人 包括我自己

算吧. 中文好在今時今日已經不重要

木子兔媽媽 發表於 19-10-4 23:55
算吧. 中文好在今時今日已經不重要

點解咁講呢?
‹ 上一主題|下一主題