用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家期望IS學校教授的中文程度
樓主: 木子兔媽媽
go

大家期望IS學校教授的中文程度

我仔女間學校中文只有2條stream, 所以好難叫學校調較.  

yaijing 發表於 19-9-26 12:22
如果母語係英文,second language 係中文,點解唔可以選chinese B?

個問題係學校覺得你父母都係香港人,一家人first language 都係Cantonese . 英文係因為返學,才變成佢另一個first language.

貝珠 發表於 19-9-26 15:54
個問題係學校覺得你父母都係香港人,一家人first language 都係Cantonese . 英文係因為返學,才變成佢另一 ...

Deleted

Deutsche 發表於 19-9-26 18:03
順帶想問另一問題,如果家裡廣東話為母語,讀國際學校,老師便認為你英文是second language, 繼續讀上去, ...

老師唔會咁認定。小朋友由幼稚園開始讀IS,英文就自然慢慢成為佢的first language。

以大部分English medium 的IS 來說,小朋友英文好快變native. 其他English medium school 但99%收local school 的IS (不是講passport , 講ethnicity ) , 可能小朋友慢d變native . 屋企照用廣東話。

至於bilingual schools 有沒有唔同,我就唔清楚。

P.S. 唔知first language 點define , 我用native 好了。

Jane1983 發表於 19-9-26 18:23
老師唔會咁認定。小朋友由幼稚園開始讀IS,英文就自然慢慢成為佢的first language。
...

但老老實實,填某IS application form , first language 只可以tick 一個,I don’t know why. 咁我都係填Cantonese

咁其實IS教中文expect 唔應該去到first language?

yaijing 發表於 19-9-26 12:22
如果母語係英文,second language 係中文,點解唔可以選chinese B?

IBO的政策是看學習一種語言的課時、年資及程度。母語是英文但其他language也可以接近native, 這就是bilingual 的原意。

回覆 貝珠 的帖子

呢d係background information,佢收得你,果d就係歷史了。

貝珠 發表於 19-9-26 15:54
個問題係學校覺得你父母都係香港人,一家人first language 都係Cantonese . 英文係因為返學,才變成佢另一 ...

香港人,唔一定 presume 你中文是 first language ,而要看實際語文能力。
在 IS ,英文課程冇得選擇,只可以跟 first language english 的 curriculum。
中文就分 pathway ,但也不是家長可以選擇,要由學校分。
小兒當年學校有鬼妹仔一直在 Chinese pathway 3 ,即 first language 水平,
但後來上到初中,讀了一兩年讀唔上,老師降佢去 pathway 2。
同時亦有不少華人孩子由始至終只在 pathway 2 。

回覆 木子兔媽媽 的帖子

你呢個問題我有仔細想過。我小朋友仲細,考Ib仲遠,如果提早出國亦未必考。可以從一個無咁局內人的角度睇件事。

首先,本地學校如果讀英文小學和中學,學生所有科除中文都係英文,佢地都學咗好多年英文,但英文仍然係考比較易的second language卷。IS學生讀中文,但中文只係其中一科,佢地對中文的exposure係無本地學生對英文多,但要考母語卷,其實唔係十分合理。
第二,考中文A卷,得到bilingual diploma。但呢個diploma對報海外名大學,係無意義。

最後,我係網度望過A卷的sample。我覺得要考7分,唔係唔得,但要花的時間會好多。純從時間分配和效益角度出發,英文A卷搭法文/西班牙文B卷,會容易得多。

木子兔媽媽 發表於 19-9-26 18:36
咁其實IS教中文expect 唔應該去到first language?

IS 中文,最叻的一班,就係 Chinese A ,即 first language。
各間 IS 都有人讀到,至於自己小朋友有冇咁本事,就睇好多方面。
盡力而為。

另外有個有關的問題, 就係因為學校得兩條stream, 淺個邊非常淺, 大部分人在higher stream, 但係因為同一條stream內大家都係各有唔同expectations, 有人覺得太淺, 有人覺得太深...經大家分析, 我對學校不會給壓力

Jane1983 發表於 19-9-28 11:33
回覆 木子兔媽媽 的帖子

你呢個問題我有仔細想過。我小朋友仲細,考Ib仲遠,如果提早出國亦未必考。可以從 ...

My same thought,現在local school 的英文課程就算神校或你考得幾好,Eng也只是second language 程度,你去英國升學人地也要你考Ileits, 考得幾高分也仍是second Lang,許多人也已經覺得「夠用」,那中文B 又有甚麼大問題,何必執著,按自己歩伐學習中文,不用為考試不是更好嗎,有興趣咪學多D,好似蕭叔叔有興趣英文second Lang 也可以學到教人,冇興趣「夠用」便算,唔係人人要做文膽,不見得local school 所有學生都對中文有興趣學得好,許多還不是為了避中文而中學出國/轉IS。
反而我堅持讀得IS一定要英文選A, 但我知道有些學校會容許local school 轉去的考英文B,離題不贅。

回覆樓主:

我想問吓大家意見,我仔今年year 1, 佢幼稚園冇中文堂,現在小學分左佢入中文near native class. 佢小學中文native class有料到的,幾乎個個都要外補先搞得掂。我打算現在安排補習等個仔入返native class, 應唔應該呢? (我哋準備中學出國, 不會在香港考IB)

回覆 964000 的帖子

讀IS英文考B卷,唔會接受。

@mandyng_207 先搵小朋友肯去的中文補習

木子兔媽媽 發表於 19-9-28 18:51
@mandyng_207 先搵小朋友肯去的中文補習

Thanks, 搵咗個一對一

Jane1983 發表於 19-9-28 17:42
回覆 964000 的帖子

讀IS英文考B卷,唔會接受。

如自少IS, 都唔会考 Eng lang b, 我知有內地生入ibdp会考eng b chi a, 都合理。ib選科真係要度下,睇興趣能力和大學心儀學科要求,見過考美國大學, 選chi b
HL, 又怕大學覺得唔敢挑戰自己,讀多一科HL,每人考慮也不同

回覆 poonseelai 的帖子

我地香港人識講廣東話,唔同國內學生的選擇。放著免費官津、平好多的直私唔讀,自掏腰包讀IS,當然對教育有要求。語文雖然唔係主要,但亦好重要。IS英文考b卷,playground language唔係英文,唔會接受。
IB揀科係藝術,高分唔係一定去到比低分果個更好的大學,中間有太多因素,好難拿捏。